characters characters

Trei cauze care explica neglijarea emotionala in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2022    |   1016 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

neglijarea emotionala in copilarie, trei cauze frecvente
Neglijarea emotionala se refera la lipsa sprijinului si reactiilor adecvate ale parintilor la nevoile emotionale ale copiilor. Nu inseamna abuz, trauma sau lipsa de iubire, ci mai degraba un act de omisiune, o lipsa a atentiei de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta emotional armonios. Neglijarea emotionala in copilarie este un fenomen descris pe larg de dr. Jonice Webb, psiholog si autoare. Aceasta descrie trei categorii de parinti care risca sa ii neglijeze emotional pe copii.

Citeste si:


Neglijarea emotionala. Efectele sale la maturitate


Ce inseamna neglijarea emotionala si cum ii afecteaza pe copiii sensibili


Trei categorii de parinti care isi neglijeaza emotional copiii


Neglijarea emotionala nu apare ca urmare a intentiei parintilor de a-si rani copiii, ci deseori ca urmare a propriei copilarii sau a lipsei abilitatilor emotionale ale acestora. Cand suntem crescuti de parinti care nu acorda atentie nevoilor noastre emotionale, devenim adulti putin conectati cu emotiile si sentimentele noastre. Nu consideram emotiile importante, nu stim sa le identificam corect si nu stim sa le folosim pentru a ne orienta comportamentul. Cand devenim parinti, reactionam la fel fata de emotiile copilului nostru: incercam sa il ajutam sa le ignore, ii cerem sa “se calmeze” sau il pedepsim atunci cand si le exprima, pentru ca il consideram “obraznic”.

Parintii cu intentii bune, dar neglijati la randul lor in copilarie

Acestia sunt parintii care vor sa asigure copilului accesul la lucruri pozitive, precum siguranta si confortul material, libertate sau succes scolar si mai apoi profesional. Astfel, in aceasta categorie se afla parintii care considera ca cel mai important pentru binele copiilor nu este sprijinul emotional, ci:

  • implinirea nevoilor fizice si intelectuale ale copilului, care depind in mare parte de siguranta financiara. Astfel, parintii isi dedica timpul si energia progresului financiar, in timp ce nevoile emotionale ale copiilor nu sunt implinite. Alteori, chiar daca parintele este prezent fizic alaturi de copil, din punct de vedere emotional este absent, pentru ca nu crede ca emotiile in general sunt importante.
  • libertatea si permisivitatea. Acesti parinti au fost deseori crescuti de parinti autoritari, iar pentru a-i proteja pe propriii copii de efectele negative ale acestui stil parental, nu pot sau nu vor sa ii impuna reguli, structura sau disciplina.
  • succesul scolar si profesional. Acestia sunt parintii care ii indeamna pe copii sa se concentreze foarte mult asupra invatarii, competitiei si performantei scolare sau din alte domenii, din dorinta de a-i asigura copilului un viitor fericit.

Parintii in dificultate

Cand se confrunta cu dificultati de lunga durata, pe care nu le pot gestiona sau care pur si simplu le consuma energia si timpul, parintii nu vor putea sa ofere copiilor spriijinul si atentia emotionala de care au nevoie. Dificultatile financiare, problemele emotionale precum depresia, anxietatea sau dependenta de substante, pierderea partenerului de viata, boala cronica sau prezenta unui membru al familiei care are nevoie de ingrijiri speciale sunt exemple de situatii care duc la neglijarea emotionala a copiilor.

Deseori, in aceste situatii, copilul poate prelua rolul de parinte in familie, devine responsabil si autonom rapid si nu are asteptari ridicate de la parinti.

Parintii preocupati de ei insisi

In aceasta categorie intra parintii care nu si-au dorit neaparat copii, parintii cu tendinte narcisiste sau parintii extrem de autoritari. Acesti parinti au putine resurse emotionale pe care sa le dedice copiilor si sunt foarte putin motivati sa faca acest lucru. Propria lor dezvoltare emotionala este limitata, iar acest lucru se manifesta prin preocuparea excesiva fata de binele personal, preocuparea minima fata de binele altor persoane si capacitatea limitata de a imparti responsabilitati legate de ingrijirea altor persoane.

*Sursa foto: Freepik.com


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe