characters characters

De ce mint copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2017    |   3566 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

de ce mint copiii
Copiii mint pentru a-si apara propriile interese sau pentru a apara interesele altor persoane. Majoritatea parintilor nu sunt incantati cand descopera ca prescolarul lor a spus prima minciuna, insa la varste mici acest comportament este o dovada de dezvoltare cognitiva si sociala a copilului. Mai tarziu insa, este important ca parintii sa isi indrume copiii catre obiceiul de a spune adevarul.

Cand apare minciuna la copii

  • 30% dintre copii reusesc sa minta convingator pana la varsta de 2 ani
  • 50% dintre copii mint cu succes pana la varsta de 3 ani
  • 80% dintre copii reusesc sa minta pana la varsta de 4 ani

Minciuna la prescolari este considerata mai putin o problema morala, cat una care tine de dezvoltarea intelectuala a copilului, deoarece implica mai multe abilitati de ordin cognitiv:

  • Abilitatea de a intelege ca gandurile proprii pot fi diferite de gandurile altor oameni (teoria mintii: intelegerea faptului ca fiecare dintre noi vedem si intelegem lucrurile diferit, ca avem informatii si pareri diferite)
  • Abilitatea de a–si controla comportamentul
  • Abilitatea de a retine detaliile referitoare la adevar si minciuna

Victora Talwar si Kang Lee, cercetatori ai comportamentului de minciuna la copii, arata ca:

  • intre 2 si 3 ani, copiii spun minciuni primare (care au scopul de a acoperi greselile facute, dar nu iau in considerare gandurile celui care este mintit)
  • in jurul varstei de 4 ani, apar minciunile secundare, care sunt mai plauzibile si adaptate la informatiile pe care le detine persoana mintita.
  • pana la varsta de 7,8 ani, copiii invata sa spuna minciuni tertiare, care sunt consistente cu fapte cunoscute si sunt intarite de afirmatii ulterioare.

De ce mint copiii?

Cercetatorii sustin ca exista cinci motive pentru care copiii isi mint parintii:

Pentru a-si stabili identitatea.

Relationand cu ceilalti copii, tentatia de a minti pentru a contura o imagine de sine mai impresionanta este destul de mare printre copii, mai ales la varste mai mici.

Exemplu: “Daca nu vreau sa dorm de la ora 9, ai mei nu comenteaza. Ma lasa sa stau cat vreau” spune despre el un copil, prietenilor sai pentru a demonstra cata libertate are in familie.

Pentru a se delimita de parinti.

Uneori copiii mint pentru ca vor ca anumite aspecte din viata lor sa fie separate si nestiute de toata lumea. De asemenea, ei pot sa minta si pentru ca simt si percep regulile din casa ca fiind mult prea stricte.

Exemplu: “Imi place foarte mult de colega de clasa, insa nu vreau sa spun nimanui nimic, deocamdata. Cand ma intreaba ai mei cui ii scriu mesaje pe telefon, le spun ca vorbesc cu colegul de banca”, povesteste un copil.

Pentru a obtine atentie.

In aceste cazuri minciunile sunt minore si inconsecvente. Scopul lor este de a-ti atrage atentia referitor la nevoia sa de a comunica, a se simti iubit si protejat.

Exemplu: „L-am vazut pe Mos Craciun pe fereastra. Nu parea foarte batran”.

„Astazi era sa ma rapeasca un extraterestru cand am iesit din casa!”

Pentru a evita sa raneasca sentimentele celor din jur.

La un moment dat copiii invata sa minta pentru a nu jigni sau a nu face sa sufere pe cineva. Daca noi ca adulti vedem o persoana pe care o cunoastem cu o pereche de pantofi care nu ne plac, nu vom spune asta, ci doar vom remarca faptul ca sunt la moda. Aceste minciuni „albe” au scopul de a mentine relatiile sociale in armonie si au contribuit probabil de-a lungul timpului la evitarea multor conflicte intre oameni. Alternativa este sa invatam copiii sa spuna lucruri care pot parea dificile in maniere prietenoase.

Exemplu:  Ii invatam pe copii sa multumeasca pentru cadourile primite, chiar daca nu sunt cele dorite neaparat.

Pentru a evita problemele.

Stiind ca au gresit si va fi nevoie sa suporte consecintele, de teama copiii vor alege sa minta. Copiii care mint pentru a evita problemele, fac asta fiindca nu cunosc o alta cale ori o solutie mai adecvata.

Exemplu: „Nu l-am lovit pe fratele meu, nu-i adevarat.”

Minciuna este inevitabila, desi cu siguranta il vei invata pe copilul tau sa spuna adevarul intotdeauna. Cand sa te ingrijorezi in legatura cu minciunile pe care le spune copilul tau?

  • Cand copilul minte foarte frecvent, chiar si cand nu poate fi justificata minciuna.
  • Cand copilul incepe sa isi piarda credibilitatea si are probleme de relationare cu cei din jur.
  • Daca minciuna excesiva continua in copilarie, creste riscul aparitiei comportamentelor antisociale si a problemelor de autocontrol.

Daca te intrebi cum poti sa il ajuti pe copil sa creasca fara a apela la minciuna in mod repetat, este important sa eviti pedepsele atunci cand alege sa iti spuna adevarul in legatura cu o greseala si sa oferi la randul tau un model de sinceritate si comunicare deschisa.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/jonasb/3071106591/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe