Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune
In afara de hrana, siguranta si adapost, copiii au nevoi emotionale pe care nu le constientizeaza decat mai tarziu, cand vor fi deja adulti. Astfel, copiii nu vor cere parintilor in mod explicit incredere, incurajare sau consecventa. Dar este bine ca parintii sa stie ca aceste nevoi exista, chiar daca nu sunt exprimate de catre copii in cuvinte.
1. Nevoia de adevar
Uneori se intampla lucruri mai putin placute. Copiii observa repede stresul si problemele parintilor, oricat de mult ar incerca acestia sa le mascheze. Copiii au nevoie sa stie ce se intampla in viata parintilor, daca acestia au probleme la munca sau in relatia de cuplu. Atunci cand parintii le vorbesc copiilor despre propriile probleme pastrandu-si calmul si explicand cum le vor rezolva, copiii vor invata ca problemele pot fi depasite si care sunt modalitatile eficiente pentru a face acest lucru.
2. Nevoia de incredere
Se intampla deseori ca parintii sa spuna anumite lucruri si sa faca exact contrariul. Intotdeauna copiii asculta cuvintele parintilor, insa imita actiunile acestora. Cauta de la cele mai mici varste sa alegi cateva valori pe care sa le promovezi in familia ta, atat prin cuvinte, cat si prin fapte. Spre exemplu:corectitudinea, adevarul, cinstea, generozitatea, bunatatea etc. Incearca sa pui in aplicare sinceritatea si celelalte valori morale si in relatia cu propriul copil. Cei mici au nevoie sa simta ca pot avea incredere in ce le spun parintii lor, pentru a creste cu sentimentul sigurantei emotionale.
3. Nevoia de conexiune fizica si emotionala
Iubirea manifestata prin atingeri si mangaieri este esentiala pentru dezvoltarea copiilor. Cu alte cuvinte, copiii au nevoie de imbratisari si mangaieri in primii ani de viata pentru a se dezvolta armonios atat emotional si cognitiv, cat si fizic. Si mai tarziu, relatia apropiata cu parintii este importanta pentru copii, chiar si in perioada adolescentei, cand majoritatea parintilor pot crede ca grupul de prieteni este mai important decat viata de familie.
4. Nevoia de incurajare
Copiii au nevoie sa fie mai des incurajati decat corectati. Pentru adulti e foarte usor sa sublinieze greselile copiilor si sa ii corecteze decat sa ii incurajeze sa repare greseala si sa invete din ea. De asemenea, ce se intampla atunci cand fac ceva bine? Prea putini parinti stiu sa scoata aceste momente in evidenta, astfel ca cei mici primesc mesajul eronat cum ca „Parintii sunt atenti la mine numai atunci cand gresesc”. Consecintele sunt: stima de sine scazuta, neincredere, sentiment de inferioritate si inutilitate, iar comportamentul copilului poate fi si el afectat . Atunci cand observi un comportament inadecvat al copilului tau, incurajeaza-l sa adopte un comportament corect, fara a-l critica excesiv sau a-l eticheta in vreun fel.
Observa lucrurile frumoase pe care le face si spune mai des „Multumesc.”, „Iti sunt recunoscator.”, „Ma bucur ca ai facut asta.” etc.
5. Toleranta la frustrare
Copiii au nevoie sa invete ca viata nu este intotdeauna corecta si uneori poate fi imprevizibila. Copiii trebuie sa invete de mici ca exista posibilitatea de a castiga sau de a pierde, in multe situatii din viata. E important sa stie ca uneori, oricat de multe informatii ar avea, poate fi luat prin surprindere si intr-o clipa toate planurile sale se pot schimba. Ideal este sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte flexibilitatea in gandire si sa isi creasca nivelul de acceptare neconditionata. Multi adulti inca au probleme in a accepta aceste lucruri, asa ca incearca sa isi dezvolti tu insuti toleranta la frustrare si apoi ajuta-l pe copil sa faca acelasi lucru.
6. Nevoia de reguli si limite
Copiii par sa incerce mai tot timpul sa incalce regulile pe care parintii le stabilesc. Cei mici vor testa intotdeauna limitele pentru a se asigura ca ele exista intr-adevar. Daca nu iti pastrezi consistenta si regularitatea in privinta limitelor pe care le impui, vei pierde increderea si respectul copiilor. Limitele si regulile ii ajuta pe copii sa ramana in siguranta si le da sentimentul de predictibilitate. De aceea, este important ca regulile pe care le stabilesti sa fie explicate copiilor si sa fie cu adevarat necesare. In plus, copiii isi pot dezvolta autocontrolul mai usor atunci cand in viata lor exista reguli consecvente si logice.
7. Nevoia de a fi ei insisi
Se poate intampla ca parintii sa isi doreasca sa traiasca prin intermediul copiilor lor. In asemenea cazuri, parintele va incerca mai mult sau mai putin direct sa il orienteze pe copil catre alegerile pe care el insusi ar fi vrut sa le faca la varsta copilului. Copiii pot accespta usor aceste influente, deoarece isi doresc sa ii faca pe parinti fericiti. Alternativa benefica pentru intreaga familie este insa sa iti ajuti copilul sa isi descopere talentul si lucrurile care ii plac si pe care le pot face in mod natural, fara prea mare efort. Ofera-i spatiu pentru a explora lucruri noi, fara a-iimpune asteptarile tale. Cauta sa nu iti compari copiii, ci sa ii vezi drept persoane unice, cu caracteristici aparte. De asemenea, invata-ti copilul sa intre in competitie numai cu el insusi, cu cel de ieri, nu cu alti copii.
8. Nevoia de a cunoaste
Exista unele subiecte asa numite tabu, despre care parintilor nu le place sa vorbeasca cu copiii lor. Educatia sexuala si comportamentele de risc (fumatul, consumul de alcool si de droguri) sunt subiecte deseori evitate de parinti. Cu siguranta, daca nu le vorbesti copiilor despre aceste subiecte, vor cauta informatii din alte surse, iar acestea pot fi eronate sau incomplete. De aceea, este mai bine sa le abordezi imediat ce copilul tau isi manifesta curiozitatea fata de ele.
Copiii vor avea in permanenta nevoi pe care le vei afla prin comportamentul si atitudinile lor. Alteori insa acestea nu vor fi vizibile ori vor fi mascate prin diverse alte comportamente. Important este sa pastrezi intotdeauna o relatie de comunicare cu copilul tau pentru a cunoaste ce anume il deranjeaza si a sti care ii sunt nevoile.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si:
Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele?
Copiii „obraznici” si nevoile care stau la baza comportamentului lor
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: