characters characters

Lipsa de respect la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2019    |   2968 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

lipsa de respect la adolescenti
Una dintre cele mai neplacute surprize pe care le poti avea ca parinte de adolescent este aparenta lipsa de respect a copilului fata de tine. Majoritatea adolescentilor, oricat de calmi si cooperanti au fost in relatia cu parintii, vor avea momente de izbucnire emotionala sau lipsa de rabdare fata de propriii parinti. De ce nu este nevoie sa intri neaparat in panica sau sa devii extrem de defensiv.

Citeste si:

Cum recunosti depresia la copii si adolescenti

Zece exercitii de psihologie pozitiva pentru adolescenti


Lipsa de respect la adolescenti - posibile cauze


De ce da dovada adolescentul tau de lipsa de respect? Exista mai multe cauze posibile:

  • conflictul dintre nevoia de independenta a copilului tau si limitele pe care trebuie in continuare sa le respecte deoarece depinde de tine
  • reactiile emotionale exagerate ale parintilor la comportamentele mai dificile ale adolescentului pot alimenta lipsa de respect a acestuia. De exemplu, cand tipi la adolescentul tau pentru a-i spune sa nu mai tipe la tine.
  • problemele de adaptare sociala pot avea ca efect comportamente agresive in relatia cu parintii, copilul exprimandu-si frustrarea in familie
  • tulburari emotionale precum depresia sau anxietatea se pot manifesta si prin comportamente agresive si lipsite de respect.

Lipsa de respect la adolescenti - cum poti reactiona


Incearca sa nu iei lucrurile personal.

Aminteste-ti ca furia adolescentului tau sau lipsa lui de respect se pot datora mai multor cauze, care nu au toate legatura cu tine personal. Adolescentii incep sa aiba o viata separata de familie, despre care nu vei sti intotdeauna toate detaliile. Incearca, inainte sa reactionezi cu furie sau dezamagire la lipsa de respect a adolescentului tau, sa intelegi de unde provine aceasta. Intreaba-l daca are nevoie de o pauza pentru a se calma inainte de a continua discutia, arata-i ca nu este acceptabila lipsa de respect in familie, dar ca esti dispus sa il asculti atunci cand este mai putin iritat.

Validarea emotionala poate face minuni.

A respecta emotiile adolescentului nu inseamna ca ii oferi orice isi doreste sau ca ii permiti sa aiba orice comportament. Orice adolescent are dreptul de a visa si de a spera, insa fiecare interactiune parinte-copil ar trebui sa se bazeze pe respect mutual si acordarea reciproca a dreptului de a fi frustrat, agitat si chiar furios. 


Invata-l despre responsabilitatea pentru propriile emotii si comportamente.

Pentru a incuraja o cumunicare bazata pe respect, este important ca atat tu, cat si adolescentul tau, sa va asumati responsabilitatea pentru emotiile voastre. Cand pornim de la premisa ca alti oameni sunt vinovati pentru reactiile noastre ("M-ai enervat si de aceea am tipat la tine!"), lipsa de respect devine justificata in orice situatie. Asadar, fa-ti obiceiul de a mentiona de fiecare data cand tu dai dovada de lipsa de respect fata de copil ca emotiile tale sunt responsabilitatea ta ("Imi pare rau ca am tipat, nu am putut sa imi controlez furia.") si asteapta-te de la copilul tau sa faca acelasi lucru. Invata-l si modalitati adecvate de gestionare a emotiilor.


Descopera ce poti schimba in relatia cu adolescentul tau.


Pe masura ce copilul tau creste, este nevoie sa dai dovada de flexibilitate in privinta limitelor si implicarii tale in viata sa. Altfel, frustrarile sale se vor acumula si, implicit, si lipsa de respect. Da-i adolescentului tau mai multa independenta, daca de acest lucru are nevoie, explicandu-i ca va trebui sa isi asume consecintele pentru comportamentele iresponsabile.

Acorda-ti timp pentru tine


Cand copilul tau vede ca iti respecti propriile nevoi si limite, va fi mai dispus sa dea dovad de respect fata de tine. Parintii de adolescenti nu sunt lipsiti de griji sau de responsabilitati, dar pe masura ce copilul tau devine mai independent, timpul dedicat pana acum ingrijirii copilului va putea fi folosit pentru nevoile tale.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe