characters characters

Secretele si copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 martie 2016    |   1870 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

secretele si copiii
„Poti sa tii un secret?” este o intrebare ce apare in mod frecvent pe buzele celor mici. Secretele ofera copiilor bucuria unei independente si autonomii fata de adult („Stiu ceva ce parintii mei nu stiu”), bucuria de a impartasi aceasta cunoastere cu o persoana speciala („Doar prietenii adevarati imi stiu secretele”) si ii ofera copilului ocazia de a analiza, a lua decizii si a invata despre incredere.

Care sunt beneficiile pe care le castiga copiii atunci cand sunt lasati sa aiba secrete inofensive?

  • Ii ajuta si sa isi dezvolte autonomia si constiinta de sine.
  • Uneori, ii ajuta sa evite o pedeapsa sau o situatie neplacuta
  • Le dezvolta imaginatia
  • Au un rol important in crearea prieteniilor intre copii

Capacitatea de a tine un secret nu este innascuta, ci ea se formeaza in timp. Secretele incep sa apara la copii la varste mici, in jocurile bazate pe ascundere si expunere (de-a v-ati ascunselea, cucu-bau, rece-cald etc.).

Locurile secrete si parolele, cuvintele-cheie sunt elemente ce permit copiilor sa isi construiasca propria lume in care sa se piarda din cand in cand, in care sa se simta in siguranta, departe de ochii prevazatori ai adultilor.

La 5 sau 6 ani, copii incep sa inteleaga conceptul de „secret”, insa le este greu sa il pastreze. Acum e momentul cand parintii pot descoperi cu usurinta ceea ce micutii incearca sa ascunda. Pe masura ce cresc, parintilor le va fi din ce in ce mai greu sa afle ceea ce ascund copiii fiindca ei incep sa realizeze ca ceea ce gandesc si simt poate fi tinut deoparte de cei din jur si astfel se delimiteaza de lumea exterioara si realizeaza ca se diferentiaza de ceilalti.

De la 6 pana la 10 ani, copiii incep sa constientizeze ca a tine un secret ii va ajuta sa ramana intr-un grup de prieteni, iar increderea lor va fi castigata si mentinuta pe o perioada indelungata. Tot in aceasta perioada apare si manipularea si pedeapsa de pe urma mentinerii unui secret. Secretele sunt semn al loialitatii in aceasta etapa de varsta.

Un aspect important de luat in seama este acela de a-l invata pe copil sa faca diferenta intre secrete „bune” si secrete„periculoase”, care ii pot pune lui sau altor persoane siguranta in pericol. Acestea din urma trebuie impartasite cu adultii. Il poti invata pe copil care sunt secretele care pot fi pastrate gasind impreuna exemple de secrete periculoase si inofensive.

Decide pentru fiecare situatie de mai jos, daca este periculos sau nu sa tii un secret:

  • Profesorul a cerut ajutorul a doi elevi pentru a decora sala de clasa fiindca vor sa faca o surpriza unuia din colegi, a carui zi de nastere este.
  • Mihai mergea spre casa cand un baiat s-a apropiat de el si l-a lovit cerandu-i bani. In plus, baiatul i-a spus lui Mihai ca daca va zice cuiva ce s-a intamplat, il va lovi si alta data.
  • Matusa lui Alex organizeaza o cina secreta pentru parintii lui Alex si i-a cerut baiatului sa nu spuna nimic.
  • Ioana se juca cu fratele mai mare al vecinului ei. La un moment dat acesta a atins-o pe Ioana in asa fel incat fata s-a simtit rusinata. Fratele cel mare a speriat-o pe Ioana. Acesta i-a spus fetei sa nu spuna nimic si sa tina totul secret.
  • Georgiana se juca cu cea mai buna prietena a ei si a observat ca aceasta avea urme de lovituri pe maini si picioare. Aceasta i-a spus ca uneori, tatal ei o prinde de maini cand e nervos si ca o doar, insa i-a cerut Georgianei sa nu spuna nimanui.
  • Lui Dan ii e frica de dentist. Tatal acestuia l-a pus sa promita pe fratele cel mare ca nu ii va spune nimic lui Dan despre zgomotul pe care aparatura dentistului il scoate.
  • Vecina de la parter a rugat-o pe Maria sa ii faca niste poze, insa inainte a pus-o sa promita ca nu va spune nimanui.
  • Taximetristul i-a promis lui Cezar ca il va duce la magazinul cu bomboane daca se reintoarce in masina, dupa ce toti ceilalti copii au coborat deja. Il va duce la magazin insa cu conditia sa nu spuna nimanui nimic.

De pe urma acestei activitati, copiii vor face mai bine diferenta dintre ce inseamna un secret „bun” si altul „periculos”. Aminteste-ti sa ii ceri alte astfel de exemple, din viata lui de zi cu zi pentru a te asigura ca a inteles diferenta dintre ele. Ai aflat vreodata un secret tinut de copilul tau?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/personalcreations/16214699701/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe