characters characters

Un exercitiu care dezvolta autocontrolul

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 octombrie 2020    |   5535 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

un exercitiu de autocontrol
Autocontrolul sau capacitatea de a ne controla propriul comportament astfel incat sa luam decizii benefice pe termen lung se dezvolta in timp si este un factor esential al succesului in orice domeniu. Talentul, inteligenta, cunostintele sau abilitatile nu sunt suficiente pentru ca un copil, un adolescent sau un adult sa obtina performante intr-un anumit domeniu. Este necesar ca actiunile sale sa fie indreptate in mod constructiv si consecvent catre obiectivele dorite. De aceea, autocontrolul ar trebui sa fie o prioritate cand vine vorba de cresterea si educatia copiilor nostri.

Citeste si:

Cum dezvoltam autocontrolul copiilor

Autocontrolul, factorul care prezice succesul in viata



Autocontrolul, ca toate abilitatile, se dezvolta prin exercitiu. Iata o idee simpla, dar care poate avea efecte majore pe termen lung cand vine vorba de autocontrolul tau sau al copilului tau. Propune-ti sa realizezi in fiecare zi trei lucruri benefice pentru tine – pe care nu reusesti sa le faci, desi ti-ai dori. O alta varianta a exercitiului este sa nu faci trei lucruri despre care stii ca nu sunt benefice, dar iti este greu sa le eviti. Este important sa incepi cu lucruri simple, pe care le poti face fara sa iti schimbi programul si fara sa folosesti extrem de multa energie. Iata cateva exemple care te pot inspira: 5 minute in care faci ordine in casa/in camera/in bucatarie, o noua rutina de dimineata in care ai timp 10 minute pentru relaxare, lectura de 20 minute in fiecare seara, spalatul vaselor imediat dupa masa. Pentru copii, exemple pot fi legate de scoala: inceperea temelor cu cea mai grea materie, eliminarea telefonului atunci cand invata daca nu are nevoie de el pentru teme, cu responsabilitatile casnice: facutul patului imediat dupa trezire, 3 minute de facut ordine in camera inainte de a pleca la scoala sau cu pasiunile si interesele lor.

Relatia dintre emotii, reguli si limite si autocontrol

Autocontrolul se dezvolta nu doar prin exercitiu, ci si atunci cand avem nevoile psihologice si fizice de baza indeplinite. Copiii isi dezvolta capacitatea de autocontrol atunci cand parintii le ofera cateva conditii importante:

Validarea emotionala. Exista o multime de feluri in care adultii pot invalida fara sa isi dea seama, emotiile copiilor. Acceptarea si intelegerea emotiilor copiilor si adolescentilor nu este un simplu capriciu si nici un semn al indulgentei exagerate. Cand cei mici ii vad pe parinti capabili sa accepte, sa inteleaga si sa nu se lase coplesiti de emotiile copiilor, invata o lectie importanta: aceea ca emotiile pot fi gestionate. Acesta este primul pas catre autocontrol. Cand copiii si adolescentii invata ca propriile emotii sunt trecatoare, ca au rolul de a-i ajuta sa se orienteze in actiunile lor si ca desi par coplesitoare uneori, ele sunt gestionabile, vor fi mai putin tentati sa le evite prin comportamente ineficiente (privitul la televizor, jocurile pe calculator etc.). O multime de probleme de autocontrol au la baza emotii dificile pe care incercam sa le evitam: consumul excesiv de dulciuri, sedentarismul, cheltuielile excesive sau obiceiul de a amana sunt doar modalitati prin care incercam sa „tratam” emotii dificile precum rusinea, tristetea sau teama.

Limite, reguli si rutine. Toate limitele si regulile pe care copiii incearca sa le testeze, impotriva carora protesteaza si care dau nastere deseori la conflicte in familie au un impact benefic pe termen lung. Ii invata pe copii ca uneori trebuie sa facem si lucruri pe care nu dorim sa le facem, dar care sunt utile si ca alteori, desi am vrea sa actionam intr-un anume mod, acest lucru nu este posibil sau nu este recomandabil. In lipsa regulilor si limitelor, copiii vor creste fara a-si exersa suficient capacitatea de autocontrol, iar la maturitate pot avea probleme legate de organizarea timpului si de eficienta, dar si probleme emotionale, precum o incredere in sine scazuta (ca urmare a dificultatii de a-si atinge obiectivele propuse).

Un stil parental ferm, dar bland. Autoritatea excesiva a parintilor si pedepsele frecvente erodeaza relatia parinte-copil si fac dificila validarea emotionala de care acesta are nevoie. De aceea, un stil parental in care parintele mentine regulile si limitele cu blandete si fermitate este cel mai adecvat pentru incurajarea autocontrolului copilului.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe