characters characters

Stima de sine scazuta - cauze si solutii posibile

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2021    |   3919 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stima de sine scazuta
Stima de sine, alaturi de increderea in sine a copiilor, este foarte importanta pentru ca determina gradul de participare si de implicare al acestora in activitatile scolare, in relatiile sociale, in dobandirea de performante scolare si nu in ultimul rand, la starea lor de bine. Stima de sine scazuta la copii inseamna deseori timiditate, convingeri rigide si irationale si perspective limitate asupra propriului potential. O stima de sine sanatoasa se manifesta prin relaxare, entuziasm in fata lucrurilor noi, interactiune sociala armonioasa si un sentiment al sigurantei in lume.

Citeste si:

Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor

Cate tipuri de stima de sine exista?


Stima de sine scazuta. Cum se manifesta la copii

O stima de sine scazuta se manifesta la copii prin:

  • Frustrare, furie, tristete sau anxietate excesive in situatiile in care se confrunta cu dificultati minore sau obstacole care pot fi depasite.
  • Lipsa interesului pentru invatare. „Nu vreau sa invat/sa citesc/sa scriu temele!” inseamna deseori de fapt „Nu cred ca pot sa invat/ sa citesc/sa scriu temele!”.
  • Dificultati in a-si face si a-si mentine relatii de prietenie. Stima de sine scazuta ii poate face pe copii sa incheie rapid relatiile de prietenie, sa respinga incercarile altor copii de a se imprieteni sau sa critice si sa judece copiii diferiti (pentru ca la randul lor au fost criticati si judecati de cei din jur).
  • Comportamente de evitare – ca urmare a convingerii ca nu se poate descurca bine sau ca va fi respins, copilul poate refuza sa participe la activitati noi (chiar si de relaxare), sa cunoasca alti copii sau sa invete lucruri noi.
  • Tendinta de a renunta usor - mai ales in situatii in care intampina dificultati sau apare riscul de a fi respins sau evaluat

Stima de sine scazuta la copii – posibile cauze


Lauda exagerata.
Paradoxal, lauda poate scadea stima de sine a copilului daca este nerealista, exagerata si extrem de frecventa. Atunci cand supraevaluam abilitatile copilului, acesta va trai sub presiunea unor standarde prea ridicate („Daca parintii mei cred ca sunt genial, inseamna ca nu pot gresi niciodata.”). Lauda exagerata este asociata si cu tendintele narcisiste la maturitate, tendinte care au rolul de a apara o imagine ideala formata din copilarie asupra propriei persoane.

Diferentele vizibile. Copiii care arata diferit fata de majoritatea copiilor,  care nu se incadreaza in stereotipurile sociale de gen, care au preocupari diferite, talente sau pasiuni diferite pot avea de suferit cand vine vorba de stima de sine, daca parintii si adultii din jur nu ii sprijina si nu ii accepta asa cum sunt. 

Bullying-ul, hartuirea sau respingerea sociala afecteaza extrem de mult stima de sine a copiilor. Chiar si cei mai inteligenti, sociabili si creativi copii pot deveni victimele hartuirii din partea altor copii si vor fi afectati de aceasta.

Greutatea corporala ridicata. Oricare ar fi varsta copilului, atunci cand apar probleme legate de greutatea sa, riscul respingerii sociale creste si, indirect si riscul unei stime de sine scazute. Accentul pus pe un stil de viata sanatos poate remedia aceasta problema pe termen lung.

Stresul scolar. Dificultatile scolare pot afecta semnificativ stima de sine a copiilor, mai ales daca parintii si cadrele didactice incurajeaza o mentalitate rigida asupra inteligentei copiilor (sunt convinsi ca abilitatile copiilor sunt dictate de la nastere si nu pot fi imbunatatite).

Critica excesiva. Parintii care tind sa corecteze frecvent copiii si sa le acorde atentie doar cand gresesc sau au comportamente nadorite contribuie involuntar la stima de sine scazuta a copiilor.


Cum poti creste stima de sine la copii?

Arata-i copilului ca ai incredere in el. Increderea in potentialul copilului tau nu trebuie confundata cu asteptarile exagerate fata de el sau cu standardele perfectioniste pe care putem fi tentati sa le impunem copiilor. Increderea parintelui in potentialul copilului inseamna convingerea parintelui ca propriul copil este capabil de perseverenta, creativitate si dezvoltare. Cand avem incredere in copiii nostri, vedem care este cea mai versiune posibila a personalitatii lor si le dam oportunitatile de a se dezvolta in acea directie. Increderea parintilor in potentialul copiilor ii ajuta pe acestia din urma sa isi vada propriul potential si sa creada la randul lor in el.


Incurajeaza-i autoeficacitatea perceputa in diferite sarcini. Cu alte cuvinte, ajuta-l sa descopere ca poate realiza cu succes activitati din diferite domenii.

Schimbati-va atitudinea fata de esecuri. Mai ales in copilarie, esecurile si greselile sunt ocazii de invatare.

Pune accent pe iubirea neconditionata. Asigura-te ca, copilul tau stiu ca este iubit si apreciat indifferent de rezultatele sau performantele pe care le obtine.

Ajuta-l sa isi mentina grupul de prieteni si sa ii aleaga pe cei noi in functie de cat de usor se accepta unii pe ceilalti, asa cum sunt.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe