Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta
Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic. Cu alte cuvinte, atunci cand observi si evidentiezi aspectele pozitive ale copilului sau partenerului de viata si le comunici astfel incat acestia sa se simta valorizati si apreciati, inseamna ca folosesti aprecierea pozitiva.
Citeste si:
Aprecierea pozitiva neconditionata in relatia parinte-copil
Gandirea pozitiva toxica versus validarea emotionala
Putem oferi apreciere pozitiva celorlalti atunci cand recunoastem calitatile si realizarile lor, cand ne exprimam recunostinta si multumim pentru tot ce face celalalt pentru noi si cand comunicam autentic ceea ce simtim.
Aprecierea pozitiva inseamna si a fi receptiv la nevoile si sentimentele celuilalt si sa exprimi aprecierea intr-un mod care sa fie relevant si valoros. Folosind aprecierea pozitiva, vei intari legaturile dintre membrii familiei si vei contribui la dezvoltarea unui mediu familial sanatos si fericit.
Cum poti oferi copilului si partenerului apreciere pozitiva?
Concentreaza-te asupra felurilor pozitive in care viata ta s-a schimbat datorita copilului si partenerului tau de viata si exprima acest lucru in comunicarea cu acestia. De exemplu, spune-le care sunt calitatile pe care le apreciezi la ei sau care sunt activitatile pe care te bucuri sa le realizezi impreuna cu ei.
Incurajeaza eforturile pe care le depun, indiferent daca rezultatul nu este cel dorit sau castigul a fost pierdut. Arata-le ca ai observat eforturile depuse atunci cand doresc sa obtina ceva, ca acestea conteaza si ca le apreciezi.
Petreceti timp de calitate impreuna si arata-le ca experientele, ideile sau parerile lor sunt importante pentru tine. Asculta-l pe copil sau pe partenerul tau de viata cu atentie,
Incearca sa tii minte detaliile care sunt importante pentru copilul sau partenerul tau de viata. Fiecare dintre noi avem preferinte, lucruri care ne supara sau pe care le evitam, obiceiuri sau rutine zilnice preferate. Pe cat posibil, ia in considerare aceste detalii atunci cand planificati activitati impreuna sau cand vrei sa faci o surpriza placuta copilului sau partenerului tau de viata.
Ofera complimente des si sincer. Observa care sunt calitatile, obiceiurile sau actiunile celor din jur care iti trezesc admiratia in mod sincer.
Asigura-te ca recunosti si apreciezi eforturile pe care le fac membrii familiei tale, de la implicarea in sarcinile casnice pana la eforturile de organizare, sprijin emotional sau rezolvare de probleme.
Ofera-ti tie insuti/insati acelasi tip de apreciere pozitiva, incercand sa observi cat mai des impactul pozitiv pe care il ai asupra celor din jur, eforturile pe care le depui pentru binele acestora si progresul pe care il faci in depasirea propriilor limite sau blocaje.
Important! Deseori, aprecierea pozitiva, atentia la nevoile celor dragi si eforturile pentru ca acestia sa se simta apreciati sunt percepute la nivel social ca fiind "responsabilitatea" mamelor in familie. Insa la fel de important este ca tatii sa ofere aceleasi lucruri copiilor si partenerelor de viata - in caz contrar, dezechilibrul in implicare si efort dintre cei doi parinti va duce in timp la resentimente si epuizare emotionala.
Aprecierea pozitiva este importanta in familie fiindca intareste relatiile familiale, ajuta la cresterea stimei de sine a membrilor sai si incurajeaza comportamentul pozitiv. In plus, comunicarea va fi cu mult imbunatatita, iar tensiunile si conflictele vor fi mai putine. Indiferent de modul in care alegi sa iti exprimi aprecierea pozitiva, aminteste-ti ca e foarte important sa fii sincer si autentic. Cuvintele si gesturile de apreciere pot intari legaturile emotionale si pot contribui la construirea si mentinerea unei relatii afective puternice intre voi.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: