characters characters

Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele?

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 decembrie 2013    |   11018 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

nevoile si dorintele copilului
“Vreau o masinutaaaa!”, “Mama, trebuie sa imi schimb telefonul, cel pe care il am acum e demodat!”, “Imi trebuie haine noi!”, “Vreau sa merg in vacanta in Europa!”. Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Sau au nevoie de mai multe lucruri? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, te vei confrunta in curand cu dilema urmatoare: “As vrea sa stiu unde sa trag linie intre ceea ce ii ofer si ceea ce ii refuz. Am doar un copil si vreau sa fiu sigura ca primeste tot ce ii trebuie”. Dar de ce are nevoie si ce anume isi doreste? Exista o suprapunere intre cele doua atunci cand vine vorba de copilul meu?

Diferentele dintre nevoile si dorintele copilului

 

1. “Imi doresc” versus “Am nevoie”
Multi parinti ofera copiilor tot ce le cer acestia pentru ca isi doresc “sa nu le lipseasca nimic” si sa se dezvolte armonios. Exista lucruri pe care copiii trebuie sa le aiba: acestea se incadreaza in categoria “nevoi” si este bine sa ai grija sa le implinesti. Cum faci diferenta dintre nevoi si dorinte, mai ales atunci cand copiii tind sa prezinte dorintele in termeni de “imi trebuie” sau “am nevoie”? Iata cateva exemple:

2. O nevoie vine din interior:
Am nevoie de odihna.
Am nevoie de mancare.
Am nevoie de haine.
Satisfacerea nevoilor copilului este esentiala pentru dezvoltarea sa.

O dorinta vine din exterior:
Vreau sa ma duc in vacanta in Hawaii.
Vreau sa mananc o pizza.
Vreau sa imi cumpar haine doar de o anumita marca.
Satisfacerea  dorintelor copilului trebuie sa fie limitata.

 Exista insa si lucruri pe care copiii doar si le doresc, uneori cu ardoare si pasiune: o bicicleta noua, un joc sau o haina. Acestea se incadreaza in categoria “dorinte” si este bine sa nu le ignori, ci sa le utilizezi pentru a obtine efecte pozitive asupra comportamentului copilului tau. O dorinta poate fi transformata intr-un tel spre atingerea caruia copilul tau va fi nevoit sa invete un comportament nou ori sa reduca frecventa de aparitie a unui comportament nedorit. De exemplu, daca isi doreste o haina noua, va fi nevoit sa economiseasca bani, sa invete sa aleaga atunci cand decide sa cumpere ceva si sa gestioneze banii mai bine.

Aminteste-ti ca responsabilitatea pentru dorintele copilului nu iti revine tie in totalitate. Copilul, in functie de varsta sa, poate fi reponsabilizat pentru propriile dorinte si aspiratii. Te asiguri in acest mod ca invata sa depuna efort pentru ce isi doreste si traieste multumirea de a fi obtinut ceva pentru care a muncit. 

Satisfacand in mod limitat dorintele copilului, il vei invata ca poate obtine ce isi doreste si singur, dobandind astfel mai multa incredere in sine.


Cum poti sa il responsabilizezi pe copil pentru dorintele sale?

Situatia 1: Copilul iti spune intr-o zi “Vreau un caine!”. Arata-i ca intelegi ce isi doreste si ca acest lucru este important pentru el. Intreaba-l apoi cum este dispus sa imparta cu voi responsabilitatea pentru animalul de casa: este dispus sa stranga bani pentru a-l cumpara, sa il hraneasca, sa ii dea apa, sa il scoata la plimbare? Abia apoi puteti lua decizia de a cumpara sau nu un animal de casa.

Situatia 2: “Vreau un telefon nou!” Daca telefonul vechi este inca functional, iar dorinta de a-l schimba este doar rezultatul conformarii copilului tau la ultima moda, arata-i copilului diferenta dintre nevoie si dorinta. Spune-i ca va fi nevoie sa strangeti impreuna banii pentru un telefon nou: el pune un sfert din suma (sau jumatate, depinde cum negociati), iar parintii, restul de bani.


Copilul tau ce dorinte are?
A sti sa faci diferenta dintre nevoi si dorinte inseamna a fi un bun parinte. Afla mai multe despre nevoile fundamentale ale copilului si despre cum le poti implini din cartea “Cum sa fii un bun parinte” de H.Renaud si Jean-Pierre Gagne, publicata de Editura Polirom.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    15.12.2011 - 14:19
    Mai ales cand era mica, fetita mea obisnuia sa "stearga granita" dintre nevoi si dorinte:) Toate lucrurile pe care si le dorea erau cerute cu aceeasi ardoare ca o nevoie. Este adevarat ca la inceput nu reuseam nici eu sa stabilesc prea bine diferenta intre nevoi si dorinte si incercam sa ii ofer tot ce imi cere. Apoi mi-am dat seama ca daca voi continua astfel, pe masura ce creste, nu voi reusi sa mai tin pasul cu dorintele ei:) Asa ca am inceput sa negociem, sa amanam sau sa refuzam anumite lucruri pe care ni le cerea. Deoacamdata ne descurcam bine, a inteles ca uneori trebuie sa mai astepte, alteori poate primi mai putin decat se asteapta sau alteori, lucrurile pe care si le doreste nu ii fac bine.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Negociere in relatia cu copilul
    Butonul lui “Inca o data”...
    18 martie 2015   

    Nu stiu voi cum sunteti dar eu incet, incet simt ca devin alergica la “inca o data!”, “doar unul singur!” “o data si gata!”.

  • Pentru un ceas de liniste...
    Pentru un ceas de liniste...
    14 octombrie 2014   

    "Eu m-am dezobisnuit sa rezolv treburile cu un pitic pe la picioare, el nu e obisnuit sa petreaca prea mult timp in casa si de aici pana la explozii, e doar un pas."

Mai multe