Nevrotismul ca trasatura de personalitate
Tendinta catre instabilitate emotionala, catre anxietate, depresie sau stari emotionale negative este definita in psihologie ca nevrotism sau predispozitie nevrotica. Cum poate fi gestionata aceasta tendinta cu puternica incarcatura genetica.
Citeste si:
Reactivitatea emotionala a parintilor - cum contribuie la conflicte
10 emotii pozitive pe care este bine sa le incurajezi in familie
Stabilitatea emotionala este o trasatura de personalitate si este determinata de mostenirea genetica, dar si de experientele din copilarie, mediul familial si functionarea neurofiziologica. Alaturi de constiinciozitate, agreabilitate, deschidere la noi experiente si extraversiune, nevrotismul este considerat una dintre principalele cinci trasaturi care pot descrie personalitatea fiecaruia dintre noi. Nevrotismul sau instabilitatea emotionala poate avea efecte negative asupra relatiilor sociale, dar si asupra performantelor profesionale la maturitate.
Cum se manifesta nevrotismul sau instabilitatea emotionala?
- o tendinta generala catre emotii negative precum anxietatea, iritabilitatea sau tristetea
- capacitate redusa de calmare in urma experientelor emotionale intense
- rezilienta scazuta
- interpretarea negativa a unor situatii neutre
- o intensitate ridicata a emotiilor traite in viata de zi cu zi
- trecerea rapida de la o stare emotionala la alta
- indoiala de sine
- dificultati in gestionarea stresului
- toleranta scazuta la frustrare
- toleranta scazuta la incertitudine
- ingrijorare cronica
Instabilitatea emotionala creste riscul de a dezvolta probleme emotionale precum depresia, tulburarile de anxietate, dependenta sau abuzul de substante si tulburarile de comportament alimentar precum bulimia sau anorexia.
Datorita componentei sale genetice dar si datorita invatarii prin modelare/observatie, instabilitatea emotionala tinde sa se transmita de la parinti la copii. De aceea, daca recunosti semnele unei instabilitati emotionale ridicate la tine insuti, este important sa incerci sa o gestionezi cat mai eficient ca parinte.
In plus, tendintele nevrotice ii pot face pe parinti sa ia decizii care nu incurajeaza dezvoltarea armonioasa a copiilor, precum adoptarea unui stil parental autoritar sau extrem de protectiv, nepermitand copiilor sa isi dezvolte independenta si autonomia.
Metode de gestionare a nevrotismului sau instabilitatii emotionale
Cum iti poti imbunatati stabilitatea emotionala?
Descopera strategii sanatoase de gestionare a emotiilor si de calmare.
Dezvolta-ti inteligenta emotionala, observand cu atentie propriile reactii emotionale intense si situatiile cele mai frecvente in care acestea apar.
Adopta un stil de viata sanatos.
Cere sprijin de specialiatate - terapie sau consiliere.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: