Munca invizibila a mamelor
Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei. Toate actiunile de zi cu zi care fac posibila functionarea vietii de familie si care nu sunt usor observate sau apreciate de parteneri si copii reprezinta munca invizibila. Deseori, munca invizibila devine vizibla pentru ceilalti membri ai familiei in momentele in care membrul familiei responsabil pentru aceasta este indisponibil sau decide sa reduca eforturile depuse in familie pentru a-si prioritiza propria stare de sanatate fizica si emotionala.
Munca invizibila poate sa apara si in mediul profesional, referindu-se la acele activitati care nu sunt neaparat incluse in fisa postului, dar care devin necesare: sprijinirea altor colegi, mentoratul, initiative care imbunatatesc performanta profesionala etc.
Citeste si:
Epuizarea emotionala in randul parintilor
Conceptul de munca invizibila cuprinde:
- munca emotionala: emotiile si stresul de a fi parinte, preocuparea ca cel mic sa se simta mereu iubit, sprijinit si in siguranta
- munca de planificare si organizare: respectarea rutinelor zilnice, inscrierea la activitatile extrascolare si organizarea transportului copiilor, respectarea programarilor la medic, planificarea concediilor etc.
- gestionarea gospodariei: curatenie, gatit, cumparaturi, gestionarea adecvata a bugetului familiei
- educatie si dezvoltare: ajutor la teme, sprijinirea copilului in deprinderea abilitatilor de viata
- eforturi pentru a mentine o buna comunicare parinte-copil, pentru a supraveghea si a mentine in siguranta toti membrii familiei si pentru a gasi solutii echitabile de fiecare data cand apar conflicte sau probleme.
Toate aceste activitati sunt deseori invizibile pentru ca ele nu sunt evidente pentru cei din jur, dar sunt extrem de importante in procesul de crestere si dezvoltare al copilului, dar si pentru buna functionare a familiei. Munca invizibila este strans legata de un alt fenomen, povara mentala, care se refera la eforturile cognitive si emotionale necesare pentru organizare tuturor responsabilitatilor mentionate mai sus.
Eforturile depuse de parinti in munca invizibila are si o multime de implicatii. Vorbim de parinti care resimt puternic presiunea si suprasolicitarea, responsabilitatile profesionale si cele parentale si care nu isi mai gasesc timp pentru ei. Drept urmare, adesea pot sa apara simptome ale stresului cronic, burnoutul sau periclitarea sanatatii fizice. Deseori mamele sunt cele care simt mai puternic presiunea muncii invizibile ceea ce duce inevitabil la o inegalitate de sanse si optiuni pe plan profesional. Mama e cea care isi va reduce norma de lucru sau va renunta la o promovare ce implica mai multa munca fiindca stie ca familia si casa au mai mare nevoie de ea. Relatia de cuplu are si ea de suferit deoarece un parinte coplesit de presiunea muncii invizibile, nu va mai fi la fel de deschis nevoilor celuilalt parinte. In plus, munca invizibila din parenting nu este recunoscuta si nici valorizata fiindca stereotipurile continua sa domine, iar societatea considera in continuare ca rolul femeii e sa aiba grija de casa si de familia ei, iar jobul sau alte preocupari sa ocupe locuri secundare.
Cum poate fi redus impactul muncii invizibile asupra parintilor?
- In principal prin distribuirea in mod echitabil a responsabilitatilor cu ceilalti membrii ai familiei.
- Prin discutii sincere cu partenerul de viata si colaborare.
- Lista de sarcini clar trasate pentru fiecare membru al familiei.
- Delegarea si impartirea responsabilitatilor.
- Folosind noua tehnologie si alte resurse pentru a simplifica gestionarea treburilor casnice.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: