Nevoile parintilor sunt importante pentru dezvoltarea copiilor
Si parintii au nevoi. De ce este important sa nu le neglijeze
Pentru ca depind foarte mult de parinti, mai ales in primii ani de viata, este normal ca nevoile copiilor sa fie puse pe primul loc. Insa cand acest lucru inseamna ca nevoile parintilor raman neimplinite pentru mult timp, deja situatia nu mai este benefica nici pentru copii, nici pentru parinti.
De-a lungul timpului s-au scris nenumarate lucruri despre nevoile copiilor, insa prea putina importanta s-a acordat nevoilor parintilor.
Principalele nevoi ale oamenilor sunt:
- nevoi fizice: nevoia de mancare, apa, adapost
- nevoie de stimulare intelectuala
- nevoia de contact social
- nevoi emotionale: a fi iubit, apreciat si competent
Parintii ale caror nevoi sunt implinite pot fi parinti mai buni pentru copiii lor. Iar acest lucru se intampla pentru simplul motiv ca atunci cand propriile tale nevoi sunt implinite, poti oferi mai multa atentie, acceptare si iubire celor din jur.
Ce se intampla cand isi neglijezi propriile nevoi:
- te vei simti obosit, vei deveni mai frustrat si iti va fi mai dificil sa ai rabdare atat cu copiii, cat si cu partenerul de viata si sa intelegi nevoile lor
- pe masura ce nevoile copilului tau nu sunt satisfacute, el va deveni la randul lui mai stresat
- stresul copilului tau duce la un nivel mai ridicat de frustrare pentru tine, iar frustrarea duce la un stres mai ridicat si implicit la alte nevoi neimplinite (atat ale tale, cat si ale copilului tau)
Daca te simti obosit, fara energie si indispus, nu vei simti ca indeplinesti nevoile copilului tau. In schimb, te vei simti plin de resentimente si blocat din punct de vedere emotional. E important ca in astfel de momente sa iei o pauza pentru a te relaxa, fara sa faci nimic altceva. Intinde-te pe pat si permite gandurilor tale sa zboare in orice directie. Numai asa vei reusi sa iti reincarci bateriile.
Motivele pentru care nevoile tale ca parinte sunt neimplinite, pot fi diverse, insa deseori acest lucru se intampla din cauza unor ganduri care nu te ajuta, ci mai mult te incurca. Iata care sunt acestea:
- „Nevoile copilului meu sunt pe primul loc.”
- „Copilul meu are nevoie de mine.”
- „Nu pot fi fericit/linistit decat daca copilul meu e fericit/linistit.”
- „Din momentul in care am devenit parinte, nevoile mele nu mai conteaza.”
- „Trebuie sa fiu parintele perfect.”
- „Eu am vrut o familie.”
- „Numai eu stiu sa le fac pe toate cum trebuie.”
- „Ceilalti sunt pierduti fara mine.”
- „Nu conteaza daca am nevoie de ajutor, in final, am sa ma descurc.”
- „A avea propriile nevoi inseamna a fi slab.”
Neimplinirea propriilor nevoi poate sa se datoreze si faptului ca:
- nu stii ce anume ai nevoie pentru a te simti mai bine
- nu ai suficient sprijin din partea celor din jur
- exista constrangeri din punct de vedere financiar care te impiedica sa acorzi timp sau resurse pentru propriile tale nevoi.
Ce poti sa faci pentru a-ti indeplini propriile nevoi?
A face mici schimbari care sa vina in interesul familiei si al tau, iti va oferi putere pentru a face un pas inspre o stare de bine personala, mai ridicata. Pentru a ajunge la acest nivel este important:
- sa renunti la ideea de a fi parintele perfect
- sa renunti la ideea de a fi partenerul de viata perfect
- sa inveti ca greselile sunt oportunitati de invatare
- sa intelegi ca lucurile se schimba in permanenta
- sa recunosti ce anume iti doresti
- sa te ierti din cand in cand
- sa te valorizezi mai mult
Cand iti vei propune in mod constient sa acorzi mai mult timp si mai multa atentie propriilor nevoi, vei reusi sa gasesti mai usor solutii practice pentru a face acest lucru. De exemplu, poti cere ajutorul rudelor sau prietenilor atunci cand ai nevoie sa lasi copilul acasa sau poti sa imparti responsabilitatile casnice cu partenerul de viata intr-un mod mai echitabil. De asemenea, poti invata sa comunici nonviolent propriile nevoi, atat fata de copil, cat si fata de partenerul de viata.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/97481684@N08/13966480422
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: