characters characters

Consimtamantul - ce inseamna si de ce este important

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 mai 2021    |   2224 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

consimtamantul
Din pudoare sau teama ca discutiile pe tema educatiei sexuale ii poate influenta pe copii negativ, parintii le evita sau le amana pana la varsta la care, de cele mai multe ori, copiii deja s-au informat de la prieteni, de pe internet sau din alte surse. Un aspect important al educatiei pentru siguranta copilului, neglijat de multi parinti, este ideea de consimtamant. Putem vorbi copiilor despre acesta de la varste mici, pentru ca nu are legatura doar cu relatiile romantice si il poate proteja pe copil de abuzuri sexuale sau fizice.

Citeste si:

De ce este bine sa ceri voie copilului inainte sa il imbratisezi


De ce nu este bine sa cresti o fata prea amabila


Consimtamantul – de ce este important pentru siguranta copilului tau


Multi dintre noi am crescut obisnuiti sa primim imbratisarile si saruturile rudelor ca o parte normala a regulilor sociale, fara sa ne treaca prin minte ca le putem refuza fara sa fim considerati copii rai sau nepoliticosi. Problema cu aceasta abordare in cresterea copiilor este ca cei mici invata ca nu au voie sa spuna nu atunci cand alte persoane ii ating sau le ofera afectiune. Pe termen lung, aceasta „lectie” poate duce la relatii de cuplu problematice, la dificultatea de a spune nu si la vulnerabilitate ridicata in fata abuzurilor sexuale sau fizice.


Cand copiii sunt obligati de la cele mai mici varste sa accepte afectiunea celor din jur chiar si atunci cand nu o doresc, invata:

  • sa nu isi asculte propriile stari emotionale si propriile instincte. Pe termen lung, acest lucru se traduce in o autocunoastere limitata, confuzie cu privire la propriile nevoi si dorinte si chiar pasivitate generala
  • sa nu respecte granitele interpersonale – vor risca sa aiba acelasi comportament fata de alte persoane
  • sa se simta vinovati pentru ceea ce simt in relatia cu alte persoane.

Cum incurajam ideea de consimtamant in familie


Consimtamantul pe intelesul prescolarilor si al micilor scolari

Prescolarii si micii scolari au nevoie sa stie ca trebuie sa ceara voie inainte sa imbratiseze o alta persoana sau sa o sarute, indiferent daca e vorba de colegii de gradinita, scoala sau de copiii de la locul de joaca. Invata-i sa se opreasca din ceea ce fac, daca persoana de langa ei, nu este de acord sau se simte incomodata. Unii copii sunt mai deschisi, obisnuiesc sa imbratiseze frecvent sau sa tina de mana pe cineva, insa sunt si copii carora nu le plac atingerile fizice. Ii poti vorbi copilului despre aceasta diferenta, accentuand faptul ca este normala (la fel cum unor copii le place culoarea verde si altora le place culoarea rosie) si ca este important sa respecte aceasta preferinta.

Incurajeaza-l pe copil sa spuna cu voce tare atunci cand nu vrea o imbratisare sau un sarut de la un alt adult, chiar si cand e vorba de tine. Refuzul nu trebuie sa fie nepoliticos si nu este un semn de lipsa bunelor maniere. Il poti invata pe copil o replica precum: „Nu vreau o imbratisare acum, multumesc!” care exprima clar si politicos preferinta copilului.

Evita sa asociezi refuzul unui gest de afectiune cu lipsa de iubire. Replici precum „Daca ma iubesti, vii sa te imbratisez.” au ca rezultat manipularea emotionala a copilului si trezirea sentimentelor de vinovatie ale acestuia. Invata-l pe copil ca nevoia de afectiune fizica oscileaza in functie de moment: poate nu vrem o imbratisare acum, dar vom vrea una peste o jumatate de ora. Acelasi lucru este valabil si pentru copii, si pentru adulti.

Opreste comportamentele prin care iti exprimi afectiunea atunci cand copilul tau iti cere acest lucru. Imbratisarile, saruturile, gadilatul sau alte forme de joaca fizica sunt gesturi naturale in familie, insa la fel de natural este si ca ele sa se opreasca atunci cand copilul cere acest lucru.

Nu il trimite pe copilul tau sa ia in brate sau sa sarute alti copii, oricat de simpatic ti se pare acest gest. Invata-l sa ceara voie inainte si sa asculte raspunsul primit.

Consimtamantul la preadolescenti si adolescenti


Pe masura ce copiii cresc, discutille despre consimtamant evolueaza spre tematica presiunii din partea grupului de prieteni de a avea un iubit sau o iubita si mai ales de a-si incepe activitatea sexuala. Toti adolescentii, indiferent de varsta sau gen trebuie sa inteleaga faptul ca orice gest de afectiune dintr-o relatie de cuplu se intampla doar daca ambii parteneri isi doresc acest lucru.Adesea parintii isi invata fetele despre consimtamant, nu si pe baieti, desi ambele categorii au nevoie sa cunoasca semnele unei posibile agresiuni sau ale unui comportament cu care nu sunt de acord.

Vorbeste adolescentului tau despre granitele interpersonale si despre dreptul de a refuza orice gest sau atingere nedorite. Invata-l pe copilul tau ca asertivitatea este „cool, pentru ca presupune un nivel ridicat de respect de sine si este un aspect esential al independentei.

Explica-i fiicei sau fiului tau ca se poate razgandi in orice moment. Chiar daca a spus da initial unei propuneri, poate spune nu oricand si are dreptul sa ii fie ascultata aceasta decizie. Aceasta idee nu se aplica doar in cadrul relatiilor de cuplu, ci si in cadrul relatiilor de prietenie. Multi adolescenti intra in situatii de risc pe care le subestimeaza, dar le este teama ca vor fi respinsi sau criticati daca incearca sa iasa din ele si sa spuna ca s-au razgandit.


Cu totii ne dorim sa crestem copii puternici, capabili sa aleaga ce este mai bine pentru ei si sa spuna nu atunci cand este cazul. Daca nu ii sprijinim sa faca acest lucru mai intai in familie, vor fi nevoiti sa invete pe cont propriu, mult mai tarziu si deseori cu urmari mai neplacute decat este nevoie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe