characters characters

Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 februarie 2024    |   154 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

diferenta dintre a vorbi si a tine predici adolescentului
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur? Sa stii ca prin aceasta situatie trec multi parinti. Adolescentii au momente in care nu sunt interesati sa auda ce spunem, mai ales daca si ceea ce spunem suna a ”predica”.

Citeste si:


Furia la adolescenti


Sfaturi pentru parintii de adolescenti


Una din marile provocari din viata de parinte este sa te faci auzit de catre adolescent si implicit de a-l face sa fie atent la ce avem de spus. Parintii cred ca trebuie sa fie ascultati pentru simplul fapt ca sunt adulti, iar lipsa de atentie e perceputa mai degraba ca o lipsa de respect din partea adolescentilor. De aici apar si problemele intre parinti-adolescenti. Problema de comunicare are surse diferite daca privim lucrurile din perspectiva parintilor sau cea a adolescentilor.

Adolescentii sunt distrasi foarte usor si nu pot sa isi mentina atentia concentrata decat foarte putin timp. In consecinta, in calitate de parinte trebuie sa stii cum sa iti structurezi timpul astfel incat sa reusesti sa transmiti copilului ce doresti, in timpul in care inca poate sa ramana concentrat la ce spui.

Un alt aspect de luat in calcul este ca adolescentii cred adesea ca parintii nu au de spus lucruri prea interesante, ci doar sa atraga atentia, sa critice, sa judece, sa spuna ”Nu se poate./Nu e voie.” pentru ca asta au auzit cel mai frecvent de cand sunt mici, de la parinti.

Adolescentii sunt mult mai interesati sa isi asculte prietenii ce au de spus, iar acest lucru e o parte normala din dezvoltarea lor emotionala, desi poate fi foarte frustrant pentru parinti.

Cum poti totusi sa ii spui adolescentului ce ai de spus, astfel incat sa nu para ca ii tii o predica si sa te si asculte?

Cheia sta in a capta atentia adolescentului. 

Cauta o modalitate prin care sa ii arati de ce ar trebui sa asculte subiectul despre care vrei sa ii vorbesti. De ce ar fi important pentru el? Cu ce il ajuta? Cum ii poate schimba viata?

Daca adolescentii nu inteleg de ce ar conta pentru ei o anumita tema de discutie, o vor uita in secunda urmatoare cand se vor indeparta de tine.

Pune intrebari si permite-i adolescentului sa spuna ce are de spus, fara a-i fi teama ca va fi judecat sau contrazis. Cand un adolescent reuseste sa spuna ce simte, el deja va fi implicat in conversatie si mult mai receptiv la orice ii vei spune.

La fel ca altor oameni, adolescentilor le place sa vorbeasca despre sine. Ascultandu-i, le va creste increderea in propria persoana si vor intelege ca pentru tine e importanta parerea lor. In acest mod, usa comunicarii incet incet, se va deschide. Etapa adolescentei vine cu o multime de nesigurante, iar adolescentii pot pretinde ca nu au nevoie de adulti, cand in realitate chiar au nevoie de un sprijin moral. Invata sa recunosti semnele independentei, cauta sa oferi spatiul de care adolescentul are nevoie, insa in acelasi timp, ofera-i asigurari ca oricand are nevoie, poate sa apeleze la tine.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe