characters characters

Poluarea atmosferica a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial in 2021

28 iunie 2024    |   269 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

UNICEF
BOSTON, MASSACHUSETTS, ȘI NEW YORK CITY, NEW YORK: 19 IUNIE 2024 – Potrivit celei de-a cincea editii a raportului „Starea aerului la nivel global” (State of Global Air - SoGA), poluarea atmosferica are un impact tot mai mare asupra sanatatii omului, devenind al doilea factor principal asociat cu riscul de deces la nivel mondial.

Raportul publicat astazi de Institutul de Cercetare a Efectelor asupra Sanatatii (HEI, dupa denumirea in limba engleza), o organizatie de cercetare independenta, fara scop lucrativ, cu sediul in SUA, a constatat faptul ca poluarea atmosferica a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial in 2021. Pe langa aceste decese, milioane de oameni traiesc cu boli cronice debilitante, punand o presiune imensa asupra sistemelor de sanatate, a economiilor și a societatilor.

Realizat pentru prima data in colaborare cu UNICEF, raportul remarca vulnerabilitatea deosebita a copiilor sub cinci ani, printre efectele observate la nivelul sanatatii numarandu-se nașterea prematura, greutatea mica la naștere, astmul și bolile pulmonare. În 2021, expunerea la poluarea atmosferica a contribuit la peste 700.000 de decese in randul copiilor sub cinci ani, devenind astfel al doilea factor principal asociat cu riscul de deces la nivel mondial pentru aceasta grupa de varsta, dupa malnutritie. În mod uluitor, 500.000 dintre aceste decese survenite in randul copiilor s-au datorat poluarii aerului din gospodarii din cauza gatitului in interior cu combustibili poluanti, in special in Africa și Asia.

O problema de sanatate la nivel global

Noul raport SoGA prezinta o analiza detaliata a datelor publicate recent in cadrul studiului „Impactul global al bolilor” realizat in 2021, care arata efectele grave asupra sanatatii populatiei de pretutindeni provocate de poluanti precum pulberile fine in suspensie (PM2,5), poluarea aerului din gospodarii, ozonul (O3) și dioxidul de azot (NO2). Raportul include date referitoare la peste 200 de tari și teritorii din intreaga lume, semnaland faptul ca aproape orice persoana de pe pamant respira zilnic o cantitate daunatoare de aer poluat, avand implicatii majore pentru sanatate.

Peste 90% dintre aceste decese cauzate de poluarea atmosferica la nivel global – adica 7,8 milioane de persoane – sunt atribuite poluarii aerului cu PM2,5, inclusiv poluarii cu PM2,5 a aerului inconjurator și a aerului din gospodarii. Aceste particule minuscule, cu un diametru de sub 2,5 micrometri, sunt atat de mici incat raman in plamani și pot patrunde in sange, afectand numeroase organe și crescand riscul de aparitie a unor boli netransmisibile in randul adultilor, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, cancerul pulmonar și boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Potrivit raportului, s-a constatat faptul ca PM2,5 este cel mai fiabil și mai precis indicator al rezultatelor slabe in materie de sanatate la nivel mondial.

„Speram ca raportul nostru „Starea aerului la nivel global” sa ofere atat informatii, cat și o sursa de inspiratie pentru schimbare”, a declarat președintele HEI, dr. Elena Craft. „Poluarea atmosferica are implicatii enorme pentru sanatate. Știm ca imbunatatirea calitatii aerului și a sanatatii publice la nivel global reprezinta o masura pragmatica și realizabila.”

Poluarea atmosferica și schimbarile climatice

Poluarea aerului cu PM2,5 este cauzata de arderea combustibililor fosili și a biomasei in sectorul transporturilor, in cladirile rezidentiale, in centralele electrice pe carbune, in cadrul activitatilor industriale și al incendiilor de vegetatie. Pe langa faptul ca afecteaza sanatatea populatiei, aceste emisii contribuie și la gazele cu efect de sera care incalzesc planeta. Populatia cea mai vulnerabila este afectata in mod disproportionat atat de riscurile climatice, cat și de poluarea aerului.

În 2021, expunerea pe termen lung la ozon a contribuit, potrivit estimarilor, la 489.518 decese la nivel mondial, inclusiv la 14.000 de decese provocate de BPOC aparuta in urma expunerii la ozon la nivelul Statelor Unite, mai multe decat in alte tari cu venituri mari. Odata cu incalzirea planetei ca urmare a efectelor schimbarilor climatice, regiunile cu un nivel crescut de NO2 se pot aștepta la un nivel de ozon mai ridicat, cu un impact și mai mare asupra sanatatii.

În Romania, se estimeaza ca 68 de copii și-au pierdut viata din cauza poluarii aerului in 2021, 63 dintre aceștia inainte de a implini un an. În 2021, se estimeaza ca, in Romania, copiii sub cinci ani au pierdut 6.258 de ani de viata sanatoasa din cauza poluarii aerului.

Raportul din acest an include pentru prima data gradul de expunere la dioxidul de azot (NO2) și efectele acestuia asupra sanatatii, inclusiv impactul expunerii la NO2 asupra aparitiei astmului la copii. Gazele de eșapament reprezinta o sursa importanta de NO2, ceea ce inseamna ca zonele urbane dens populate, in special cele din tarile cu venituri mari, se confrunta adesea cu cel mai ridicat grad de expunere la NO2 și cel mai mare impact asupra sanatatii.

„Acest nou raport ne reamintește de impactul major pe care il are poluarea atmosferica asupra sanatatii populatiei, o povara ce se rasfrange intr-o proportie mult prea mare asupra copiilor mici, a populatiei mai in varsta și a tarilor cu venituri mici și medii”, a declarat dr. Pallavi Pant, coordonatoarea Programului de sanatate globala in cadrul HEI, care a supervizat publicarea raportului SoGA. „Acest lucru denota faptul ca orașele și tarile ar trebui sa considere calitatea aerului și poluarea atmosferica factori de risc crescut atunci cand elaboreaza politici de sanatate și alte programe de prevenire și control al bolilor netransmisibile.”

Sanatatea copiilor

Unele dintre cele mai importante efecte ale poluarii atmosferice asupra sanatatii se observa la copii. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la poluarea atmosferica, care le poate provoca daune inca din pantecele mamei, afectandu-le sanatatea pentru tot restul vietii. De exemplu, copiii inspira mai mult aer pe kilogram-corp și absorb o cantitate mai mare de poluanti decat adultii, in conditiile in care plamanii, corpul și creierul lor sunt inca in curs de dezvoltare.

În cazul copiilor mici, expunerea la poluarea atmosferica este asociata cu aparitia pneumoniei, responsabila de 1 din 5 decese survenite in randul copiilor la nivel mondial, precum și cu aparitia astmului, cea mai frecventa boala respiratorie cronica intalnita in randul copiilor mai mari. Inegalitatile datorate impactului poluarii atmosferice asupra sanatatii copiilor sunt izbitoare. Rata mortalitatii cauzate de poluarea atmosferica in randul copiilor sub cinci ani din Africa de Est, Africa de Vest, Africa Centrala și Africa de Sud este de 100 de ori mai mare decat in cazul copiilor din tarile cu venituri mari.

„În pofida progreselor inregistrate in ceea ce privește sanatatea mamei și copilului, in fiecare zi, aproape 2.000 de copii sub cinci ani mor din cauza impactului poluarii atmosferice asupra sanatatii”, a declarat Kitty van der Heijden, director executiv adjunct al UNICEF. „Lipsa noastra de actiune are efecte profunde asupra generatiei urmatoare, afectandu-le sanatatea și bunastarea pe tot parcursul vietii. În mod incontestabil, ne confruntam cu o urgenta la nivel global. Este absolut necesar ca guvernele și companiile sa tina cont de aceste estimari și de datele disponibile la nivel local și sa le foloseasca pentru a inspira actiuni concrete, centrate pe copii, care sa reduca poluarea aerului și sa protejeze sanatatea copiilor.”

Se realizeaza progrese

Raportul SoGA vine și cu vești bune. Din anul 2000, rata mortalitatii inregistrata in randul copiilor sub cinci ani a scazut cu 53%, in mare parte datorita eforturilor de a crește accesul la energie curata folosita in scopul gatitului, precum și imbunatatirii accesului la asistenta medicala, la nutritie și la o mai buna conștientizare a efectelor nocive ale expunerii la un aer poluat in gospodarii.

Numeroase tari, in special cele care inregistreaza cel mai ridicat nivel al poluarii atmosferice, abordeaza in sfarșit problema in mod direct. Masurile privind calitatea aerului adoptate in regiuni precum Africa, America Latina și Asia, cum ar fi crearea unor retele de monitorizare a poluarii atmosferice, aplicarea unor politici mai stricte cu privire la calitatea aerului sau diminuarea poluarii atmosferice datorate traficului prin tranzitia la autovehicule hibride sau electrice, toate au un impact masurabil asupra poluarii și amelioreaza sanatatea publica.

Odata cu masurarea progreselor inregistrate, se pot intreprinde mai multe demersuri pentru a se asigura ca poluarea atmosferica nu mai devanseaza alte riscuri pentru sanatate și nu mai reprezinta una dintre cele mai mari amenintari pentru milioane de vieti.


*Sursa foto: UNICEF.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu