Asertivitatea la copii
Cum il inveti pe copil sa fie politicos si asertiv
Inca de la cele mai mici varste, parintii se pot gasi pusi in fata unei dileme: isi invata copiii sa fie politicosi si manierati, cu riscul ca politetea lor sa fie abuzata de catre ceilalti copii si considerata o slabiciune, sau ii invata sa obtina ce isi doresc, cu orice pret, cu riscul de a fi vazuti de catre ceilalti ca fiind agresivi si nepoliticosi?
Ca de obicei, exista o cale de mijloc prin care parintii pot creste copii politicosi, dar siguri pe ei si pe ce isi doresc. Politetea nu trebuie sa fie o slabiciune, iar parintii sunt primii care ii pot invata pe copil acest lucru.
Elaine Swann, experta in eticheta, sustine ca nu exista reteta unui comportament perfect, insa focusul ar trebui sa fie asupra modului in care comunicam: cum anume formulam cererile, propozitiile, tonul vocii si limbajul corporal.
„Poti spune orice si oricui - totul tine de cum anume spui. In ziua de astazi este mai greu sa-i inveti pe copii sa comunice tinand cont de faptul ca ei comunica mai mult in lumea digitala, acolo unde expresiile faciale si tonalitatea sunt absente”, sustine Swann.
In situatii in care doi copii isi doresc sa se joace cu aceeasi jucarie, in acelasi timp, invata-i urmatoarele:
„Nu e nicio problema daca iti astepti randul.”
„Voi fi bucuros sa te las si pe tine de indata ce termin.”
Astfel de formulari pe un ton prietenos inseamna echilibru de ambele parti si o politete sanatoasa, fiind un exemplu de comunicare asertiva. Asertivitatea presupune comunicarea bazata pe respect aratat atat interlocutorului, cat si celui care formuleaza raspunsul. Cu alte cuvinte, atunci cand comunicam asertiv, respectam atat nevoile noastre, cat si pe cele ale interlocutorului. De aceea, comunicarea asertiva face posibila refuzul politicos, discutii in contradictoriu care ajung la o solutie sau apararea propriilor drepturi fara incalcarea drepturilor celorlalti.
Fetele au nevoie de mai mult ajutor pentru a invata sa fie asertive si politicoase. In cultura occidentala, fetele sunt in mod normal recompensate pentru momentele in care pun in practica bunele maniere, au grija de cineva, in timp ce baietii sunt recompensati si valorizati atunci cand sunt curajosi si isi asuma riscuri, sustine Simone Marean, co-fondator al unei organizatii ce promoveaza leadershipul in randul fetelor. Deseori fetele trec prin situatii stresante in care trebuie sa se forteze sa fie politicoase si intampina dificultati cand vine vorba sa isi exprime preferintele. Astfel, si fetele au nevoie sa fie invatate cum sa fie asertive si nu agresive si cum sa isi foloseasca tonul vocii pentru a exprima ceea ce au nevoie si ce cred.
Cum ii invatam pe copii sa fie politicosi si asertivi?
Analizeaza-ti propriul comportament.
Ceea ce aratam copiilor prin comportamentul nostru este mult mai important decat ceea ce le spunem sa faca. In primul rand e important sa modelam comunicarea autentica: saluti cu veselie o ruda cand o vezi pe strada, insa iti dai ochii peste cap imediat ce v-ati indepartat? Parintii trebuie sa aiba grija cum anume sa isi manifeste dezacordul in mod politicos, cum sa ceara ajutorul si cum sa isi exprime adevaratele emotii, astfel incat sa nu deranjeze pe nimeni. In situatii conflictuale intre copii, expertii recomanda parintilor sa nu intervina, chiar daca asta inseamna certuri si poate chiar suparari de cateva zile. „Atunci cand intervii, copilul tau invata ca nu e capabil sa rezolve situatia fara tine. Singurul mod de a-i invata sa obtina aceste abilitati este de a face un pas inapoi si de a-i lasa sa se descurce singuri.” sustine Marean.
Invata-ti copilul sa isi dezvolte constiinta de sine.
Poti face asta limitand interactiunea cu tehnologia si petrecand mai mult timp in natura, de exemplu. A lua masa impreuna este la fel de important. „Nu doar modelezi manierele la masa, dar e si momentul potrivit pentru a pune intrebari si a discuta.”, sustine Stephen Hinshaw, scriitor si specialist in psihologie. E recomandat sa vorbesti copiilor despre ce inseamna falsa politete si cum arata politetea autentica. Iar in cazul fetelor, este important ca parintii sa comunice cu ele despre propriile nevoi si despre felul in care sa le comunice. In caz contrar, din cauza nevoii de a fi acceptate si apreciate, pot risca sa aiba comportamente nesanatoase sau probleme emotionale.
Practica jocuri de rol.
Dupa fiecare problema de comportament, cauta sa iti indrumi copilul spre reflectie. Descoperiti impreuna ce se putea face diferit, ce lectie trebuie invatata. A spune „nu” in mod politicos si asertiv aduce cu sine mai multa incredere in propria persoana si relatii sociale mult mai bune. Cautati sa jucati jocuri de rol in care sa exersati ambele variante de raspuns pentru a vedea care este mai eficienta.
A fi politicos nu inseamna a accepta orice, ci a gestiona in mod acceptabil situatia, astfel incat propriile dorinte sa poata fi indeplinite, fara a deranja pe cei din jur.
Copilul tau in ce situatii trebuie sa invete sa fie asertiv?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/10253594546/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
Adauga tu primul comentariu: