characters characters

Sfaturi pentru parintii de adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 octombrie 2019    |   4331 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

sfaturi pentru parintii de copii adolescenti
Relatia dintre parinte si copil se bazeaza pe o multime de decizii luate in fiecare zi atat de parinte, cat si de copil. Greselile sunt inevitabile, insa atunci cand se repeta sau sunt foarte numeroase, pot duce la erodarea increderii si apropierii emotionale dintre parinte si copil.

Citeste si:

Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor

Lipsa de respect la adolescenti - cum sa ii faci fata

 

Evita sa te identifici cu copilul tau. Parintii care se implica excesiv in viata copiilor si care nu au incurajat limitele intre ei si copii vor reactiona la evenimentele din viata adolescentilor ca si cum li s-ar fi intamplat lor insisi. Fiica ta s-a certat cu prietenul iar tu esti devastata? Este un semn ca trebuie sa faci un pas in spate, din punct de vedere emotional. Principalul motiv este ca astfel o ajuti pe fiica ta sa isi exprime si sa isi proceseze propriile emotii, ganduri si convingeri, dandu-i ocazia sa isi formeze o identitate de sine sanatoasa. Al doilea motiv este ca mentinand limite intre tine si copil, esti capabil(a) sa il ajuti sa nu se lase coplesit de propriile stari. Atunci cand nu te identifici cu copilul tau, poti sa ai rolul de a oglindi starile sale si de a-l ajuta sa le inteleaga si sa le depaseasca mai usor.

Nu lua lucrurile personal. Cate conflicte nu ar fi evitate daca parintii de adolescenti si-ar aminti destul de des ca toanele, mofturile sau reactiile emotionale intense ale copiilor nu au legatura directa cu parintii, ci cu nivelul de dezvoltare al adolescentilor. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa tolerezi lipsa de respect, ci doar ca nu trebuie sa reactionezi la fel de intens ca adolescentul tau.In plus, cand copilul tau are comportamente furtunoase, aminteste-ti ca faptul ca poate fi sincer in relatia cu tine este un semn al apropierii si sigurantei emotionale pe care le simte fata de tine.

Evita gandirea „catastrofica”. „Nu vei ajunge nicaieri daca nu pui mana sa inveti!”sau „Nu o sa te placa nicio fata daca nu te ingrjiesti!” sunt replici care nu il ajuta pe copil decat sa isi dezvolte un stil pesimist de gandire. Chiar daca nu arata, adolescentii sunt destul de stresati oricum cu privire la viitorul lor, iar previziunile atat de nefaste ale parintilor nu fac decat sa le confirme temerile lor cele mai mari. Adopta o atitudine mai constructiva si mai realista: „Cum putem rezolva aceasta problema?”. Cand ia o nota mica, intreaba-l cum crede ca poate sa invete mai bine la materia respectiva si cum poti sa il ajuti. Cand ai o parere negativa despre infatisarea lui, ofera-i o sugestie (pe care o poate accepta sau nu). Aminteste-ti ca majoritatea problemelor cu care se confrunta adolescentii sunt temporare.

Nu lua decizii legate de disciplina atunci cand esti furios. Oricat de justificat te-ai simti si oricat de eficient te-ai simti in acele momente, evita sa pedepsesti sau sa disciplinezi adolescentul in momentele de furie.

De ce? Exista mai multe motive:

  • cand iei decizii in momente de furie, il inveti pe copil sa faca acelasi lucru;
  • furia ta nu va face decat sa creasca furia copilului sau sa il faca sa se teama de tine – ambele avand consecinte negative asupra relatiei voastre;
  • cand te vede furios, copilul vede si incapacitatea ta de a a-ti pastra controlul asupra situatiei.

Asteapta sa te calmezi si apoi decide care vor fi consecintele comportamentului copilului tau. Incearca sa nu stabilesti pedepse arbitrare, ci sa il pui in situatia de a se confrunta cu consecintele greselii sale, pentru a invata sa o repare si pentru a o evita pe viitor.


Da-i mai multa independenta, dar si mai multa responsabilitate. Pe masura ce creste, copilul tau devine din ce in ce mai capabil sa aiba grija de el insusi. De aceea, pana la 18 ani, poti transfera multe dintre sarcinile tale casnice catre adolescent, invatandu-l sa devina cu adevarat independent si oferindu-i ocazia de a aprecia toate eforturile pe care le-ai facut pentru el. Cum poti face acest lucru? Fa o lista cu toate treburile casnice pe care le faci pentru copilul tau, alege-le pe cele pe care le poate face si el (de exemplu, sa puna rufele la spalat si sa le intinda, sa isi calce hainele sau sa isi faca micul dejun) si treptat, preda-le copilului tau.

Nu te lasa afectat de critica adolescentului tau. La un moment dat, majoritatea adolescentilor descopera ca parintii lor nu sunt destul de „cool”, ca nu iau cele mai bune decizii sau ca nu inteleg lucruri care pentru adolescenti sunt simple. Ironia sau glumele fata de parinti incep si ele sa apara, surprinzandu-i neplacut pe parinti. Incearca sa nu iei personal nici aceasta atitudine – face parte din procesul de desprindere a adolescentului de familie si de conturare a propriei sale identitati. Fa uz de umor si autoironie, pune limite cand apare lipsa de respect si asuma-ti greselile sau deciziile cu incredere si curaj.

Nu ezita sa ii dai dreptate. Ca parinti, suntem obisnuiti sa stim mereu ce este mai bine pentru copii. Uneori insa, vor avea argumente si idei valoroase, care nuv or corespunde mereu cu ale tale. Ii vei castiga respectul daca recunosti ca a avut dreptate intr-o anumita situatie sau ca a adus un argument bun.

Asculta, asculta, asculta. Cand adolescentul tau iti vorbeste, asculta, apoi pune-i intrebari si asteapta raspunsul. In loc sa ii explici tu care este solutia, cum ar fi trebuit sa procedeze, ce ai fi facut tu sau unde anume a gresit, incearca doar sa il asculti.

Nu lua deciziile de parinte in functie de stilul parental al partenerului tau de viata. Deseori, unul dintre parinti se simte obligat sa fie mai permisiv pentru ca celalalt parinte este prea autoritar – sau invers. Cel mai eficient stil de parenting este cel echilibrat, in care copilul primeste atat afectiune, cat si control. Ramai consecvent in deciziile legate de copil, chiar daca partenerul tau tinde catre una dintre extreme.

Nu ignora semnalele de alarma. Unii parinti de adolescenti vad catastrofe la fiecare pas, altii subestimeaza semne ale unor probleme posibil grave. Schimbarile bruste de comportament, cresterea sau scaderea semnificatia in greutate, semne care sugereaza autovatamarea, consumul de alcool sau de droguri, izolarea excesiva (nu doar fata de parinti, ci si fata de prieteni) sunt semne pe care este bine sa nu le neglijezi. Ele pot indica tulburari emotionale, probleme dificile cu care se confrunta copilul tau sau comportamente de risc.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe