characters characters

Parintele constient

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2022    |   843 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parintele constient
O modalitate simpla prin care putem deveni parinti mai buni este sa ne concentram mai mult atentia asupra noastra si mai putin asupra copiilor. Ce inseamna acest lucru? Sa incercam sa devenim mai constienti de propriile emotii, ganduri si procese interioare care ne conduc relatia cu propriii copii.

Citeste si:


Parinte pe pilot automat sau parinte constient?


Cum poti sa devii un parinte mai bun


Parintele constient


Acorda atentie propriei tale reactivitati emotionale.

Toti parintii cunosc acele situatii in care comportamentul sau cuvintele copilului trezesc in ei frustrare, furie sau teama de necontrolat. Acele momente sunt importante pentru a ne creste nivelul de constientizare a propriilor procese emotionale. Deseori, la baza acestor reactii emotionale intense stau tipare cognitive care ne influenteaza profund relatiile cu cei din jur si cu noi insine. De asemenea, la baza lor pot sta tipare preluate de la propriii parinti sau care s-au format in urma propriei tale copilarii. De cele mai multe ori, aceste legaturi sunt usor de gasit. De exemplu, un parinte care in copilarie a fost crescut de catre parinti extrem de autoritari poate avea acum probleme in a stabili limite si reguli in familie, pentru a nu-i face pe copii sa sufere la fel ca el insusi in copilarie, sau, dimpotriva, considera ca stilul autoritar este singurul potrivit pentru a creste copiii.

Incearca sa intelegi legatura dintre evenimente, emotii si ganduri

In urma unei reactii emotionale intense fata de copilul tau, incearca sa analizezi pasii mintali prin care ai ajuns la acea reactive exagerata. Deseori, in spatele acestora se afla convingeri irationale precum: „Copilul meu trebuie sa faca tot timpul ce spun eu.”, „Copilul meu nu stie ce este bine pentru el niciodata.”sau „Daca nu ii dau indicatii pas cu pas, nu va invata nimic.”. Alteori, parintii se simt nerespectati, neapreciati sau sfidati de comportamente pe care copiii le au in mod natural, fara intentia de a trezi aceste emotii parintilor.

Ia o pauza de 5 minute atunci cand te simti coplesit de emotii puternice

Mai ales daca ai aceleasi conflicte cu copilul tau in mod repetat, este important sa iti acorzi timp pentru a putea reactiona diferit. Aminteste-ti ca in relatia parinte-copil, adultul are responsabilitatea de a initia schimbarea. De aceea, pauzele in momentele tensionate te pot ajuta sa iti calmezi emotiile si sa gasesti feluri in care poti raspunde, nu doar reactiona.

Incearca sa reevaluezi rolul controlului in relatia parinte-copil

In unele situatii, este important sa opresti comportamentele copilului tau (atunci cand isi face rau lui insusi sau altora, de exemplu). Insa in majoritatea situatiilor, nu este nevoie sa controlezi tot ce face sau gandeste copilul tau. Lasa-i spatiu sa gaseasca singur solutii, sa descopere singur cum se poate juca, sa exploreze relatiile sociale cu alti copii si sa invete din greseli. Daca te surprinzi controland excesiv comportamentul sau emotiile copilului tau, ia o pauza si analizeaza motivele tale.

Aminteste-ti ca o reactie emotionala nu este garantia faptului ca ai dreptate

Deseori, emotiile intense precum furia sau frustrarea ne ridica nivelul de energie si, implicit, ne dau convingerea ca suntem indreptatiti sa reactionam astfel si ca felul in care vedem lucrurile este singurul corect. Insa atunci cand ne calmam ne dam seama ca reactiile noastre au fost exagerate. De exemplu, daca te enervezi cand copilul tau refuza sa termine mancarea din farfurie, furia ta nu inseamna ca este bine pentru copil sa il fortezi sa manance mai mult. Cand te calmezi, poti vedea lucrurile dintr-o perspectiva mai rationala: copiii au nevoie sa invete sa isi asculte propriile senzatii de foame si sete si sa manance portii potrivite varstei lor (care deseori sunt mai mici decat se asteapta parintii).

Simpla disponibilitate de a fi atent la propriile reactii, de a le observa din perspective diferite si de a-ti analiza propriile convingeri despre rolul de parinte si relatia cu copilul tau poate fi de ajuns pentru a deveni un parinte mai constient si, implicit, mai calm.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe