characters characters

Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 septembrie 2024    |   431 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

singuratatea in adolescenta
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

Citeste si:


Trei tipuri de singuratate care il pot afecta pe copilul tau


Singuratate si solitudine la adolescenti


Singuratatea in adolescenta nu este doar o stare care va trece de la sine la un moment dat. Ea poate genera efecte pe termen lung la nivel psihologic si fizic. Iata cateva dintre ele:


Probleme de natura psihica: depresie si anxietate, scaderea stimei de sine si risc crescut de autovatamare si suicid.

Probleme asupra dezvoltarii sociale si emotionale: dificultati de a initia si a mentine relatii, probleme de adaptare sociala la medii si context noi si diferite.

Probleme de sanatate fizica: risc crescut de a dezvolta boli cronice precum bolile de inima, diabetul sau alte probleme, precum si tulburari ale somnului, ce vor afecta functionarea cognitiva si starea de echilibru intern a adolescentului

Probleme privind performantele scolare: dificultati de concentrare, motivatie scazuta, dificultati de a colabora cu cei din jur etc.

Probleme legate de adictii: creste riscul de a adopta comportamente precum consumul de alcool, droguri sau alte substante, nivelul de impulsivitate este mai ridicat, precum si implicarea in activitati cu un grad ridicat de pericol.

Cine sunt adolescentii predispusi la sentimentul de singuratate?


Unii specialisti sustin ca exista o reactivitate biologica la stres care face diferenta intre adolescentii care ajung sa traiasca mai intens starea de singuratate si cei care isi revin rapid dupa astfel de momente.

De asemenea, adolescentii cu abilitati de reglare emotionala si strategii de coping insuficient dezvoltare sunt mai predispusi la singuratate cronica. Adolescentii introvertiti si cu un nivel ridicat de nevrotism intampina mai multe dificultati de a initia interactiuni sociale si sunt mai sensibili la respingere sociala, ceea ce va duce la izolare sociala si implicit la trairea unui sentiment mai intens de singuratate.

Singuratatea in adolescenta are efecte pe termen lung atat asupra sanatatii fizice, cat si a cele psihice, sociale si profesionale. De aceea e important sa oferi sprijin adolescentului tau, pentru a-l ajuta sa faca fata provocarilor cu care anii adolescentei vin.

Adesea interventiile sunt complexe, ele vizand atat tehnici de control al stresului, cat si dezvoltarea de abilitati de reglare emotionala, programe de promovare a interactiunilor sociale si de invatare a comunicarii asertive.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

  • Gestionarea conflictelor
    Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele
    01 octombrie 2021   

    Conflictele sunt o parte normala din viata, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii.

Mai multe