characters characters

Stresul la copii si invatarea

De ce copiii stresati nu invata bine

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 august 2015    |   7478 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copil stresatStresul la copii apare din diverse motive, insa unul dintre cele mai frecvente este scoala. Din pacate, de multe ori incercarile adultilor de a-i motiva pe copii sa invete nu fac decat sa creasca stresul celor mici.

„Copiii au nevoie sa se simta in siguranta pentru a putea avea rezultate scolare bune - daca devin stresati, creierul lor va pierde mai multa energie in incercarea de a proteja organismul de stres, decat in procesul de invatare”, sustine William R. Stixrud, cercetator.

Sunt frecvente cazurile in care copiii au probleme de invatare desi sunt foarte isteti. Totul incepe cu dificultati de a se concentra, apoi urmeaza anxietatea, frica de esec, devin izolati social si manifesta la nivel fiziologic toate simptomele pe care le aduce cu sine stresul.

De ce copilul nu va intelege mai repede daca tipi la el cand ii explici?

Cand ne simtim stresati, hipocampul, centrul din creier esential pentru memorie, nu mai functioneaza eficient, iar centrul emotional preia controlul. De asemenea, capacitatea de decizie, de analiza si integrare a informatiei este redusa in momentele de stres, creierul orientandu-se catre supravietuire:„Atunci cand suntem stresati, creierul nostru reactioneaza instinctiv cu o reactie numita „lupta sau fugi”. Hormonul stresului activandu-se, nu mai reusim sa ne concentram, sa mai intelegem ce avem de facut, pierdem informatie, intampinam probleme de memorie, iar gandirea are de suferit”, explica William R. Stixrud.

Stresul prelungit duce la cresterea anxietatii generale a copilului si la reactii emotionale exagerate fata de evenimente minore. Astfel, cu cat copilul este supus la stres mai frecvent si mai intens, cu atat va reactiona mai intens la situatiile dificile, iar activitatea sa de invatare va fi afectata pe termen lung.

Starea emotionala potrivita pentru invatare

Cercetari asupra performantelor scolare arata ca starea mentala optima pentru a invata este „vigilenta relaxata” numita in engleza „relaxed alertness”. Cand copilul se afla intr-o stare de vigilenta relaxata, se simte in siguranta si confortabil, confruntandu-se cu sarcini de invatare pe care le vede ca provocari. Asadar, intr-o asemenea stare de spirit, copilul nu se plictiseste de activitate (pentru ca nu este prea simpla) si nu este ingrijorat cu privire la siguranta lui (fizica sau emotionala). Copilul se simte increzator in fortele proprii, linistit si motivat sa invete. De asemenea, se simte incurajat sa adreseze intrebari care sa il ajute sa invete si sa inteleaga.

Acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa ii provocam pe copii atunci cand vine vorba de invatare. Daca nu ii provocam, ei se vor plictisi, iar situatiile complicate sunt utile fiindca ii ajuta sa isi dezvolte rezilienta si sa obtina o mai mare flexibilitate in gandire. Totusi, este bine sa stim sa cream situatia de invatare astfel incat limita dintre vigilenta relaxata si stres sa nu fie depasita. Creierul copiilor functioneaza cel mai bine atunci cand ei se simt in siguranta nu doar fizic, ci si emotional.

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa se simta in siguranta in procesul de invatare?

Verifica-ti propria stare de anxietate. Atunci cand copilul te vede calm si concentrat, ii va fi mai usor sa obtina starea de confort de care are nevoie pentru a fi flexbil mintal si productiv.

Pastreaza rutina zilnica a copilului.

Transforma somnul intr-o prioritate pentru copil fiindca numarul de ore dormite pe noapte si odihna sunt esentiale pentru invatare.

Fii alaturi de copil atunci cand se simte anxios si descopera care sunt gandurile care ii produc astfel de emotii. Invata-l care sunt metodele care pot sa il ajute sa faca fata stresului sau anxietatii: miscarea fizica, alimentatia sanatoasa, odihna suficienta, tehnici de relaxare si meditatie.

Evita supraincarcarea programului, standardele prea ridicate si asteptarile prea mari cu privire la rezultatele scolare ale copilului.

Uneori stresul este util, alteori poate fi devastator in viata copiilor. Exista stresul „bun”, care apare in situatii in care vedem un obstacol ca pe o provocare si atunci vom da tot ce e mai bun din noi pentru a obtine cele mai bune rezultate. Specialistii mai vorbesc de stresul „tolerat”, atunci cand putem face fata stresului, gasim strategiile necesare pentru a ne reveni si stresul „toxic” care dauneaza intregului organism. Uneori e nevoie ca actiunile tale in calitate de parinte sa il ajute pe copil sa invete sa faca fata stresului astfel incat din stresul toxic, sa se transforme cel putin in stres tolerat.

Copilul tau cum traieste stresul scolar?


*Sursa foto: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe