Legatura dintre bullying si autovatamare in randul adolescentilor
Bullying-ul sau hartuirea in randul copiilor si adolescentilor poate creste riscul comportamentelor de autovatamare.
Citeste si:
Autovatamarea – ce inseamna si de ce apare in randul copiilor
Efectele bullying-ului asupra victimelor, agresorilor si martorilor
Legatura dintre bullying si autovatamare
Comportamentele de autovatamare apar ca modalitate de a gestiona emotii dificile precum tristetea, singuratatea, experienta de a fi respins de cei din jur, rusinea sau vinovatia. Autovatamarea este asociata si cu probleme emotionale mai grave precum depresia, tulburarile de anxietate, anorexia sau bulimia, sindromul de stress posttraumatic sau tulburarea de personalitate borderline. In randul comportamentelor frecvente de autovatamare se numara taiatul, arsurile, smulgerea parului sau ruperea ranilor vindecate.
Cercetatorii atrag atentia asupra fenomenului de autovatamare digitala sau autovatamare online – copiii si adolescentii, cu precadere baietii, isi creeaza conturi online false pe care le folosesc pentru a posta pe forum-uri si retele sociale comentarii si postari negative despre ei insisi. Este o modalitate de a preveni alte comentarii potential mai rautacioase din partea altor persoane, dar si de a exprima emotii dificile fata de sine insusi.
Autovatamarea ii ajuta pe adolescent:
- sa exprime emotii puternice reprimate, precum furia, frustrarea sau disperarea
- sa isi distraga atentia de la amintiri dureroase sau neplacute
- sa depaseasca stari de gol interior sau “amortire” emotionala
- sa gestioneze emotii precum vinovatia, rusinea sau dezamagirea fata de sine insusi
Studiile arata ca bullying-ul in copilarie poate creste de 3 ori riscul de a adopta comportamente de autovatamare in adolescenta, iar adolescentii care au fost victimele bullying-ului online au un risc dublu de a se autovatama si de a avea ideatie sau tentative de suicid. Desigur, nu toti copiii victime ale bullying-ului vor adopta comportamente de autovatamare, insa este important ca parintii si cadrele didactice sa cunoasca riscurile si semnele care indica acest comportament.
Saracia, abuzul emotional in familie, problemele de sanatate emotionala in familie si tulburarile emotionale, alaturi de bullying, cresc riscul autovatamarii in randul victimelor.
Incearca sa deschizi o discutie despre acest subiect daca observi la adolescentul sau copilul tau semne precum:
- cicatrice sau alte urme fizice inexplicabile (vanatai, arsuri sau zgarieturi)
- probleme de comportament alimentar
- algeri vestimentare care ii acopera corpul chiar si pe vreme calda – maneci si pantaloni lungi, de exemplu
- consum de alcool sau droguri
- emotii puternice de furie, disperare sau singuratate
Tine minte ca deseori, adolescentii care intampina probleme vor refuza sa comunice deschis cu parintii, asa dar este important sa incerci de mai multe ori si sa ii arati copilului tau ca esti dispus sa il asculti atunci cand va fi pregatit.
Daca iti sunt confirmate banuielile legate de autovatamare, evita sa il certi, sa ii reprosezi sau sa ii explicit copilului de ce comportamentul sau este gresit. Exprima-ti in schimb ingrijorarea, afectiunea si disponibilitatea de a-l ajuta. Deseori, invatarea modalitatilor sanatoase de coping este un pas esential in depasirea acestei probleme, iar consilierea sau terapia ii pot ajuta pe adolescenti sa invete cum sa gestioneze emotiile dificile in manière mai benefice pe termen lung.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Atentia nedorita si hartuirea in randul adolescentelor
Una dintre cele mai dificile situatii in care se regasesc parintii de fete este aceea in care acestea primesc atentie nedorita din partea baietilor sau barbatilor, in viata reala sau in mediul online.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
-
Cum consolidezi siguranta emotionala in familie
Sanatatea emotionala este data in principal de confortul psihic, inteles adesea drept siguranta emotionala si stare de bine psihica.
Adauga tu primul comentariu: