characters characters

Arta harjonelii

Joaca fizica si beneficiile ei

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 ianuarie 2016    |   2293 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Arta Harjonelii Editura TREIBataia cu perne, cursele prin casa, rostogolirile sau joaca de-a avionul fac toate parte din tipul de joaca definit drept harjoneala, activitate fizica interactiva intre parinte si copil sau intre mai multi copii.


Intr-o perioada in care siguranta copilului castiga din ce in ce mai multa importanta, harjoneala sau joaca fizica poate pierde teren, privand copiii, dar si parintii, de o modalitate de conectare si relaxare.


In cartea Arta harjonelii.Exercitii amuzante de practicat cu copilul” de Anthony T.Debendet si Lawrence J.Cohen, aparuta la Editura TREI poti gasi informatii interesante pe acest subiect, pornind de la recomandari pentru siguranta copilului si continuand cu idei de jocuri care sa te inspire.


Recomandari pentru joaca sigura

  • Joaca-te atunci cand si tu, si copilul tau sunteti in forma si aveti energie.
  • Securizeaza spatiu de joaca. Asigura-te ca nu au ramas in preajma obiecte ascutite sau obiecte care se pot sparge sau darama peste voi si verifica daca pe podea sunt carpete care pot aluneca sau alte obstacole in care copilul se poate impiedica. Scoate-ti inelele, ceasul sau alte bijuterii care il pot rani pe copil. Alege suprafete moi, saltele, covoare sau iarba si evita podeaua de lemn sau gresia.

In timpul jocului:

  • Nu incepe brusc jocul, ci urmareste-l pe copilul tau, pentru a vedea de cata miscare are nevoie
  • Alege cu atentie momentul in care va jucati. Daca va jucati seara, este recomandabil sa o faceti inainte de cina, pentru a avea timp ca apoi sa se linisteasca si sa poata adormi usor.
  • Evita gadilatul neplacut. Il poti inlocui cu amenintarea ca il vei gadila sau cu un gadilat usor, care ii permite copilului sa isi revina. Faptul ca un copil rade atunci cand este gadilat nu inseamna ca ii face placere. Rasul este o reactie automata.
  • Ai grija la zonele sensibile care pot fi ranite usor: capul, gatul, incheieturile, abdomenul.
  • Luati pauza frecvent in timpul jocului, pentru a va odihni si calma putin.
  • Ia in serios accidentarile copilului, fie ca sunt grave, usoare sau imaginare.

Exemple de jocuri

  • Faceti o scurta incalzire inainte de joaca propriu-zisa. Puteti sta fata in fata, cu coatele indoite, atingandu-va palmele. Incepeti sa va impingeti usor unul pe celalalt, avand grija sa nu il impingi prea departe pe copil. Apoi puteti introduce un element de intrecere, incercand sa va scoateti reciproc dintr-un cerc imaginar sau de pe saltea, in functie de contextul in care va jucati. Desigur ca poti folosi imaginatia pentru a da sens acestor jocuri: sunteti doi cavaleri care se infrunta, doi vrajitori sau doua masini care se accidenteaza.
  • Avionul. Jocul este preferat de copiii mai mici, dar si de cei mai mari. Trebuie sa te asezi pe podea pe spate, cu picioarele indoite la 90 de grade de la coapse la genunchi.Copilul este asezat pe picioarele tale, cu burta in jos. Misca apoi usor picioarele dintr-o parte in alta, dand copilului senzatia ca pluteste.
  • Alcatraz. Unul dintre voi trebuie sa incerce sa evadeze dintr-un spatiu delimitat. Poti delimita inchisoarea prin perne sau marginile covorului. Prizonierul va incerca in moduri cat mai spectaculoase sa pacaleasca vigilenta paznicului, care trebuie sa il impinga inapoi in inchisoare.
  • De-a prinselea. Avertizeaza-l pe copil sa vii dupa el sa il prinzi si fugi dupa el. Desigur, iti va fi foarte greu sa il prinzi, ratandu-l in ultima clipa. :) Iar daca regizezi si o mica aterizare fortata in timp ce incerci sa il prinzi, cu siguranta il vei amuza copios pe cel mic. Poti incheia jocul prinzandu-l sau declarandu-te invins.
  • Atacul asupra sosetelor. Acest joc se poate juca si in grup, nu doar in doi. Asezati-va in cerc sau fata in fata, avand in picioare doar sosete. Fiecare participant la joc trebuie sa scoata sosetele celorlalti participanti fara ca propriile sosete sa ii fie scoase. Puteti ascunde sosetele furate in buzunar, dar ceilalti participanti au voie sa le fure inapoi si sa si le puna in picioare. Jocul se incheie cand toti participantii in afara de unul au ramas fara sosete in picioare.
  • Caderea spectaculoasa. Spune-i copilului sa te impinga cu un deget in piept, pentru a-i demonstra ca nu te poate da jos. Desigur ca vei cadea caraghios, te vei ridica si il vei provoca din nou sa te impinga.
  • Roaba. Copilul merge in maini in timp ce parintele il tine de picioare. Pe traseu, poti pune diverse recompense pe care copilul va trebui sa le ridice cu o singura mana, in timp ce cu cealalta se sprijina.

Harjoneala sau joaca fizica:

  • Stimuleaza mai multe zone ale creierului copilului, pornind de la cele responsabile cu emotiile, pana la centrii care coordoneaza miscarile si planifica si ajuta la luarea deciziilor
  • Ii ajuta pe copii sa comunice mai usor si sa isi controleze emotiile, invatand sa se calmeze singuri dupa ce s-au agitat jucandu-se.
  • Ii invata cum o persoana mai puternica isi controleaza forta fizica pentru ca ambii parteneri de joaca sa se bucure de activitate, incurajandu-i sa devina empatici si sa isi controleze agresivitatea.

Poti afla mai multe informatii despre cum este mai sigur sa te joci cu copilul tau in acest fel in cartea Arta harjonelii.Exercitii amuzante de practicat cu copilul” de Anthony T.Debendet si Lawrence J.Cohen, aparuta la Editura TREI. Lectura si joaca placuta! :)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe