characters characters

Comisia Europeana, Ministerul Educatiei si UNICEF isi unesc fortele pentru a promova un mediu scolar sanatos si sigur in scolile din Romania

A fost lansat proiectul ”Politici si resurse pentru scoli sigure si suportive”

25 octombrie 2024    |   46 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


Ministerul Educatiei din Romania, in colaborare cu UNICEF si Directia Generala pentru Sprijinirea Reformelor Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM), au lansat proiectul „Politici si resurse pentru scoli sigure si suportive”.

Proiectul se va derula in perioada iulie 2024 – iunie 2026 si are ca obiectiv general promovarea unui mediu scolar sanatos si sigur in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psihosocial si sanatatea mintala fac parte din cultura si practica curenta a fiecarei scoli, ca abordare la nivelul scolii in ansamblu.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Suport Tehnic si implementat de Ministerul Educatiei, cu asistenta tehnica a UNICEF si in cooperare cu Comisia Europeana.

Prin acest proiect se vor dezvolta instrumente personalizate, cum ar fi ghiduri, recomandari, si programe de formare dedicate personalului educational pentru a integra activitati pentru dezvoltarea competentelor sociale si emotionale in activitatea de predare si in managementul clasei. Totodata, eforturile se vor concentra pe promovarea utilizarii responsabile a tehnologiei, internetului si retelelor sociale in cadrul activitatilor curriculare si extra-curriculare. Proiectul va dezvolta, de asemenea, instrumente pentru identificarea si sustinerea elevilor care necesita sprijin psiho-social specializat din partea psihologilor si a altor profesionisti.

Activitatile cheie includ o analiza reprezentativa la nivel national cu privire la starea de bine a elevilor si abilitatile sociale si emotionale ale acestora in cadrul invatamantului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene in acest domeniu, dezvoltarea de instrumente si recomandari, precum si un program pilot in 8-10 scoli, care sa sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect. Comunitatea scolara si principalii factori interesati vor fi implicati si consultati in proiectarea si implementarea proiectului. Acest proiect a fost dezvoltat in concordanta cu abordarea comprehensiva a Comisiei Europene privind sanatatea mintala, inclusiv noile ghiduri pentru sprijinirea bunastarii in mediul scolar si cu Strategia Uniunii Europene privind Drepturile Copilului, promovand sisteme educationale incluzive si prietenoase pentru copii.

Pe termen lung, sprijinul tehnic reprezentat de acest proiect va oferi autoritatilor romane instrumente si recomandari pentru a promova un mediu scolar mai sanatos in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psiho-social, bunastarea si sanatatea mintala sa fie parte integranta a unei abordari la nivelul intregii scoli. Acest lucru include protocoale cuprinzatoare, programe de dezvoltare a capacitatilor pentru profesori si instrumente pentru identificarea timpurie si referirea elevilor care au nevoie de sprijin psiho-social specializat, asigurand sustenabilitatea rezultatelor proiectului.

Ligia Deca, Ministrul Educatiei:

„Asigurarea unui mediu primitor si sustinerea dezvoltarii socio-emotionale a copiilor trebuie sa devina una dintre prioritatile comunitatilor scolare. Ministerul Educatiei vine in sprijinul profesorilor si al directorilor cu resurse dedicate, la standarde europene, care vor fi elaborate si pilotate in cadrul acestui proiect. Aceasta initiativa este o continuare a eforturilor mele si ale Ministerului de combatere si prevenire a violentei si a consumului de droguri in mediul scolar.”

Nathalie Berger, Director pentru sprijinirea reformelor statelor membre, DG REFORM, Comisia Europeana:

“Directia Generala de Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene are placerea de a sprijini o reforma esentiala a sistemului educational romanesc, menita sa asigure scoli sigure, care sa promoveze starea de bine a copiilor. Acest proiect al Instrumentului de Sprijin Tehnic este de mare importanta pentru agenda noastra europeana, plasandu-se la intersectia prioritatilor europene pentru educatie si sanatate mintala. “

Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania:

"Bunastarea emotionala a copiilor este esentiala pentru dezvoltarea lor, iar scolile pot juca un rol decisiv in promovarea invatarii socio-emotionale si a beneficia de sanatate mintala prin asigurarea unor medii de invatare sigure si stimulative. UNICEF se angajeaza sa colaboreze cu Ministerul Educatiei si Comisia Europeana in dezvoltarea tuturor acestor instrumente moderne, - pentru a produce o schimbare de durata in mediul educational si a promova sanatatea mintala si bunastarea tuturor copiilor romani.”

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu