characters characters

Depresia parintilor si dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2020    |   2269 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

depresia parintilor si dezvoltarea copiilor
Depresia este una din cele mai comune probleme de sanatate mintala afectand milioane de adulti anual, la nivel global. Foarte frecvent intalnita este depresia la tinerii parinti, cand atat mamele, cat si tatii pot trai la un moment dat episoade depresive. Netratata, depresia parentala poate sa afecteze dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere. A avea un parinte care sufera de o problema de sanatate emotionala este considerata o experienta adversa din copilarie, cu efecte negative asupra sanatatii mintale si fizice la maturitate.

Citeste si:

Cum afecteaza anxietatea parintilor dezvoltarea copiilor

Sapte lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a intregii familii

Exista o legatura foarte stransa intre sanatatea mentala a parintilor si dezvoltarea copiilor. Parintii depresivi pot intampina dificultati in a-si gestiona emotiile, avand un stil de gandire care ii impiedica sa isi dezvolte abilitatile necesare pentru a se implica in activitati zilnice precum responsabilitatile casnice si profesionale, implinirea nevoilor fiziologice de baza (alimentatia, somnul sau ingrijirea personala).

De aceea, depresia inseamna de multe ori o capacitate limitata de a face fata comportamentelor dificile ale copiilor si problemelor in general, fiind insotita de rabdare limitata, ostilitate si dorinta de izolare. Toate acestea se traduc in relatia cu copilul in neglijarea nevoilor copilului, comunicare limitata cu copilul si un nivel crescut de stres in relatia cu acesta.

Important!
Toate aceste comportamente nu sunt in controlul parintelui care sufera de depresie, ele nu inseamna ca este un parinte „rau” sau ca nu isi iubeste copilul, ci sunt efectele tulburarii emotionale de care sufera si pe care nu o poate controla fara ajutor specializat. Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, situatie materiala, "vointa" sau "caracter".


Pe termen lung, copiii care cresc alaturi de parinti care sufera de depresie, vor avea mai multe probleme de comportament, vor face mai greu fata stresului de zi cu zi si vor intampina dificultati in a-si forma relatii sociale. Cand depresia mamei apare in timpul sarcinii, copilul va suferi efectele acesteia si in dezvoltarea sa intrauterina, cat si dupa nastere.

Relatia de atasament dintre parintele depresiv si copil are de suferit pe termen lung, deoarece depresia este caracterizata deseori de izolare si retragere emotionala, de apatie, incapacitate de exprimare a iubirii si de o capacitate limitata de empatie. Copiii cu mame depresive sunt de trei ori mai predispusi la simptome ale tulburarilor afective.

Perceptia copilului asupra lumii si asupra vietii va fi afectata de depresia parintelui, daca aceasta este indelungata. Depresia este insotita de convingeri negative despre sine, despre viata si despre alti oameni. Chiar si involuntar, aceste convingeri vor fi transmise copilului de catre parinte, prin gesturi, atitudini sau tonul vocii. Pana in preadolescenta, parintii sunt cea mai importanta sursa de informatie a copiilor despre lume si viata. Acestia vor considera adevarate toate informatiile primite de la parinti, verbal sau nonverbal. De aceea, impactul tulburarilor emotionale ale parintilor asupra copiilor este semnificativ pe termen lung.

Sentimentul de siguranta si confort al copilului este limitat atunci cand unul sau ambii parinti sufera de depresie. Chiar daca depresia parintelui nu este atat de grava incat sa afecteze siguranta financiara a familiei, copilul va simti lipsa de afectiune, de atentie si de prezenta a parintelui ca pe amenintari emotionale. Copilul poate dezvolta sentimente persistente de vinovatie, simtindu-se responsabil de depresia parintelui sau de rusine, simtind ca parintele sau este diferit de parintii altor copii sau ca propria familie este altfel decat celelalte familii.

Chiar daca este o problema serioasa, depresia parentala poate fi tratata eficient, adesea printr-o combinatie de psihoterapie, medicatie si practici precum meditatia sau alte tehnici de autocunoastere. Rareori insa, tratamentul se adreseaza si celorlalti membri din familie si in special, efectelor pe care depresia le are asupra copilului. Copiii au nevoie de ajutor specializat pentru a invata sa isi dezvolte rezilienta, sa inteleaga problemele cu care se confrunta parintele lor si pentru a nu se invinovati cu privire la depresia mamei sau a tatalui.

In familiile in care exista o persoana care sufera de depresie e nevoie de interventii care sa vizeze toti membrii familiei. Specialistii sustin ca interventiile trebuie axate pe promovarea unor modalitati constructive de a rezolva conflicte, dezvoltarea abilitatilor de rezolvare de probleme si educatia privind depresia si ce inseamna ea.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe