characters characters

Autovatamarea la adolescenti

Ce ii impinge pe copii sa isi faca rau singuri

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iunie 2019    |   4226 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


autovatamarea la adolescentiAutovatamarea este un comportament greu de inteles si chiar de imaginat de catre parinti. De ce si-ar face rau fizic un copil sau adolescent? Paradoxal, pentru a se simti mai bine. Autovatamarea sau automutilarea sunt comportamente pe care adolescentii le adopta pentru ca nu au invatat inca sa isi gestioneze emotiile intr-o maniera sanatoasa. 

Citeste si:

Depresia la adolescenti

Comportamentele de evitare la adolescenti


Autovatamarea sau automutilarea - de ce apare


Adolescentii aleg sa isi faca rau sau sa se automutileze deoarece nu au alte modalitati de a face fata emotiilor puternice pe care le traiesc. Poate fi vorba de furie, tristete, stres sau frica. De asemenea, este un comportament care se invata prin imitare: cand adolescentii cunosc alti adolescenti care isi fac rau cu scopul de a se simti mai bine, acest comportament poate deveni o optiune si pentru cei care nu au acest obicei.

Autovatamarea devine usor un comportament adictiv (de care copilul devine dependent) deoarece este urmat de o eliberare a tensiunii emotionale. 

Autovatamarea este asociata cu:

  • tendinte perfectioniste si un nivel ridicat de stres legat de responsabilitatile si asteptarile celor din jur fata de adolescent.
  • simptome de depresie sau anxietate (izolare sociala, singuratate, stima de sine scazuta)
  • sensibilitate emotionala ridicata
  • lipsa unor mecanisme eficiente de a gestiona emotiile

Comportamentul apare mai frecvent in randul fetelor care  simt o presiune extrema de a obtine rezultate foarte bune in toate domeniile (academic, social). Autovatamarea poate aparea si in randul fetelor care reusesc sa mentina performante ridicate, pentru a face fata stresului sau frustrarii, dar si ca modalitate de a face fata rusinii si vinovatiei, in randul fetelor care considera ca nu fac fata asteptarilor celor din jur.

Semnele care ar trebui sa iti atraga atentia:

  • Obiecte care pot fi folosite pentru automutilare si care nu existau in camera copilului tau de obicei (lame, ace, agrafe de hartie)
  • Rani precum arsurile, intepaturile, taieturile sau lipsa parului
  • Tendinta copilului de a se ascunde sau de a se izola
  • Haine care nu se potrivesc cu vremea de afara (manecile lungi sau pantaloni lungi cand afara e cald, refuzul de a merge la plaja etc.)
  • Rani care nu se vindeca sau care sunt mai frecvente decat in mod normal

Autovatamarea si suicidul

Cele doua pot sau nu sa fie asociate. Unii adolescenti adopta comportamente de autovatamare doar pentru a se simti mai bine pe termen scurt, altii pot sa aiba si intentii suicidare. Este important ca in orice caz, sa cauti ajutor specializat pentru copilul tau.

Autovatamarea - cum reactionezi ca parinte


Asigura-te ca esti calm cand discuti cu copilul tau.
Majoritatea parintilor au emotii puternice cand afla ca adolescentul lor se automutileaza: furia, tristetea, panica, revolta, toate sunt reactii naturale. Este bine sa le procesezi pe toate inainte de a vorbi cu copilul tau despre problema sa.


Spune-i ca stii ca se autovatameaza si ca vrei sa il ajuti. Evita sa il critici, sa il judeci sau sa ii explici cat de mult rau iti face tie comportamentul lui. Intreaba-l de ce crede ca are acest comportament si explica-i ca impreuna cu un consilier sau psiholog poate invata mecanisme mai eficient de gestionare a emotiilor. 

Apeleaza la terapie sau consiliere, chiar daca adolescentul tau promite ca se va opri. Este important ca in locul comportamentului de autovatamare, copilul tau sa invete ale modalitati de a face fata emotiilor (tehnici de relaxare, scrierea in jurnal, exercitiile fizice, conversatiile cu o persoana apropiata etc.), iar acest lucru se va intampla cel mai repede in terapie sau consiliere.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe