Cum poti sa il aperi pe copil de abuzul sexual
Siguranta copilului este preocuparea parintilor din primele zile de viata. Ii invatam pe cei mici sa nu atinga obiecte fierbinti, sa traverseze strada in siguranta sau sa nu se joace cu focul. Ii aparam de accidente si le spunem cum sa procedeze in caz de cutremur sau alte situatii periculoase.
La fel de multa atentie ar trebui sa acordam si pericolului reprezentat de abuzul sexual, inca de la cele mai mici varste. De ce? Pentru ca multe abuzuri sexuale se intampla la varste mici ale copiilor, cand acestia nu inteleg ce se intampla sau nu stiu sa comunice parintilor incidentele. Statistici internationale arata ca 1 din 6 baieti si 1 din 4 fete sunt abuzate sexual pana la varsta de 18 ani, iar majoritatea abuzatorilor sunt persoane cunoscute, 23% dintre ei fiind alti copii (de obicei de varsta mai mare).
Citeste si:
Educatia sexuala pentru copiii cu varsta intre 3 si 12 ani
Cum poti preveni abuzul sexual asupra copilului
Pentru a veni in ajutorul tau, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru a-ti ajuta copilul sa nu devina victima a abuzului sexual, vreodata:
Discuta despre partile corpului cat mai devreme. Numeste partile corpului astfel incat copilul sa le poata identifica cu usurinta. Un copil care se simte confortabil folosind aceste cuvinte si stiind ce inseamna ele este un copil care poate discuta deschis cand I se intampla ceva inadecvat.
Explica-i copilului ca anumite parti ale corpului sunt intime. Acest lucru inseamna ca aceste parti nu trebuie sa fie vazute de toata lumea. Explica-i faptul ca partile intime ale corpului pot fi vazute de parinti si de medic, atunci cand parintii sunt de fata.
Invata-l pe copilul tau ca are dreptul sa spuna nu atunci cand e vorba de corpul lui. Atunci cand vrea sa refuze o imbratisare sau un sarut, chiar din partea unor persoane apropiate (inclusiv parintii), are dreptul sa spuna nu si sa ii fie respectata alegerea. Invatandu-l acest lucru pe copil inca din primii ani de viata, pui bazele curajului sau de a se apara in situatii mai periculoase.
Spune-i copilului tau ca secretele legate de partile intime ale corpului sau nu ar trebui tinute fata de parinti. In multe cazuri, abuzul sexual este prezentat copilului ca un secret care apartine doar copilului si abuzatorului. Multi copii care sunt victime ale abuzului sexual sunt amenintati de abuzatori si speriati de faptul ca parintii ii vor pedepsi daca vor afla de abuz. Asigura-l pe copilul tau ca niciodata nu il vei pedepsi daca iti va povesti lucruri legate despre corpul lui sau despre interactiunea cu alte persoane.
Invata-l care sunt comportamentele care nu trebuie sa aiba loc niciodata intre el si un adult sau un alt copil: partile intime ale corpului copilului nu ar trebui atinse niciodata de o alta persoana, dar nici copilul nu ar trebui sa atinga partile intime ale altor persoane. De asemenea, este bine sa ii spui copilului ca nu ar trebui sa lase pe nimeni sa il fotografieze dezbracat.
Invata-l pe copil sa iasa din situatiile inconfortabile. Unor copii le este inconfortabil sa spuna altora ”nu”- in special copiilor mai mari sau altor adulti. Explica-i copilului ca este in regula sa spuna cuiva sa il lase in pace, daca nu se simte bine si invata-l cuvinte de refuz,pe care sa le foloseasca.
Gasiti impreuna o “parola” pe care sa o foloseasca atunci cand se simte inconfortabil si vrea sa fie ajutat sa paraseasca locul in care se afla. De exemplu, cand se duce la o petrecere, la o intalnire de joaca sau chiar acasa, cand aveti musafiri.
Deseori, parintii au retineri cand vine vorba de educatia sexuala a copiilor, deoarece privesc acest subiect din perspectiva adulta. Insa educatia sexuala are rolul de a-i ajuta pe copii sa fie in siguranta si sa inteleaga pericolele la care pot fi expusi. Iar daca te gandesti ca un prescolar este prea mic pentru a i se explica aceste lucruri, aminteste-ti ca tocmai copiii mici sunt victimele usoare ale abuzului sexual.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
-
Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.
Adauga tu primul comentariu: