characters characters

ORFANI - reprezentatii dedicate adolescentilor si dezbateri cu echipa artistica la ARTHUBx

Spatiul dedicat sectorului cultural independent a fost recent redeschis in Bucuresti

20 octombrie 2024    |   74 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Spectacolul ORFANI, dupa textul omonim al dramaturgului Dennis Kelly, in regia Laurei Ducu, a avut premiera la inceputul acestei luni, in cadrul programului „Spectacole independente in premiera” desfasurat de Teatrelli si a avut deja si o reprezentatie in afara capitalei, pe 15 octombrie, pe scena Teatrului National „Toma Caragiu” din Ploiesti, unde a fost intâmpinat de o sala plina si minute neintrerupte de aplauze la final. Pe 20 si 21 octombrie revine in Bucuresti, in spatiul cultural al ARTHUBx, recent redeschis.

„O transcriere proaspata si autohtona”, „actiune ca un rollercoaster” sau „100 de minute intense, bine dozate si care te pun pe gânduri” sunt câteva din cuvintele cu care primele critici au intâmpinat spectacolul, o productie a Asociatiei Urbandada, co-finantata de Administratia Fondului Cultural National.

Urmatoarele reprezentatii vor fi organizate in spatiul cultural alternativ al ARTHUBx din Bucuresti si vor include si o serie de activitati dedicate liceenilor. Astfel, duminica, 20 octombrie, de la ora 19:00, adolescentii cu vârste intre 14 - 18 ani sunt asteptati la reprezentatia dedicata lor. Intrarea este libera, iar la final echipa proiectului ii incurajeaza sa ramâna la o dezbatere despre familie, exprimarea si gestionarea emotiilor intense, rasism si violenta. Actorii si regizorul vor raspunde tuturor intrebarilor si vor oferi perspectiva lor despre procesul de lucru pe care l-au avut in realizarea spectacolului si felul in care manifestarile cultural-artistice pot contribui la adresarea problemelor de actualitate cu care noua generatie se confrunta. Adolescentii care vor sa participe la reprezentatie se pot inscrie gratuit, online, prin completarea acestui formular: https://bit.ly/ORFANI20oct

În aceeasi zi, de la ora 11:00, tot la ARTHUBx, 16 tineri care fac parte din Comunitatile nr. 1 si nr. 2 ale organizatiei S.O.S. Satele Copiilor, vor participa la un workshop care vizeaza exprimarea si gestionarea corecta a emotiilor intense si intelegerea felului in care arta poate ajuta ca forma de terapie. Trainerul care-i va ghida pe adolescenti in cadrul atelierului de 3 ore este actrita Patricia Ionescu, o prezenta constanta in peisajul teatrului independent din Bucuresti, cu o experienta de peste 10 ani in coordonarea de ateliere de actorie. „Teatrul este recunoscut ca forma de terapie, iar exercitiile de improvizatie pot dezvolta si spori creativitatea, pot ajuta la gestionarea emotiilor si cunoasterea de sine. În atelierul de duminica ne propunem sa ii familiarizam pe adolescenti cu aceasta forma de arta, care le poate deschide apetitul pentru teatru, dar, mai ales, sa ii indrepte catre un drum al dezvoltarii personale, al vindecarii, al descoperirii. Toate exercitiile de improvizatie alese sunt interactive, distractive, iar scopul este atins prin joc si joaca, intr-un cadru relaxat.”, a spus Patricia.

Luni, 21 octombrie, de la ora 19:00, ARTHUBx isi deschide usile pentru o reprezentatie a spectacolului dedicata publicului larg si comunitatii centrului cultural. Biletele se pot cumpara online, de pe platforma Eventbook: https://bit.ly/ORFANI21oct 

„Centrul cultural si comunitar ARTHUBx a fost recent redeschis intr-o noua locatie, pe strada Theodor Sperantia 73 din sectorul 3, cu un format imbogatit al activitatii sale de pâna acum. Programul centrului cultural este structurat in jurul nevoilor sectorului cultural independent, oferind spatii de productie sau expunere pentru spectacole, concerte, expozitii sau evenimente-hibrid, conferinte, seminarii, workshop-uri dupa cum si o cafenea cu bar. Spectacolul ORFANI face parte din seria de productii de teatru carora ARTHUBx li s-a alaturat in aceasta toamna in calitate de spatiu-partener datorita implicatiilor sociale si artistice ale proiectului si pentru importanta discutiei pe care acest spectacol o propune in spatiul public. Ne-am bucurat sa le fim gazde si in perioada repetitiilor si speram sa vedem cât mai multi tineri la spectacolele si dezbaterile din 20 si 21 octombrie.”, a spus Nona Șerbanescu, artista si co-manager ARTHUBx.

Spectacolul ORFANI este un thriller psihologic ce reflecta realitatile autohtone si exploreaza intr-un mod cât mai actual si transparent teme precum legaturile familiale, rasismul, abandonul si solidaritatea in fata adversitatilor. Din distributia sa fac parte Iulia Alexandra Neacsu, Robert Oprea si Șerban Ghilvaci, scenografia este opera MStudio (Marius A. Stanica si asistent Iness Rosca), lightdesign-ul a fost conceput de Nicoleta Ivan, muzica originala poarta amprenta Andreei Verde, iar Rares Hantiu semneaza productia. Managerul de proiect este Oana Furdea, co-fondatoarea Asociatiei Urbandada.

Mai multe informatii despre reprezentatiile din noiembrie vor fi anuntate in curând.

***

Urbandada este o asociatie infiintata in scopul promovarii filmului, artei si culturii contemporane, precum si al sustinerii educatiei si formarii profesionale si artistice a comunitatii locale. Printre proiectele derulate sub umbrela asociatiei se numara programul de film de la Cinema Arta Arad, programul de educatie cinematografica A New Me, workshop-urile „Atelier de film” si coordonarea Cinematografului Union din Bucuresti.

***

Urmariti detalii despre evolutia proiectului pe Facebook Instagram

ORFANI este un proiect al Asociatiei Urbandada, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri: ARTHUBx, Creart, Teatrelli, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti, Teatrul În Culise

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevarul de Weekend, Revista BIZ, Haute Culture, Zile si Nopti, Observator Cultural, Scena9, Școala9, IQAds, Ziarul Metropolis, LiterNet, HAPP.ro, AndreeaVerde.com, MunteanuRecomanda, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Contact presa: laura.ducu@gmail.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu