Cand il lasi pe copil singur acasa
Ce este bine sa stie copiii inainte de a decide sa ii lasi singuri acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
Citeste si:
Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
Prevenirea accidentelor in primii 3 ani de viata
Cand este copilul pregatit sa ramana singur acasa?
Te gandesti sa il lasi pe copil singur acasa si nu esti sigur daca este pregatit? Societatea Nationala de Prevenire a Cruzimii fata de Copii din Marea Britanie (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) are cateva recomandari care te pot ajuta sa iei aceasta decizie.
- Ia in considerare varsta copilului. In general, copiii cu varsta sub 12 ani nu ar trebui lasati nesupravegheati acasa.
- Verifica daca se simte pregatit sa ramana singur acasa. Varsta nu este o garantie ca fiul sau fiica ta stie ce sa faca intr-o situatie de urgenta sau ca se pot descurca singuri acasa. Asigura-te ca intelegi de ce copilul tau nu se simte confortabil sa ramana singur acasa si, daca este posibil, incearca sa gasesti solutii pentru motivele sale de ingrijorare.
- Verifica daca tu simti ca este pregatit copilul tau sa ramana singur acasa. Stii ca este un copil anxios? Ca tinde sa nu respecte regulile? Sau ca ii place sa experimenteze cu obiecte casnice care il pot pune in pericol? In acest caz, este mai prudent sa gasesti solutii alternative.
Reguli pentru siguranta copilului singur acasa
Daca decizi sa il lasi singur acasa pe copilul tau, asigura-te ca ati stabilit impreuna cateva reguli care sa il protejeze.
Datele de contact ale parintilor si ale altor persoane care pot fi contactate in caz de urgenta sunt usor accesibile copilului.
Copilul tau stie sa apeleze numarul pentru urgente si stie adresa completa.
Copilul tau stie ce are voie si ce nu are voie sa faca in timpul in care sta singur acasa. Un plan concret pe care il poate pune in practica il poate ajuta sa se simta in siguranta. De exemplu, poate sa isi faca o gustare, sa se uite la un film si apo isi faca temele.
Anunta-l intotdeauna pe copilul tau ora la care unul dintre parinti va veni acasa si, daca este cazul, anunta eventuale intarzieri.
Verifica din cand in cand cum se descurca. Il poti suna sau ii poti scrie mesaje din cand in cand pentru a te asigura ca totul este in ordine.
Asigura-te ca nu are access la substante sau obiecte periculoase. Este mai bine sa fii prudent si sa nu lasi la indemana copilului substante, obiecte sau aparate care il pot pune in pericol.
Daca aveti un animal de companie, ia in considerare siguranta acestuia in prezenta copilului nesupravegheat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
Adauga tu primul comentariu: