characters characters

Comportamente dificile, dar normale ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 august 2019    |   2994 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comportamente dificile, dar normale
Inca din primele luni de viata ale copilului, parintii vor descoperi ca sunt surprinsi, uimiti sau pusi in dificultate de comportamentele copilului. Intrebarea „De ce face asta?!” sau „Este normal sa reactioneze asa?!” s-ar putea sa apara de cateva ori pe zi in primii ani de viata ai celui mic. Multe din comportamentele bizare sau de neinteles sunt de fapt normale.

Citeste si:

Fricile copiilor in functie de varsta 

Motive bizare pentru care plang prescolarii 


Iata care sunt cele mai comune comportamente ale copiilor care ii ingrijoreaza pe parinti si care sunt de fapt destul de frecvente:

Fricile in primii ani de viata

Dupa varsta de 6-8 luni, copiii pot da semne de anxietate fata de straini – este o reactie normala menita sa ii tina pe copii in siguranta. In jurul varstei de 3 ani, pot sa apara frici si fobii specifice (de exemplu, teama de caini sau de insecte).

Imaginatia nemarginita

Dupa 3-4 ani, pot sa apara prietenii imaginari si povesti fantastice dar „adevarate” (de exemplu, „Copacul din gradina noastra este magic.”) Copiii mai mari (dupa 6-7 ani) pot incepe sa isi imagineze lumi imaginare complexe, despre care pot crea povesti elaborate. Este un fenomen natural, care apare la un numar mai mare de copii decat era estimat in trecut.

Furia in fata schimbarilor

Cand apare o schimbare majora in viata copilului, furia este o reactie normala. Fie ca e vorba de divortul parintilor, de aparitia unui nou copil in familie sau de recasatorirea unuia din parinti, reactiile de furie si frustrare, precum si agresivitatea sunt des intalnite in randul copiilor. Aceste reactii trebuie privite ca o manifestare a stresului pe care il simt copiii, nu ca pe un semn de lipsa de respect. Replici dramatice si absolute precum: „Te urasc!” sau „Nu ma iubesti!” sunt de asemenea frecvente in asemenea situatii si trebuie abordate calm si cu rabdare.

Minciuna

Majoritatea copiilor incep sa isi minta parintii in jurul varstei de 2 sau 3 ani si continua sa faca asta pana la varsta de 6-7 ani. Exersarea abilitatii de a spune minciuni este un comportament normal de testare a limitelor si a puterii pe care vocea lor o are, si daca adevarul este sau nu important. De asemenea, aparitia minciunii este semnul dezvoltarii cognitive a copilului tau.

Daca pe la 6-7 ani, majoritatea copiilor nu isi mai mint parintii, s-ar putea sa inceapa sa isi minta prietenii. Motivul? Dorinta de a se face placut si integrat intr-un grup social.

In jur de 14-15 ani, copiii incep sa-si minta din noua parintii, pentru ca incep sa aiba nevoia sa fie autonomi si independenti de acestia, iar pastrarea unor secrete sau ascunderea unor informatii sunt modalitati prin care pot sa faca acest lucru.

Superficialitatea si nevoia de a fi acceptati social

Poate l-ai invatat de cand era mic pe copilul tau sa nu acorde importanta doar obiectelor materiale sau infatisarii fizice. Incepand cu 10-11 ani sau chiar mai devreme, s-ar putea sa descoperi ca explicatiile tale au fost total ineficiente. Majoritatea copiilor la aceasta varsta incep sa aiba preferinte puternice legate de haine si accesorii, in special ca rezultat al influentei grupului de prieteni. Nevoia de a fi acceptat social sta la baza acestui comportament si cel mai probabil la sfarsitul adolescenteiva fi depasita cu adevarat aceasta etapa.

Crizele de furie la adolescenti si preadolescenti

O buna parte din copii in perioada preadolescenta par sa se intoarca la crizele de furie si de plans din primii ani de viata. Conflictele cu parintii apar mai des, in special pentru ca adolescentii vor mai multa libertate, dar si pentru ca tind sa fie mai sensibili din punct de vedere emotional la raspunsurile sau replicile parintilor. Ce poti face tu? Ai nevoie de mult calm si rabdare, dar si intelegere fata de emotiile puternice ale copilului: acestea nu sunt neaparat un semn al lipsei de respect, ci doar o parte normala a stadiului de dezvoltare al copilului tau.

Curiozitatea fata de educatia sexuala

Spre inceputul ciclului gimnazial, copiii incep sa fie din ce in ce mai interesati de subiectele sexuale. Incep sa auda la scoala tot felul de lucruri de la alti copii cu privire la modul in care li se dezvolta corpul si ce inseamna relatiile intime, devin mai curiosi si mai interesati la orice discutie care abordeaza acest subiect. Fetele pot deveni interesate de haine care nu se potrivesc neaparat varstei lor sau pot sa adopte gesturi si atitudini sexualizate. Din nou, rabdarea, explicatiile sincere si pe intelesul copiilor, precum si limite clare privind alegerile legate de infatisarea copilului tau te vor ajuta sa navighezi aceasta etapa.

Ca intotdeauna, felul in care parintii reactioneaza la comportamentele problematice ale copiilor dicteaza evolutia viitoare a acestora. Cel mai important este sa nu te lasi coplesit de acestea si sa ai incredere ca le puteti depasi impreuna.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe