characters characters

10 emotii pozitive pe care sa le incurajezi in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 noiembrie 2022    |   4842 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

10 emotii pozitive
Emotiile pozitive ne ajuta sa ne largim experientele prin care trecem. Atunci cand avem emotii pozitive, avem o perspectiva mai flexibila asupra problemelor, suntem dispusi sa exploram in mai multa profunzime un subiect si mai motivati sa intelegem si sa cunoastem. Barbara Fredrikson, cercetatoare care si-a orientat activitatea profesionala asupra rolului emotiilor pozitive in viata noastra, arata ca exista 10 emotii principale care stau la baza fericirii de zi cu zi.

Citeste si:


Rolul emotiilor pozitive in invatare


Secretul succesului copilului tau: trasaturile pozitive de caracter


Bucuria

Poti incuraja bucuria in familia ta ajutandu-i pe membrii familiei tale sa descopere lucrurile care le aduc confort, placere si siguranta sau facilitand experiente pozitive la care sa participati impreuna (excursii, jocuri, experiente culinare etc.).

Recunostinta

Aceasta emotie este puternic asociata cu bucuria: cu cat suntem mai recunoscatori, cu atat suntem mai bucurosi. Recunostinta apare atunci cand intelegem ca lucrurile pozitive din viata noastra nu sunt neaparat garantate si deseori depind (si) de circumstante aflate in afara controlului nostru. De exemplu, ajutorul primit de la cei din jur, intamplarea de a ne afla intr-o situatie favorabila sau starea de sanatate sunt motive frecvente de recunostinta.

Cu cat ne orientam atentia asupra motivelor de recunostinta, cu atat tindem sa simtim un nivel mai ridicat al acestei emotii. Poti incuraja recunostinta in familia ta observand lucrurile pozitive care se intampla in fiecare zi, oricat de minore si multumind membrilor familiei pentru ajutorul oferit.

Mandria

Deși poate avea o reputatie mai puțin buna, fiind deseori confundata cu ingamfarea sau aroganta, mandria este o emotie benefica pentru echilibrul emotional: ne ajuta sa ne bucuram de succesul sau peformantele obtinute si sa ramanem motivati sa depunem efort in continuare pentru noi obiective.

Incurajeaza mandria sanatoasa la copilul tau apreciind efortul depus pentru obtinerea unui rezultat, exprimandu-ti bucuria autentica pentru progresele facute, temerile confruntate sau lucrurile noi incercate de acesta si aratandu-i ca intelegi dificultatile sau obstacolele intampinate.

Linistea sau calmul

Cand suntem calmi sau linistiti, ne putem bucura de momentul in care ne aflam fara a fi intrerupti de griji, temeri sau presiunea timpului. Linistea interioara depinde de circumstantele in care ne aflam, dar si de capacitatea noastra de a discerne intre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla.

Deloc surprinzator, studiile arata ca linistea interioara in randul copiilor este asociata cu un numar mai ridicat de comportamente prosociale si cu un numar scazut de comportamente agresive.

Poti incuraja linistea interioara a copilului tau evitand critica excesiva si reprosurile in familie, abordand conflictele in mod eficient, aratandu-i iubire neconditionata si incercand sa controlezi comportamentul celor din jur cat mai putin.

Interesul

Starea emotionala asociata cu activitatile in care descoperim lucruri noi, exploram raspunsuri la intrebari importante pentru noi sau ne formam abilitati noi. Cu cat suntem mai interesati de un domeniu de cunoastere, cu atat suntem mai energizati sa il exploram.

Interesul pentru cunoastere este essential pentru succesul scolar, deoarece sustine efortul de invatare pe termen lung. Poti incuraja aceasta emotie in familie intrebandu-l pe copil si pe partener despre pasiunile lor, vorbind despre interesele tale si lucrurile noi pe care le-ai invatat si oferind membrilor familiei tale access la surse de informatii (carti, cursuri, site-uri etc.) potrivite intereselor acestora.

Amuzamentul

Cand suntem amuzati de ceva ce se intampla in jurul nostru, luam o pauza de la propriile probleme, griji sau ganduri care ne preseaza. De aceea, rasul si simtul umorului sunt esentiale pentru starea de sanatate, atat fizica, cat si emotionala.

Incurajeaza rasul in familie si simtul umorului, lasandu-i copilului tau libertatea de a se exprima, gasind partea amuzanta a problemelor cu care va confruntati si, in general, incercand sa eviti gandirea extrem de pesimista sau “de catastrofare”.

Speranta

Speranta ne ajuta sa ne simtim increzatori fata de viitor, sa ne asteptam la rezolvarea problemelor cu care ne confruntam sau la evitarea unor potentiale consecinte negative. Cand este insotita de compasiune fata de sine, speranta poate ajuta la recastigarea echilibrului emotional in urma unui esec.

Poti incuraja speranta in familie vorbind copilului tau despre cat de probabile sunt riscurile care il sperie cand vine vorba de viitor, despre reusitele din trecut si despre toate lucrurile care ii favorizeaza succesul.

Inspiratia/motivatia de a deveni mai buni

De obicei, suntem inspirati sa crestem sau sa ne dezvoltam cand vedem in jurul nostru persoane care au obtinut rezultate frumoase, care lupta pentru valori morale similar cu ale noastre sau care au adus in jurul lor schimbari pe care le apreciem.

Poti incuraja aceasta emotie in familia ta adoptand la randul tau comportamente pe care cei din jur le admira (de exemplu, miscarea fizica sau lectura zilnica), vorbind copilului tau despre modele de rol pe care le admire (artisti, oameni de stiinta etc.) si incurajandu-l pe copilul tau sa iti vorbeasca despre persoanele care il inspira.

Uimirea

Uimirea poate varia de la mirare pana la un amestec de admiratie, veneratie si teama – mai ales in situatiile in care ne amintim de locul nostru in univers sau de felul in care suntem conectati cu intreaga lume in care traim. De exemplu, frumusetea uimitoare a naturii da nastere deseori la emotii coplesitoare de uimire. Aceleasi efecte pot sa le aiba si descoperirile stiintifice care ne ofera o perspectiva nebanuita asupra lumii.

Uimirea este asociata cu un nivel mai ridicat de curiozitate si de gandire stiintifica – cu alte cuvinte, cu cat un copil traieste mai multe experiente care il uimesc, cu atat mai motivate va fi sa inteleaga stiinta. Poti incuraja aceasta emotie in familie alegand sa vizitati locuri spectaculoase, incurajand curiozitatea copilului tau pentru stiinta, urmarind filme documentare, realizand experimente sau pur si simplu, explorand noi domenii de cunoastere.

Iubirea

Iubirea ne face sa traim toate emoțiile pozitive menționate mai sus fata de alte persoane și ne ajuta sa ne concentram asupra starii de bine a acestora. Relatiile de iubire sunt asociate si cu beneficii pentru sanatatea fizica, precum tensiune arteriala scazuta, sistem imunitar mai puternic si sanatate mai buna a inimii.

Afla despre limbajele iubirii pentru a identifica limbajul preferat al fiecarui membru al familiei, exprima-ti afectiunea verbal si prin gesturi fata de acestia si petreceti timp impreuna.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe