characters characters

Nivelurile globale de imunizare a copiilor au stagnat in 2023

15 iulie 2024    |   67 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.

Nivelurille globale ale imunizarii copiilor
15 iulie 2024 | Geneva/New York - Acoperirea vaccinala globala in cazul copiilor a stagnat in 2023, ceea ce a facut ca 2,7 milioane de copii in plus sa nu fie vaccinati sau sa fie insuficient vaccinati in comparatie cu nivelurile pre-pandemice din 2019, conform datelor publicate astazi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF.

Cele mai recente estimari ale OMS si UNICEF privind acoperirea vaccinala nationala (WUENIC) - care ofera cel mai mare si mai cuprinzator set de date din lume privind evolutia imunizarii pentru vaccinarile impotriva a 14 boli - subliniaza necesitatea unor eforturi continue de recuperare, recuperare si consolidare a sistemului.

„Cele mai recente evolutii demonstreaza ca in multe tari mult prea multi copii continua sa nu fie imunizati”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Eliminarea deficitului de imunizare necesita un efort global, cu guverne, parteneri si lideri locali care investesc in asistenta medicala primara si in lucratorii comunitari pentru a se asigura ca fiecare copil este vaccinat si ca asistenta medicala generala este consolidata.”

Potrivit datelor, numarul de copii care au primit trei doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (DTP) in 2023 - un indicator cheie pentru acoperirea vaccinala globala - a stagnat la 84% (108 milioane). Cu toate acestea, numarul copiilor care nu au primit nici macar o singura doza de vaccin a crescut de la 13,9 milioane in 2022 la 14,5 milioane in 2023.

Mai mult de jumatate dintre copiii nevaccinati traiesc in cele 31 de tari cu contexte fragile, afectate de conflicte si vulnerabile, unde copiii sunt deosebit de expusi la boli care pot fi prevenite din cauza perturbarilor si a lipsei de acces la conditii de securitate si servicii de sanatate si nutritie.

In plus, 6,5 milioane de copii nu au primit cea de-a treia doza de vaccin DTP, care este necesara pentru a obtine protectie impotriva bolii in perioada copilariei si a copilariei timpurii.

Aceste tendinte, care arata ca acoperirea vaccinala globala a ramas in mare parte neschimbata din 2022 si - mai alarmant - inca nu a revenit la nivelurile din 2019, reflecta provocarile continue legate de perturbarile serviciilor de asistenta medicala, provocarile logistice, reticenta la vaccinare si inegalitatile in ceea ce priveste accesul la servicii.

Acoperirea vaccinala scazuta provoaca deja epidemii de rujeola

Datele mai arata ca ratele de vaccinare impotriva rujeolei, o boala mortala, au stagnat, aproape 35 de milioane de copii ramânând fara protectie sau doar partial protejati. In 2023, doar 83% dintre copiii din intreaga lume au primit prima doza de vaccin impotriva rujeolei prin intermediul serviciilor medicale de rutina, in timp ce numarul copiilor care au primit a doua doza a crescut modest fata de anul precedent, ajungând la 74% dintre copii.

Aceste cifre sunt departe de acoperirea de 95% necesara pentru a preveni aparitia focarelor, pentru a preveni bolile si decesele ce ar putea fi evitate si pentru a atinge obiectivele de eliminare a rujeolei.

In ultimii cinci ani, epidemiile de rujeola au afectat 103 tari - in care traiesc aproximativ trei sferturi dintre copiii din lume. Gradul scazut de acoperire vaccinala (80% sau mai putin) a fost un factor major. In schimb, 91 de tari cu o acoperire vaccinala solida impotriva rujeolei nu s-au confruntat cu epidemii.

„Epidemiile de rujeola reprezinta semnalul de alarma, expunând si exploatând lacunele in imunizare si lovind in primul rând pe cei mai vulnerabili", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. "Aceasta este o problema rezolvabila. Vaccinul impotriva rujeolei este ieftin si poate fi livrat chiar si in cele mai dificile locuri. OMS se angajeaza sa colaboreze cu toti partenerii nostri pentru a sprijini tarile sa elimine aceste lacune si pentru a proteja cât mai repede posibil copiii cei mai expusi riscului.”

Estimari cu privire la România

In România, estimarile referitoare la acoperirea cu vaccinul DTP1 au fost de 82% in 2023, in scadere de la 89% in 2022, cea mai mare scadere pentru DTP1 in regiune. Potrivit raportului, România a avut cel mai mare numar de copii cu doze zero de DTP1 (33.000), urmata de Ucraina (15.000). Acestea reprezinta aproximativ 27% si, respectiv, 12% din copiii cu doza zero din regiune.

Prima doza de vaccin impotriva rujeolei, care se administreaza copiilor in vârsta de 18 luni, a avut o acoperire estimata la 78% in 2023, ceea ce inseamna ca 40.000 de copii nu au fost imunizati (al doilea cel mai mare numar absolut din regiune, dupa Turcia), continuându-se tendinta de scadere inceputa cu pandemia: 90% in 2019, 87% in 2020, 86% in 2021 si 83% in 2022. A doua doza de vaccin anti-rujeolic, administrata la vârsta de 5 ani, a avut o acoperire de 62% in 2023, de asemenea in scadere de la 71% in 2022. Ratele scazute de vaccinare creeaza un mediu favorabil pentru epidemiile de rujeola, precum cea din 2016-2018 si cea declarata in decembrie 2023.

Vaccinul HPV a avut o acoperire de 6% pentru fetele pâna la vârsta de 15 ani.

In România, calendarul national de vaccinare include urmatoarele vaccinuri, care sunt gratuite pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0 si 18 ani atunci când sunt administrate de medicul de familie: Vaccin hepatitic B (Hep B) - primele 24 de ore, Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - 2-7 zile, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – 2 luni, vaccin pneumococic conjugat – 2 luni, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – 4 luni, vaccin pneumococic conjugat – 4 luni, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – 11 luni, vaccin pneumococic conjugat -11 luni, vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) – 12 luni, Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) – 5 ani, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) – 5-6 ani, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulti (dTpa) – 14 ani si vaccin HPV.

Acoperirea vaccinala globala impotriva HPV in rândul fetelor a crescut substantial

Noile date evidentiaza, de asemenea, unele aspecte mai bune in ceea ce priveste acoperirea vaccinala. Introducerea constanta de vaccinuri noi si subutilizate, inclusiv pentru papilomavirusul uman (HPV), meningita, pneumococ, poliomielita si rotavirus, continua sa extinda gama de protectie, in special in cele 57 de tari sprijinite de Gavi, Alianta pentru vaccinuri.

De exemplu, ponderea adolescentelor din intreaga lume care au primit cel putin o doza de vaccin HPV, care ofera protectie impotriva cancerului de col uterin, a crescut de la 20% in 2022 la 27% in 2023. Aceasta evolutie a fost determinata in mare masura de introducerea eficienta a vaccinului in tarile sprijinite de Gavi, precum Bangladesh, Indonezia si Nigeria.

Utilizarea schemei de vaccinare HPV cu o singura doza a contribuit, de asemenea, la cresterea acoperirii vaccinale.

„Vaccinul HPV este unul dintre vaccinurile cu cel mai mare impact din portofoliul Gavi si este incredibil de incurajator faptul ca acum ajunge la mai multe fete decât pâna acum”, a declarat Dr. Sania Nishtar, CEO al Gavi, Alianta pentru vaccinuri. „Vaccinurile sunt acum disponibile pentru peste 50% dintre fetele eligibile din tarile africane, asadar mai avem mult de lucru, dar astazi putem vedea ca avem o directie clara spre eliminarea acestei boli teribile.”

Cu toate acestea, acoperirea cu vaccin HPV este cu mult sub obiectivul de 90% pentru a elimina cancerul de col uterin ca problema de sanatate publica, acesta ajungând doar la 56% dintre adolescente in tarile cu venituri mari si la 23% in tarile cu venituri mici si medii.

Un sondaj recent efectuat in rândul a peste 400.000 de utilizatori ai platformei digitale a UNICEF pentru tineri, U-Report, a aratat ca peste 75% dintre acestia nu stiu sau nu sunt siguri ce este HPV, subliniind necesitatea unei mai bune accesibilitati a vaccinurilor si a unei mai bune informari a publicului. Atunci când au fost informati cu privire la virus, legatura acestuia cu cancerele si existenta unui vaccin, 52% dintre respondenti au indicat ca doresc sa fie vaccinati impotriva HPV, dar sunt impiedicati de constrângerile financiare (41%) si de lipsa de disponibilitate (34%).

Este nevoie de actiuni locale sustinute pentru ca vaccinurile sa ajunga la oricine, oriunde

Desi s-au inregistrat progrese modeste in unele regiuni, inclusiv in regiunea africana si in tarile cu venituri mici, cele mai recente estimari evidentiaza necesitatea accelerarii eforturilor pentru a atinge obiectivele Agendei de imunizare 2030 (IA2030) de acoperire de 90% si de a nu avea mai mult de 6,5 milioane de copii cu "doze zero" la nivel global pâna in 2030.

Consiliul Partenerilor IA2030 solicita investitii sporite in inovare si o colaborare continua. Consiliul recomanda, de asemenea, partenerilor sa isi intensifice sprijinul pentru conducerile de la nivel national in vederea imbunatatirii imunizarii de rutina ca parte a programelor integrate de asistenta medicala primara, beneficiind de sprijin politic solid, de leadership la nivel comunitar si de finantare durabila.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu