Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
Daca te afli intr-un moment de cotitura si te intrebi daca esti sau nu un parinte bun, inseamna ca e momentul sa analizezi modul in care iti exerciti acest rol si sa te gandesti mai serios la ce fel de parinte ai vrea sa fii. In relatia cu propriii nostri copii, descoperim deseori care ne sunt propriile nevoi emotionale, care sunt efectele propriei noastre copilarii asupra relatiei cu copilul, dar si modalitati prin care ne putem oferi noua insine lucrurile care ne-au lipsit in copilarie. In literatura de specialitate a aparut deja conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.
Citeste si:
Parentingul constient - ce inseamna si de ce este important
Doua tipuri de parenting care ajuta la echilibrul emotional al copiilor
Poti fi un parinte mai bun atunci cand constientizezi ca exista probleme in relatia prezenta cu propriul copil si iti doresti sa schimbi lucrurile in bine. In acest sens, specialistii recomanda urmatoarele:
- Reflecta si cauta sa intelegi modul in care propria ta copilarie si relatiile pe care le-ai avut cu parintii iti afecteaza felul de a fi parinte.
- Descopera care ti-au fost lipsurile emotionale si invata sa iti oferi in prezent ceea ce aveai nevoie in copilarie: acceptare si iubire neconditionata
- Ingrijeste-te de tine si ofera-ti respect, fii atent la nevoile tale, cunoaste-te in profunzime si accepta-te asa cum esti, cu bune si rele.
- Foloseste autoreflectia pentru a te cunoaste si a descoperi ce iti lipseste si ce iti doresti cu adevarat.
- Cauta resursele necesare pentru a-ti crea un mediu in care sa te simti bine.
Scopul reparentingului este de a-ti imbunatati starea emotionala si calitatea vietii cu consecinte vizibile si pentru cei din jur. Se spune ca poti deveni un parinte mai bun daca atingi cele 4 niveluri: disciplina (prin limite sanatoase, autocontrol, asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni, prin consistenta, rabdare si compasiunea fata de propria persoana), bucurie (prin spontaneitate si placere, gasirea bucuriei in lucrurile marunte), reglare emotionala (dezvoltand abilitati pentru identificarea intelegerea si gestionarea propriilor emotii in mod eficient) si grija de sine (prioritizand propriile nevoi fizice si emotionale).
Cum poti deveni un parinte mai bun?
- Fii constient de propriile comportamente si identifica-ti stilul de gandire.
- Invata sa fii un parinte empatic care asculta cu atentie nevoile si emotiile copilului.
- Valideaza sentimentele copilului si exprima-ti acceptarea si iubirea neconditionata.
- Ofera un mediu sigur si stabil si un climat emotional pozitiv si predictibil.
- Fii prezent in viata copilului atunci cand are nevoie, chiar si cand nu iti cere verbal.
- Fii un model pozitiv in comportament si in gestionarea emotiilor.
- Stabileste limite clare si consecvente.
- Incurajeaza o comunicare deschisa si sincera in familie.
- Asuma-ti faptul ca a fi parinte inseamna a invata constant si a te dezvolta.
Fiecare parinte si fiecare copil e unic, de aceea e important sa gasesti strategiile care ti se potrivesc cel mai bine pentru a fi parintele de care copilul tau are nevoie si parintele de care tu sa fii mandru ca esti.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: