Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui la nevoile emotionale ale copilului. Neglijarea emotionala nu trebuie sa aiba legatura cu abuzul fizic sau verbal, ci vizeaza indiferenta parintelui sau absenta unui suport emotional.
Citeste si:
Neglijarea emotionala in copilarie si depresia la maturitate
Legatura dintre neglijarea emotionala si problemele de disciplina
In general, neglijarea emotionala presupune lipsa afectiunii si a validarii emotionale (ignorarea emotiilor pe care copilul le simte, absenta imbratisarilor, a pupicilor), implicare insuficienta in viata emotionala (dezinteres, absenta, lipsa conexiunii parinte-copil), indiferenta fata de realizari sau esecuri, accent prea mult pe rezultate si pe atingerea perfectiunii, precum si lipsa sprijinului in momentele tensionate prin care trece copilul. Comunicarea are de suferit si ea in cazul neglijarii emotionale, atasamentul dintre parinte si copil nu este sigur, iar pe termen lung, dezvoltarea emotionala a copilului poate avea de suferit in mod semnificativ.
Cum apare neglijarea emotionala?
- Parintii care neglijeaza emotional prin lipsa de interes si a capacitatii de intelegere a nevoilor emotionale ale copilului. Ei pot parea parinti iubitori la suprafata insa in realitate, sa nu cunoasca deloc lumea emotionala a copilului lor.
- Parintii care nu sunt implicati deloc, nu raspund nevoilor copilului si sunt detasati emotional de acestia. Copiii se pot simti invizibili in preajma parintilor.
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale
Tulburari emotionale si de adictie
Dintre consecintele principale ale neglijarii emotionale in copilarie, amintim simptomele depresive, de anxietate si consumul de substante interzise. Acestea au in comun relatia mai putin sanatoasa cu propriile emotii. Neglijarea emotionala in copilarie ii invata pe copii ca propriile experiente emotionale nu conteaza, ca emotiile sunt un semn de slabiciune sau o sursa de vinovatie si rusine. La maturitate, aceasta atitudine fata de propriile emotii va duce la un nivel scazut de vitalitate si motivatie, la anxietate si la strategii nesanatoase de gestionare a emotiilor (consumul de alcool sau droguri, de exemplu).
Probleme de atasament
Neglijarea emotionala in copilarie inseamna formarea unui stil de atasament nesigur intre parinte si copil- anxios, evitant sau dezorganizat. Stilul de atasament din copilarie este esential pentru relatiile pe care le formam la maturitate, deseori repetand tipare de comportament si emotii in relatiile cu partenerii de cuplu, prietenii sau chiar persoanele cu care avem relatii profesionale. De aceea, adultii care au avut experienta neglijarii emotionale in copilarie pot avea dificultati in a crea relatii intime apropiate, pot fi extrem de sensibili la respingere sau pot trai un nivel ridicat de anxietate in relatiile sociale.
Perfectionismul
Negalijarea emotionala in copilarie este asociata deseori cu afectiunea si aprecierea oferite doar in situatiile in care copilul obtine rezultate speciale. De aceea, multi copiii neglijati emotional devin adulti care au nevoie sa faca totul perfect. In caz contrar, apare teama de respingere, dezaprobare sau critica din partea celor din jur.
Dificultati in a stabili limite
Neglijarea emotionala in copilarie este asociata deseori cu teama de respingere sau abandon. Copiii ai caror parinti nu sunt prezenti emotional vor incerca sa faca tot posibilul pentru a obtine atentia si afectiunea parintilor, dar si pentru a evita sa le piarda. De asemenea, acestia invata ca deseori relatiile cu cei din jur disproportionate: o persoana va oferi intotdeauna mai mult, in timp ce cealalta va lua. De aceea, la maturitate, limitele interpersonale - a spune nu sau a oferi ajutor limitat, de exemplu - pot fi dificil de stabilit.
Stima de sine scazuta
Reactiile emotionale, gandurile si ideile copilului sunt deseori respinse, neglijate sau minimizate in familiile in care apare fenomenul neglijarii emotionale. Astfel, copilul invata in timp ca acestea nu sunt suficient de valoroase, convingere care pune bazele unei stime de sine scazute.
Toate aceste urmari pot sa difere de la individ la individ, in functie de durata, gravitatea, dar si factorii personali individuali. E nevoie de recunoasterea acestor efecte si urmarea unor forme de terapie, precum si exercitii de autoreflectie si dezvoltarea de abilitati emotionale care sa vindece ranile emotionale traite in copilarie.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: