characters characters

Amanarea recompensei

Cum il invatam pe copil sa faca ce este bine pentru el, chiar daca „nu are chef ”

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 ianuarie 2020    |   4065 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

amanarea recompensei
Copiii isi doresc sa obtina lucrurile pe care si le doresc, atunci cand si le doresc, nu ezita cand vor ceva si refuza sa se gandeasca daca ceea ce isi doresc le este util si necesar. Desi cu totii ne-am dori ca lucrurile sa functioneze astfel tot timpul, stim ca deseori trebuie sa asteptam cand ne dorim ceva, sa depunem efort pe termen lung pana vedem rezultatul dorit sau sa alegem o singura optiune, desi ne-am dori mai multe.

Citeste si:

Autocontrolul – esential pentru succesul in viata

Cum il inveti pe copil autoncontrolul


Amanarea recompensei – ce inseamna si de ce e importanta

Capacitatea de a amana o recompensa inseamna, asa cum ii spune si numele, ca suntem capabili sa asteptam atunci cand vrem sa obtinem ceva sau ca putem depune un efort constant pe termen lung pentru a obtine un rezultat dorit. Aceasta capacitate face parte din autocontrol (gradul in care reusim sa ne controlam propriul comportament: sa alegem sa facem ceva ce nu ne face neaparat placere, dar este util sau sa alegem sa ne oprim dintr-un comportament daunator). Amanarea recompensei poate fi invatata si imbunatatita la orice varsta, incepand sa apara inca de la varsta prescolara.

De ce e important sa ii invatam pe copii sa amane recompensele?

E de ajuns sa ne gandim la invatare si educatie pentru a ne da seama cat de importanta este aceasta abilitate. Cand copiii invata sa amane jocul pentru a invata, au mai multe sanse sa aiba succes la scoala.

Amanarea recompensei nu este importanta doar pentru invatare, ci si pentru starea noastra de bine. Studiile arata ca atunci cand copiii primesc tot ce isi doresc, atunci cand isi doresc, devin adulti materialisti, lipsiti de recunostinta si nefericiti.

Nefericirea in acest caz poate fi explicata prin faptul ca amanarea recompensei deseori este legata de succes pe termen lung: efortul consecvent duce la performante mai ridicate decat un efort sporadic, capacitatea de a economisi bani este legata de siguranta financiara (si linistea emotionala datorata acestei sigurante), iar rabdarea da roade si pe plan social si emotional: relatiile noastre sunt mai fericite atunci cand putem sa ne concentram pe scopuri de lunga durata.

Amanarea recompensei – cum o dezvolti la copil

Lasa-l sa te observe cand ai acest comportament. Daca strangi bani pentru un anumit scop, vorbeste-i copilului despre acest lucru. Daca ai prefera sa mananci o prajitura in loc de fruct, poti fi sincer cu copilul tau si sa ii spui acest lucru, apoi sa alegi varianta sanatoasa de gustare. Cand copiii observa aceste comportamente la parintii lor, le vor prelua in timp, in mod natural, pentru ca parintii sunt principala sursa de informatie despre viata si lume: „Daca parintii aleg sa faca ce e bine pe termen lung, nu pe termen scurt, inseamna ca asa trebuie sa fac si eu.”.

Construieste o relatie bazata pe incredere intre tine si copil. Cand copiii sunt dezamagiti frecvent de parinti, mai ales in termeni de recompense si negocieri, tendinta lor va fi de a nu amana recompensele. De ce? Iata un exemplu. Parintele ii promite copilului ca va merge a doua zi in parc, pentru a-l convinge sa stea in casa astazi. A doua zi, parintele ii spune ca nu vor merge in parc. Parintele ii spune copilului ca daca va face ordine in jucarii in fiecare zi, va primi jucaria dorita, dar acest lucru nu se intampla. Copiii invata in asemenea situatii ca rabdarea nu da roade pe termen lung si ca nu pot avea incredere intr-un viitor incert. Desigur, intr-o anumita masura, viitorul este incert, insa atat cat ne sta in putinta, ca parinti, este bine sa construim un mediu previzibil si de incredere pentru copii. Iar respectarea promisiunilor este o modalitate de a face acest lucru.

Invata-l pe copil tehnici prin care sa evite tentatiile. Cand suntem obositi sau indispusi, avem mai putine sanse sa facem alegeri responsabile. De cate ori nu am promis ca facem sport cand ajungem acasa dupa munca, dar am sfarsit prin a sta pe canapea in fata televizorului? Amanarea recompensei depinde si de energia pe care o avem. De aceea, nu este eficient sa ne asteptam sa putem evita tentatiile tot timpul doar pentru ca stim ce este mai bine pentru noi pe termen lung. Asadar, cum putem amana recompensele mai usor? Putem folosi tehnica distragerii atentiei (incepem o alta activitate atunci cand suntem tentati sa luam o decizie despre care stim ca nu este buna), eliminam tentatiile din mediul nostru (daca vrem sa mancam mai sanatos, nu mai cumparam dulciuri) si facem mai usoara decizia benefica (daca inchide telefonul atunci cand invata, nu va mai fi tentat sa vorbeasca cu prietenii in loc sa invete).

Recomanda-i copilului sa isi stabileasca obiective realiste. Deseori, copiii ajung la concluzia ca a amana o recompensa (de exemplu, a amana joaca pentru a invata mai intai) nu este un efort inteligent, pentru ca oricum nu isi ating obiectivele (de exemplu, desi a ales sa invete in loc sa se joace, notele copilului tot nu au crescut pe cat de mult si-a dorit). In aceste situatii, este bine sa verifici daca obiectivele copilului sunt realiste. Daca de obicei copilul ia note de 5 la scoala, iar scopul este sa treaca la 10, sansele de reusita sunt minime. Puteti incepe cu obiective mai apropiate de rezultatele actuale (de exemplu, cu 7), pentru a progresa apoi incet catre rezultatele dorite. Principiul este util pentru orice situatie in care copilul vrea sa faca progrese, nu doar pentru performanta scolara.


Nu in ultimul rand, asigura-te ca acorzi atentie echilibrului emotional al copilului tau. Cand copiii se simt acceptati in familie, iubiti neconditionat si vazuti cu adevarat, pot invata mai usor orice. Cand sunt stresati excesiv, criticati frecvent, controlati tot timpul sau neglijati emotional, nu vor avea suficienta energie pentru a invata sa ia decizii bune pe termen lung.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
    Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
    15 octombrie 2020   

    Autocontrolul sau capacitatea de a ne controla propriul comportament astfel incat sa luam decizii benefice pe termen lung se dezvolta in timp si este un factor esential al succesului in orice domeniu.

  • Copilul impulsiv
    Copilul impulsiv - cum poti sa il intelegi si sa il ajuti
    07 septembrie 2020   

    Fara interventii timpurii, comportamentele impulsive ale copiilor pot sa se inrautateasca in timp, cu efecte negative nu doar asupra propriei persoane, ci si asupra celor din jur. Exista insa si vesti bune fiindca cei mici pot fi invatati abilitati prin care sa dobandeasca mai mult control asupra impulsurilor, pe masura ce cresc.

  • Cum il inveti pe copil sa astepte
    „Copilul meu nu are rabdare!” Cum il inveti pe copil sa astepte
    13 noiembrie 2019   

    Se estimeaza ca un om petrece cel putin 2-3 ani din viata asteptand .Timpul pe care il petrecem asteptand ne poate parea foarte indelungat si plictisitor, iar pentru un copil, pare a fi nesfarsit.

Mai multe