Trei tipuri de singuratate care il pot afecta pe copilul tau
Peste 80% din oameni sustin ca se simt singuri la un moment dat sau destul de des. Din pacate, cu totii ne simtim singuri din cand in cand, iar distantarea sociala si autoizolarea cu siguranta nu ajuta din acest punct de vedere. Desi traim intr-o lume in care putem comunica mai usor unii cu ceilalti, ne simtim mai singuri ca niciodata.
Citeste si:
Efectele psihologice ale izolarii – cum le putem evita
Singuratatea si solitudinea la adolescenti
Efectele singuratatii asupra copiilor si adolescentilor
Singuratatea nu ar trebui sa fie neglijata sau subestimata. Efectele negative ale singuratatii se intind asupra tuturor aspectelor sanatatii fizice si psihologice, putand eroda treptat potentialul copilului tau. Cum ne afecteaza singuratatea la orice varsta?
- Ne face sa ne indoim in legatura cu valoarea noastra personala si cu afectiunea pe care meritam sa o primim de la cei din jur.
- Ne face mai vulnerabili in fata stresului si descurajarii.
- Cand ne simtim singuri pentru o perioada lunga de timp, putem ajunge la convingeri irationale despre noi insine si despre viata, precum "Nu exista prieteni adevarati pe lume.", "Nimeni nu ma apreciaza." etc.
In timp, aceste efecte cresc riscul de depresie, anxietate, comportamente antisociale, abuz si dependente de substante.
Statisticile arata ca adolescentii simt singuratatea mai accentuat decat alte grupe de varsta, iar efectele singuratatii datorate epidemiei sunt la fel de puternice ca efectele unui comportament de risc adoptat. Nu doar adolescentii se simt singuri, ci si parintii. Exista familii in care desi stau cu totii si iau masa impreuna, fiecare declara ca se simte singur. Singuratatea provine aici din lipsa unei conexiuni personale si autentice cu alte persoane. Desi traim inconjurati de alte persoane, ne putem simti singuri fie pentru ca nu suntem ascultati, intelesi sau pentru ca nu ne simtim acceptati de cei din jur. Specialistii sustin ca atat copiii, cat si adultii pot trai trei tipuri de singuratate:
Singuratatea emotionala
Aceasta singuratate apare nu doar cand suntem cu adevarat singuri, ci cand nu simtim ca avem o conexiune emotionala cu cei din jur. Copiii si adolescentii vor trai aceasta singuratate cand parintii sunt extrem de autoritari sau distanti, cand sunt pedepsiti frecvent sau cand sunt expusi la violenta verbala in familie. Neglijarea emotionala a copiilor este o forma subtila prin care copiii ajung sa se simta singuri din punct de vedere emotional, desi multi dintre ei nu vor putea exprima in cuvinte aceasta emotie.
Cum iti dai seama ca ai un copil sau adolescent care sufera de singuratate emotionala?
- Iti spune frecvent ca nu are prieteni sau ca nu are nevoie de prieteni.
- Iti spune ca nimeni nu il intelege.
- Nu vorbeste despre planuri, dorinte sau idei cu niciun parinte sau membru al familiei.
- Este retras, izolat sau apatic in mod frecvent.
- Are probleme legate de increderea in sine si stima de sine.
Singuratatea situationala
Parintii care lucreaza de acasa, familiile in care unul din parinti lucreaza in strainatate sau copiii care au plecat la studii in alte orase sau tari, traiesc asa numita „singuratate situationala”. Altfel spus, aceasta singuratate provine din circumstante care face ca relationarea sa fie dificila. Prieteniile sunt mai greu de mentinut cand oamenii se afla la distanta fizica intre ei, iar mutarea intr-un alt oras necesita mai mult efort pentru a forma prietenii.
Singuratatea sociala
Acest tip de singuratate e traita de cei care au probleme in contexte sociale de tipul timiditatii, al stimei de sine scazute care ii face sa se simta mai putin competenti in circumstante sociale. Singuratatea sociala apare cand o persoana nu simte ca apartine unui grup. Copiii care au dificultati de integrare sociala, care au fost victimele bullying-ului sau care nu sunt acceptati in familie vor simti acest tip de singuratate.
Singuratatea si timpul petrecut in social media
Retelele sociale virtuale pot contribui la un sentiment profund de izolare, desi ele ar trebui sa faciliteze conexiunile dintre oameni. Adolescentii indeosebi pierd mult timp zilnic verificand telefonul pentru a vedea daca au primit notificari sau mesaje. Daca in mediul virtual simt ca au multi prieteni, odata lasat deoparte telefonul, vor realiza ca sunt singuri si nu au o langa ei o persoana cu care sa se conecteze emotional. In aceeasi situatie pot ajunge si adultii, nu doar copiii si adolescentii. Daca observi ca adolescentul sau copilul tau petrece mult timp pe internet, incurajeaza-l sa incerce si alte activitati, pentru binele sau emotional.
Singuratatea si schimbarile majore
Perioadele de tranzitie, in care trebuie sa ne adaptam la schimbari semnificative, chiar daca sunt pozitive, vin insotite de un sentiment de singuratate. Aceasta este o reactie naturala la noutate. Pusi in fata unor provocari pe care nu le-am confruntat pana acum, ne vom simti singuri, insa pe masura ce le depasim, acest sentiment se va diminua si vom putea din nou sa ne conectam emotional cu cei din jur. Adolescentii care incep facultatea sau liceul vor simti acest tip de singuratate si vor avea nevoie de mai mult sprijin din partea familiei.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: