characters characters

Cum reconstruim speranta

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2022    |   695 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

speranta
Optimismul si speranta stau la baza sanatatii emotionale, dar sunt usor de pierdut intr-un context incarcat de incertitudine, ingrijorare si frustrare, precum ultimii ani petrecuti in pandemie. Cum ne putem reface rezervele de speranta?

Citeste si:

Speranta, emotia esentiala pentru echilibrul emotional


Optimismul si speranta, esentiale pentru succesul scolar


Cum aducem mai multa speranta in familie


Adopta principiul “Ce o sa se intample daca nu renunt?”

Cand copilul tau se simte descurajat in legatura cu planurile sale pentru care depune efort, intreaba-l ce crede ca se va intampla daca nu renunta. Uneori, copiii, dar si adultii sunt tentati sa renunte in momente in care sunt, fara sa stie, aproape de succes. In momentele lipsite de speranta, putem presupune cu usurinta ca nu vom reusi chiar daca vom continua sa depunem efort pentru scopul nostru. Aminteste-i copilului tau ca nu poate sti acest lucru cu siguranta, asa ca poate verifica, nerenuntand. In acest fel, chiar daca in final nu are succes, va fi impacat ca a incercat cu adevarat.

Selecteaza influentele externe la care sunteti expusi.

Starea noastra emotionala este usor influentata de starile emotionale ale celor din jur, de informatiile pe care le aflam in mod intentionat sau involuntar si, in general, de mediul in care traim. De aceea, este util sa reflectam asupra influentelor externe pe care le lasam in viata noastra. Stirile false ori exagerate, persoanele extrem de critice sau toxice, un mediu lipsit de ordine sau curatenie ne pot reduce nivelul de speranta si optimism. De aceea, un mod de a ne proteja echilibrul emotional este sa evaluam dupa fiecare interactiune sau dupa fiecare decizie, felul in care ne simtim: mai bine sau mai rau decat inainte? De exemplu, dupa ce citim stiri si comentarii negative pe retelele de socializare, ne simtim mai plini sau mai lipsiti de speranta? Dupa o conversatie dificila cu o persoana, ne simtim energizati sau epuizati?


Sarbatoriti impreuna fiecare pas facut in directia dorita

Speranta si increderea in sine se consolideaza in timp, prin mici victorii. Atat copiii, cat si adolescentii si adultii au nevoie sa li se aminteasca de progresul facut pentru a invata sa aiba incredere in capacitatea lor de a avea succes.

Gasiti mereu mai multe cai catre rezultatele dorite

Este mai usor sa ne pastram speranta cand stim ca exista mai multe modalitati prin care putem obtine ceea ce ne dorim. Arata-i copilului tau ca intotdeauna exista mai multe cai prin care poate ajunge unde isi doreste si ajuta-l sa le gaseasca.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe