Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Chiar daca pare ciudat, specialistii sustin ca nu putem avea intotdeauna incredere in ceea ce vedem sau auzim pentru ca memoria noastra este usor influentata de asteptarile pe care le avem. Biasul de confirmare este definit ca tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem. In viata de parinte, acest bias poate sa influenteze modul in care ne educam si disciplinam copiii, dar si imaginea pe care ne-o formam despre ei.
Citeste si:
Erori de gandire care iti fac viata de parinte mai grea
5 secrete ale fericirii si 10 convingeri rationale
Biasul de confirmare in rolul de parinte
Iata cum se manifesta biasul de confirmare in viata de parinte.
- Parintii pot cauta informatii care sa le confirme metodele in care ei cred si pe care le folosesc pentru a educa, ignorand alte surse de informatii care contrazic aceste metode. De exemplu, unii vor crede ca, cu cat sunt mai stricti, cu atat copilul va fi mai disciplinat si vor ignora cercetarile care scot in evidenta importanta si utilitatea parentingului cu blandete.
- Comportamentul copilului poate fi interpretat pentru a confirma asteptarile parintilor. De exemplu, atunci cand parintele crede despre copilul sau ca este neascultator, va fi involuntar mai atent la comportamentele negative ale copilului, ignorandu-le pe cele pozitive.
- Etichetele folosite de parinti vor influenta modul in care parintele va intelege si va gestiona actiunile copilului. De exemplu, daca il etichetam pe copil drept obraznic sau neascultator, chiar si incercarile politicoase ale copilului de a negocia o regula sau o cerinta a parintelui, va fi vazuta de catre acsta din urma ca o dovada lipsei de respect.
Cum poti evita biasul de confirmare?
Cauta in mod voluntar perspectivele si informatiile care contrazic opiniile sau convingerile tale. Este un exercitiu util pentru dezvoltarea gandirii critice si pentru imbogatirea cunostintelor din diferite domenii.
Pune-ti din cand in cand la indoiala propriile convingeri si analizeaza-ti motivele pentru care ai aceste convingeri. De exemplu, exista date valide care sa le confirme sau e vorba de pareri si idei ce provin din experientele tale de cand erai copil?
Dezvolta-ti abilitati de gandire critica pentru a evalua dovezile si argumentele in mod obiectiv.
Incearca sa eviti sa fii defensiv atunci cand primesti feedback din partea celor din jur si priveste-le ca pe o oportunitate de a invata si a creste.
Aminteste-ti ca nu este posibil sa avem tot timpul dreptate si ca mai important decat a avea dreptate, este sa fim dispusi sa invatam in mod constant. Cand suntem preocupati sa evitam orice greseala, devine mult mai dificil sa fim flexibili in abordarea rolului de parinte si sa recunoastem propriile biasuri.
Incearca sa nu judeci imediat ce un comportament a avut loc, ci aduna mai multe date si apoi ia o decizie. Inainte de a decide ca un comportament inadecvat al copilului este un semn al defectelor sau lipsei sale de cooperare, incearca sa afli care a fost rationamentul din spatele lui, care au fost emotiile si nevoile copilului in momentele respective.
Fa-ti un obicei din a te intreba: "Este posibil sa fie corecta si o alta explicatie?/ Ce alte posibile explicatii pot fi aposibile in aceasta situatie?". Astfel, vei reduce riscul de a folosi informatiile din prezent pentru a-si confirma o convingere deja existenta.
Verifica mereu sursele de informatii pe care le folosesti pentru a te informa si ajusteaza-ti metodele de parenting fiind deschis la a incerca noi metode.
A recunoaste biasul de confirmare inseamna un pas spre o abordare mai calma, mai informata si mai echilibrata cu privire la procesul de crestere si educare al copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: