Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
La varste mici, copiii vorbesc despre orice, aproape cu oricine. Pe masura ce cresc insa, copiii invata ca nu toate subiectele sunt usor de abordat, ca unele lucruri mai bine raman nespuse si, bineinteles, ca daca ascund greselile sau poznele pe care le fac, vor scapa de pedepse. Siguranta copilului tau depinde insa in mare masura de deschiderea cu care poate vorbi cu tine despre orice. Abuzurile sexuale, de exemplu, sunt posibile pentru perioade lungi de timp pentru ca multi copii si adolescenti se tem sa vorbeasca parintilor despre ce li se intampla. Alteori, o simpla greseala a copilului are urmari grave pentru ca acesta nu a cerut ajutorul parintilor pentru a o repara.
Citeste si:
Cum il incurajezi pe copil sa vorbeasca despre orice
Iata cateva metode inedite prin care iti poti incuraja copilul sa comunice cu tine atunci cand ii este greu sa aiba o discutie fata in fata despre un anumit subiect. Aceste metode sunt mai degraba o modalitate de a-i arata copilului ca lasam o portita de comunicare deschisa tot timpul. Deseori, copiii vor folosi o astfel de metoda doar ca punct de plecare pentru o conversatie reala cu parintele.
- Creeaza un borcan al intrebarilor in care copilul poate scrie pe un biletel intrebarea pe care o are si tu ii poti raspunde inapoi, tot cu un biletel. Este o metoda simpla prin care poti descoperi preocuparile sau grijile copilului, dar si curiozitatile despre care ii este incomod sa vorbeasca in mod direct.
- Lipeste pe un perete al casei o coala de hartie sau o folie pe care poti scrie cu creta si la care sa aiba acces toti membrii familiei. Puteti sa va adresati intrebari anonime, la care fiecare sa primeasca raspunsul in cel mai scurt timp.
- Folositi-va de email, mesageria de pe telefon sau cea de pe o platforma de socializare pe care o folositi pentru a discuta despre subiecte de care va este greu, fata in fata.
- Lasa copilului ocazia sa aleaga parintele cu care vrea sa vorbeasca despre un anumit subiect. Copiii nu se simt confortabil sa vorbeasca de fata cu ambii parinti despre anumite subiecte, oricat de mult ar vrea amandoi parintii sa incurajeze comunicarea.
- „Ceaiul de la ora 5” (sau orice alta ora) poate fi momentul de 20 de minute in care sa raspunzi copilului la orice intrebare. Aceasta „iesire” poate avea loc zi de zi sau o data pe saptamana, iar copilul este cel care decide despre ce vrea sa te intrebe si sa discute.
- Coltul de siguranta. Alegeti un loc din casa in care puteti vorbi despre orice, oricat de grav, cu promisiunea ca parintele nu se va enerva. Acest lucru nu inseamna ca vei lasa sa treaca fara urmari un comportament gresit al copilului, ci inseamna doar ca iti vei pastra calmul. Deseori, copiii evita sa isi asume responsabilitatea pentru greselile facute pentru ca se tem de furia parintilor mai mult decat de posibile consecinte sau pedepse.
- „Jurnalul secretelor” poate fi un jurnal intre copil si unul din parinti, lasat la vedere doar pentru cele doua persoane, in care fiecare sa isi poata scrie nelamuririle, confuziile, secretele, intrebarile, curiozitatile sau nemultumirile, iar celalalt sa fie informat si sa poata oferi raspunsurile cerute. Aceasta modalitate de comunicare in scris poate fi perfecta mai ales pentru copii care se simt inconfortabil in discutiile fata in fata.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: