Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au. Iata la ce se refera acestea mai pe larg.
Citeste si:
Stima de sine sanatoasa la copii - cum o recunosti
Stima de sine scazuta - cauze si posibile solutii
Corectarea constanta si nerecunoasterea eforturilor si a realizarilor copilului, poate crea sentimentul de a nu fi suficient de bun si de a nu fi valoros pentru parinte. Critica constanta, in timp va duce la scaderea increderii in propria persoana, iar copilul va ajunge sa creada despre el ca niciodata nu este suficient de bun.
Ce poti sa faci? Concentreaza-te pe efort si progres, nu doar pe rezultat. Abtine-te din a corecta sau a veni cu solutii. Intreaba mereu daca are nevoie de ajutor, si numai in cazul unui raspuns afirmativ, poti interveni. Cu o astfel de abordare, il vei ajuta pe copil sa aiba mai mare incredere in el.
Compararea copilului fie cu alti copii, colegi de clasa sau din propria familie, afecteaza stima de sine. Un copil mereu comparat va crede despre el ca nu e bun, va simti ca nu isi are locul nicaieri decat daca face la fel ca si cei din jur.
Ce poti sa faci? Evita sa compare copilul cu altii si aminteste-i intotdeauna de lucrurile pe care le admiri la el si care il fac sa fie special si unic pentru tine. Accepta sit u ca fiecare copil e diferit si trebuie sa fie apreciat pentru ceea ce este.
Minimizarea sentimentelor copilului si a nevoilor acestuia il poate face confuz cu privire la ce simte si cine este. Un astfel de copil se va simti fara sprijin emotional, singur si isi va forma o imagine de sine negativa. In plus, pe termen lung, va avea mari probleme de exprimare si management al emotiilor.
Ce poti sa faci? Valideaza emotiile copilului inainte de a-i oferi solutii. Copiii au nevoie sa simta ca au fost auziti si ca esti oricand dispus sa il ajuti sa faca fata oricarui obstacol. Cu o astfel de atitudine, ii vei arata copilului ca ceea ce simte este important pentru tine si ii va fi de folos pentru a-si construi rezilienta emotionala.
Nu in ultimul rand, aminteste-ti ca cei mici isi dezvolta stima de sine de pe urma interactiunilor cu cei din jur. Invata sa il incurajezi, sa validezi ce simte si ce face si sa te bucuri de copilul tau asa cum este el.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: