Comportamentul asertiv
Asertivitatea se poate invata la orice varsta
O data cu intrarea la gradinita sau la scoala, copiii invata sa fie cuminti, sa coopereze si sa asculte cadrele didactice. In sine, cooperarea cu cei din jur este desigur, un lucru pozitiv. Insa copiii au nevoie sa invete si cum sa spuna nu, cum sa isi exprime emotiile si cum sa reactioneze atunci cand fac greseli. Cu alte cuvinte, au nevoie sa invete cum sa fie asertivi.
Comportamentul asertiv incepe cu o serie de convingeri si principii. Pentru multe persoane, comportamentul si comunicarea asertive nu sunt usor de adoptat, avand nevoie de exercitiu si, in acelasi timp, de o schimbare a mentalitatii. De aceea, poate fi util sa ne amintim impreuna care sunt drepturile pe care fiecare dintre noi le avem atunci cand vine vorba de comunicare.
Asertivitatea porneste de la respectul acordat atat nevoilor si drepturilor proprii, cat si nevoilor si drepturilor interlocutorului. Astfel, asertivitatea face posibila comunicarea emotiilor dificile, a dezacordurilor si a preferintelor care nu corespund majoritatii. Majoritatea conflictelor interpersonale apar in aceste situatii, iar a-i educa pe cei mici in spiritul comunicarii asertive poate fi un pas inainte in evitarea acestor conflicte.
Cum il inveti pe copil ce inseamna comportamentul asertiv
Explica-i ca fiecare dintre noi avem o serie de drepturi:
- Dreptul de a fi responsabil doar pentru actiunile proprii.
- Dreptul de a face greseli (si de a incerca sa le reparam).
- Dreptul de a fi noi insine.
- Dreptul de a fi tratati cu respect (indiferent de varsta noastra si indiferent de statutul persoanei cu care interactionam).
- Dreptul de a ne exprima emotiile, sentimentele, gandurile si parerile.
- Dreptul de a refuza si de a nu ne simti vinovati.
- Dreptul de a ne razgandi.
- Dreptul de a spune ca nu stim.
- Dreptul de a simti si exprima furia (in modalitati adecvate social, fara violenta verbala sau fizica).
- Dreptul ca nevoile noastre sa fie la fel de importante ca nevoile celorlalti.
- Dreptul de a face lucruri pe care ceilalti oameni nu le aproba sau nu le incurajeaza. Cu mentiunea ca nu este vorba de acte violente sau care fac rau altor oameni. Este important sa explici copilului ca exista situatii in care conformismul nu este cea mai buna solutie si ca multe dintre evenimentele care au dus la evolutia sociala au avut la baza actiuni mai putin aprobate de majoritate. De asemenea, este important sa il incurajezi pe copil sa isi urmeze visele chiar daca cei din jur nu il incurajeaza.
- Dreptul de a intreba „De ce?” sau „De ce nu?”.
- Dreptul de a cere ajutor.
- Dreptul de a spune ca nu intelegem.
Discuta cu el fiecare drept in parte si clarificati impreuna situatiile in care drepturile noastre pot ajunge sa incalce drepturile celorlalti. De exemplu, dreptul de a fi noi insine nu inseamna ca avem dreptul de a rani pe ceilalti.
De ce este recomandabil sa comunicam asertiv si sa ii invatam pe copii sa comunice asertiv?
Comunicarea non asertiva, atunci cand devine un obicei, poate afecta stima de sine a copilului, sentimentul de control si autonomie, poate duce la sentimentul de neajutorare si la resentimente. Resentimentele adunate pot izbucni prin comportamente violente ale copilului. Astfel, paradoxal, incurajand copilul sa fie non-asertiv, putem contribui la aparitia comportamentelor agresive.
Incurajeaza-l pe copil sa comunice asertiv mai ales in relatiile cu prietenii si colegii. Iata cateva fraze pe care le poate folosi in situatii in care vrea sa isi exprime refuzul, dezaprobarea sau nevoia de ajutor:
- „Nu imi place ce faci, te rog sa te opresti.”
- „Multumesc, dar nu pot veni.”
- „O sa ma gandesc la asta.”
- „Nu imi place... Prefer...”
- „Mi-ar prinde bine niste ajutor.”
A-l invata pe copil sa comunice asertiv nu inseamna ca il incurajezi sa fie nepoliticos. Accentul este pus pe respectul reciproc, nu pe impunerea cu orice pret a punctului personal de vedere. Recomanda-i copilului tau sa fie atent la feedback-ul pe care il primeste de la cei din jur in legatura cu stilul sau de comunicare si sa nu urmareasca intotdeauna doar sa aiba dreptate, ci pur si simplu sa isi exprime parerile si preferintele.
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
Adauga tu primul comentariu: