Intrebari pentru copii
Vrei sa fii o mama sau un tata mai bun. Te informezi despre dezvoltarea si psihologia copiilor, despre nevoile lor si despre modalitati nonviolente de comunicare. Ti-ai dat deja seama ca pentru a fi un parinte bun, este nevoie sa faci un efort pentru a-ti rezolva anumite probleme emotionale sau anumite obiceiuri cognitive sau comportamentale. La ce alta sursa de informatii mai poti apela pentru a-ti imbunatati stilul de parenting? :) La persoana vizata direct de acesta, desigur, adica la copilul tau.
Vorbeste cu copilul tau deschis despre comportamentele tale care ii plac, care il sperie sau care il nemultumesc si vei fi surprins de felul in care te vede copilul tau. De cele mai multe, vei fi surprins(a) placut :).
Poti vedea mai jos un material video care scoate in evident paralela dintre cum se vad mamele pe ele insele si cum le vad copiii:
Dar vei avea ocazia si sa afli care sunt lucrurile pe care le poti aborda mai eficient. Iata cateva intrebari pe care le poti adresa copilului, atunci cand stati de vorba relaxati si linistiti (in ce forma ti se pare potrivita, acestea sunt doar recomandari):
Care sunt lucrurile care iti plac cel mai mult la mine?
- Ce iti place sa facem impreuna?
- Ce ai vrea sa schimb la relatia noastra?
- Care sunt lucrurile pe care le fac si care nu iti plac (te intristeaza, te infurie etc.)?
- La ce lucruri crezi ca nu ma pricep prea bine?
- Care sunt lucrurile pe care le spun prea des?
- Cum crezi ca semanam?
- Ce crezi ca fac in timpul meu liber, cand nu suntem impreuna?
- Ce crezi ca ma intristeaza?
- Cum ai prefera sa petrecem timpul impreuna?
- Cand te-am surprins ultima oara?
- Cand ai fost mandru de mine?
- Cand nu te-am inteles corect?
Daca vrei sa faci un experiment, poti raspunde tu insuti la aceste intrebari inainte de a le adresa copilului tau, pentru a compara raspunsurile voastre. Astfel, iti vei da seama cat de bine il cunosti si intelegi pe copilul tau.
Sigur ca nu este nevoie sa adresezi toate intrebarile in aceeasi discutie si nici sa le adreseze neaparat pe acestea in mod special. Insa este recomandabil sa vorbesti despre alegerile tale ca parinte si despre relatia cu copilul tau. Il vei cunoaste mai bine si vei afla cum intelege copilul tau lucrurile si ce imagine are despre tine.
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: