Neglijarea emotionala si problemele de disciplina
Problemele legate de disciplina pot sa apara din cauze precum ADHD, anxietate sau depresie, dar si din cauza neglijarii emotionale. Care este legatura dintre neglijarea emotionala in copilarie si lipsa disciplinei?
Citeste si:
Neglijarea emotionala in copilarie - efectele la maturitate
Trei tipuri de parinti care isi neglijeaza emotional copiii
Neglijarea emotionala si lipsa disciplinei
Lipsa disciplinei este deseori discutata cand vine vorba de copii, insa aceasta problema ne poate urmari si la maturitate. Cum se manifesta lipsa disciplinei la maturitate:
- tendinta de a amana proiectele si responsabilitatile pana in ultimul moment
- dificultati cand vine vorba de alegeri sanatoase in stilul de viata (alimentatie, miscare, somn etc.)
- probleme legate de punctualitate si organizare
- probleme in relatiile interpersonale, mai ales ca urmare a evitarii responsabilitatilor, a comportamentului inconsecvent sau a reactiilor impulsive in momentele de intensitate emotionala
Desi de cele mai multe ori lipsa disciplinei este explicata printr-un deficit al vointei, ea este strans legata si de echilibrul emotional si de relatia cu propriile trairi interioare. Cu cat copiii si, mai tarziu, adultii au o relatie mai putin sanatoasa cu propriile emotii, cu atat mai greu le va fi sa isi dezvolte disciplina. Neglijarea emotionala este cea mai frecventa cauza a unei relatii disfunctionale cu propria viata emotionala. Neglijarea emotionala presupune respingerea sau evitarea emotiilor si nevoilor emotionale ale copilului. Aceasta are loc atunci cand:
- parintii ignora emotiile copilului, pentru a-l descuraja sa le exprime si pentru a evita astfel situatii dificile
- parintele il pedepseste pe copil pentru emotii incomode sau prea intense (pozitive - bucurie extrema, entuziasm sau negative - disperare, panica, descurajare)
- parintele critica sau ridiculizeaza copilul atunci cand exprima emotii intense
- parintele il incurajeaza pe copil sa isi inhibe reactiile emotionale, confundand inhibitia emotionala cu taria de caracter
De ce duce neglijarea emotionala la lipsa de disciplina pe termen lung?
Emotiile dificile (teama, dezamagirea, descurajarea sau confuzia) sunt deseori asociate cu situatii in care avem nevoie de disciplina: cand incepem un proiect, cand facem o alegere importanta sau cand trebuie sa amanam o recompensa.
Cu cat neglijam mai mult propriile emotii, cu atat mai dificil este sa le gestionam in mod sanatos. In lipsa unor abilitati constructive de gestionare a emotiilor, tindem sa apelam la strategii nesanatoase, precum procrastinarea, comportamente de evitare, consum de substante sau modalitati de distragere a atentiei care nu ne aduc mai aproape de scopurile dorite (de exemplu, timpul excesiv petrecut pe retelele de socializare sau in fata televizorului).
Pe de alta parte, cu cat suntem mai constienti de propriile emotii si mai capabili sa le experimentam fara a ne lasa coplesiti sau condusi de ele, cu atat mai usor le vom gestiona si cu atat mai usor vom lua decizii care ne ajuta sa progresam - bazate pe disciplina si pe obiectivele pe care ni le-am propus pe termen lung.
Acelasi proces apare si in randul copiilor. Cu cat acestia sunt incurajati sa isi inteleaga si sa isi exprime propriile emotii, cu atat vor risca mai putin sa le evite si, implicit, vor fi mai capabili sa ia decizii benefice pe termen lung.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cauzele pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti
”Nu stiu care este scopul meu in viata.” sau ”Nu am realizat nimic pana acum.” sunt cuvinte frecvent spuse de copiii adulti care nu au reusit sa devina independenti si sa se descurce in lumea adultilor.
-
Interviu cu Ana Nicolescu, Business Coach Antreprenoriat: „Este foarte important sa nu iei decizii din ego sau din frustrari, ci din preaplinul tau”
Ana Nicolescu este antreprenoare cu 20 de ani de experiență și trainer acredita de ANC. În prezent, în calitate de Business Coach, Ana organizează cursuri și workshop-uri de antreprenoriat și comunicare strategică dedicate celor care vor să pornească o afacere sau să își crească afacerea deja existentă.
Adauga tu primul comentariu: