Educatia sexuala pentru copiii intre 3 si 12 ani
Peste 90.000 de fete cu varste de pana la 19 ani, din care 3.024 nu implinisera 15 ani, au nascut in perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au facut intrerupere de sarcina, potrivit datelor Institutului National de Statistica si ale Ministerului Muncii.
Educatia sexuala, informarea copiilor inainte de a incepe activitatea sexuala, poate reduce numarul de sarcini nedorite in randul adolescentelor, precum si alte probleme de sanatate care pot aparea din cauza lipsei de informatii.
Desi poate fi un subiect care pare dificil de abordat cu copilul tau, te poti orienta in functie de curiozitatea sa in primii ani de viata, legata de felul in care apar copiii. Atat timp cat ii oferi informatii corecte, intr-o maniera in care le poate intelege, nu il vei afecta negativ pe copilul tau prin aceasta discutii. De multe ori parintii amana aceste subiect pana la varste la care copilul deja a aflat raspunsuri mai mult sau mai putin exacte la intrebarile sale, raspunsuri care pot sa il conduca catre alegeri nefericite.
Iata cateva recomandari privind educatia sexuala a copiilor de varsta prescolara si primara.
Prescolar
Cand este momentul potrivit pentru a aborda acest subiect?
Atunci cand copilul isi manifesta curiozitatea legata de acest domeniu.
Cum ii raspunzi la intrebari:
- Cum apar copiii pe lume?
La aceasta varsta, copiii nu inteleg amanunte concrete despre sexualitate.
Ofera informatii corecte: „Copiii vin din interiorul mamelor. Ei cresc intr-un loc special, numit uter.” Mentioneaza ca nasterea unui copil este urmarea iubirii dintre doi oameni care isi doresc sa aiba o familie impreuna.
- Ce inseamna „a face sex”?
Ii poti spune copilului ca a face sex este felul in care sotul si sotia, partenerii de viata, isi manifesta dragostea unul fata de celalalt.
- Diferentele anatomice dintre fete si baieti.
Apeleaza la dictionarele de anatomie, editate special pentru aceasta varsta si arata-i corpul uman, cu denumirile organelor, in general.
- Siguranta copilului
Invata-l care sunt partile corpului care trebuie sa ramana intime: nu pot fi atinse de straini sau nu este bine sa fie aratate in public.
Cum te pregatesti pentru asemenea discutii?
Doar pentru ca „este mic si nu stie”, nu inseamna ca trebuie sa refuzi sa discuti cu copilul tau despre acest subiect sau sa ii spui ca va afla tot ce trebuie atunci cand va fi mai mare. Pregatirea ta emotionala pentru a aborda aceasta tema este esentiala pentru a avea o discutie reusita cu copilul tau. Majoritatea parintilor romani au fost obisnuiti in copilarie cu o atitudine care induce jena si rusinea atunci cand vine vorba de viata sexuala (conform cercetarii Intimitatea la romani). Citeste carti pe aceasta tema, informeaza-te despre lucrurile pe care le poate intelege un prescolari si raspunde-i calm copilului la intrebarile sale. Curiozitatea sa fata de acest subiect nu trebuie sa te ingrijoreze, este la fel de naturala precum curiozitatea legata de alte subiecte.
Iar apropo de „alte subiecte”, poti urmari filmuletul de mai jos daca vrei sa te inarmezi cu putin umor si inspiratie pentru discutiile pe aceasta tema :)
Poti citi si Ghidul Educatiei sexuale pentru a gasi mai multe recomandari, pentru toate nivelurile de varsta.
Primar
- Cum ii vorbesti despre conceptie, sarcina si nastere
In jurul varstei de 8-9 ani, poti apela la materiale pentru copii care explica modalitatea in care acestia apar pe lume. Nu evita folosirea termenilor anatomici corecti. Spune-i copilului ca doar adultii, barbatii si femeile au corpul pregatit pentru a avea copii.
- Care sunt modificarile care apar la pubertate.
Vorbeste-i deschis si corect despre schimbarile pe care le aduce pubertatea: maturizarea organelor reproductive, aparitia menstruatiei, probleme ale tenului, schimbari ale dispozitiei emotionale. Daca nu ai suficiente informatii, cauta materiale video, atlase de anatomie sau carti pe aceasta tema.
Pubertatea incepe de obicei intre 10 si 16 ani pentru fete si intre 10 si 17 ani pentru baieti. Dureaza in general cativa ani si se considera incheiata cand organele de reproducere au ajuns la maturitate.
- Ce insemna abuzul sexual.
Explica-i faptul ca exista persoane care obisnuiesc sa abordeze copiii si sa ii atinga intr-un mod nepotrivit.
Invata-l ce poate face in asemenea situatii: sa se indeparteze de persoana respectiva, sa se adreseze parintilor sau unui alt adult si chiar sa tipe dupa ajutor, mai ales daca se afla intr-un context .
In final, aminteste-ti ca daca abordezi subiectul cu deschidere si calm, dialogurile pe aceasta tema nu trebuie sa fie neaparat dificile. Tu dai tonul discutiei si il poti ajuta pe copil sa aiba o atitudine sanatoasa si responsabila fata de activitatea sexuala.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce e important pentru siguranta copilului tau sa ii vorbesti despre consimtamant
Un aspect important al educatiei pentru siguranta copilului, neglijat de multi parinti, este ideea de consimtamant. Putem vorbi copiilor despre acesta de la varste mici, pentru ca nu are legatura doar cu relatiile romantice si il poate proteja pe copil de abuzuri sexuale sau fizice.
-
„De ce se poarta asa?!” Comportamente ale copiilor care ii ingrijoreaza pe parinti, dar care sunt normale
Intrebarea „De ce face asta?!” sau „Este normal sa reactioneze asa?!” s-ar putea sa apara de cateva ori pe zi in primii ani de viata ai celui mic. Multe din comportamentele bizare sau de neinteles sunt de fapt normale.
-
Ce poti sa il inveti pe copil pentru a-l proteja de abuzul sexual
Multe abuzuri sexuale se intampla la varste mici ale copiilor, cand acestia nu inteleg ce se intampla sau nu stiu sa comunice parintilor incidentele.
Comentează: