Abilitati de comunicare: ascultarea activa
Atat in relatia cu propriul copil, cat si in relatia cu alti oameni, ne regasim frecvent in situatia de a fi gresit intelesi sau de a intelege gresit ce ni se spune. Confuziile in comunicare sunt inevitabile, insa putem face un efort in plus pentru a incerca sa intelegem cat mai corect ceea ce ni se spune. Cand reusim sa intelegem corect ceea ce ni se spune, putem formula si raspunsuri potrivite, care sa imbunatateasca relatiile cu cei din jur, nu sa dea nastere la conflicte.
Cum poti sa iti imbunatatesti abilitatile de ascultare?
Una dintre conditiile pentru a deveni un parinte mai bun este sa fii dispus sa iti asculti copilul. Iar in calea acestui obiectiv aparent simplu pot aparea o multime de lucruri, pe care specialistii in comunicare le impart in doua categorii:
- Factorii care ne distrag atentia. Poate fi vorba de zgomotele din jur ce pot distrage atentia (un zgomot de fundal, muzica ce se aude, televizorul care e pornit, alte conversatii care au loc in acelasi timp etc.), dezinteresul ce duce deseori la plictiseala, obiceiurile personale sau ticurile, nevoi neimplinite sau alte probleme personale. Atunci cand starea de sanatate nu o permite sau cand suntem preocupati de alte probleme sau termene limita, capacitatea de a asculta scade considerabil
- Propriile prejudecati. In aceasta categorie intra stereotipurile pe care le avem, experientele anterioare in urma carora am generalizat anumite concluzii, gandurile irationale, dificultatile de a intelege perspectiva diferita a unei alte persoane, mila fata de cealalta persoana etc.
Cum pot fi depasite aceste bariere?
Exista cateva strategii de imbunatatire a abilitatilor de ascultare, pe care este nevoie sa le exersezi in mod constient, pentru a te asigura ca devin un obicei. Iata cateva dintre ele:
Opreste-te din vorbit. Atunci cand o persoana vorbeste mai tot timpul, nu are vreme sa si asculte. Daca scopul tau este sa intelegi cat mai bine ce iti spune interlocutorul tau, este important sa ii lasi timp sa spuna tot ce are de spus. Evita sa intrerupi sau sa incepi sa povestesti din experientele tale asemanatoare, daca cel mic inca nu a terminat tot de povestit.
Alege mediul potrivit. Asta inseamna sa elimini distractorii, sa opresti televizorul sau muzica, sa indepartezi telefonul de tine, cand vrei sa ai o conversatie cu copilul tau sau cu altcineva.
Fii empatic. Chiar daca este vorba de comportamente inadecvate ale copilului tau, evita sa judeci inainte de a-l intelege. Fii deschis la ceea ce iti spune si incearca sa te pui in locul lui. De exemplu, atunci cand copilul tau iti povesteste despre un conflict violent cu un coleg de clasa, inainte de a-l certa sau pedepsi, incearca sa intelegi ce l-a facut pe copilul tau sa actioneze violent. „Te-ai enervat si de aceea l-ai impins, nu-i asa?”. Vorbeste cu copilul tau despre cum s-a simtit dupa ce a avut un comportament mai putin pozitiv, cum il poate repara si de ce nu ar trebui sa il mai repete. Astfel, te vei asigura ca iti va povesti in continuare si despre alte probleme, mai importante, pe care s-ar putea sa le intampine.
Nu te teme de momentele de liniste. Uneori, copiii (dar si adultii) pot avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a spune ce au de spus. Nu il grabi si nici nu presupune ca stii deja ce vrea sa spuna.
Fii atent la indiciile oferite de comunicarea nonverbala si paraverbala. Oamenii comunica foarte mult prin limbajul corpului si prin expresiile faciale. Postura, gesturile, atitudinea,tonul vocii ofera informatii importante despre starea emotionala a copilului tau. Este important sa verifici insa daca interpretarea ta este cea corecta: „Pari putin trist. Am dreptate?”.
Monitorizeaza-ti propriile emotii. Esti dezamagit, furios, intristat sau speriat de ce iti spune copilul tau? Emotiile coplesitoare nu ne ajuta sa reactionam bine atunci cand comunicam, asa ca daca te afli in aceasta situatie, este bine sa iti lasi timp sa te calmezi. Daca copilul tau asteapta un raspuns din partea ta, poti spune „Am nevoie de putin timp de gandire.”. Reactiile noastre emotionale pot sa ne influenteze felul in care interpretam ce ni se spune. De exemplu, cand cel mic iti spune ca nu ii place mancarea gatita de tine, te poti simti neaprecita(a) si furios/furioasa, iar reactia ta poate fi una neplacuta. Insa preferintele culinare ale copilului tau nu au legatura cu recunostinta fata de eforturile tale.
Alte recomandari care te pot ajuta sa intelegi corect ce spune copilul tau:
Acorda atentie si lucrurilor care nu sunt spuse. Candcopilul tau iti povesteste ce a facut la scoala, dar evita sa vorbeasca despre testul la limba romana sau nu zice niciun cuvant despre cel mai bun prieten din clasa, este foarte probabil ca omite ceva important.
Nu incerca sa interoghezi copilul. In loc sa incerci sa il convingi pe copil sa iti spuna ceva anume, spune-i ce observi la el si intreaba-l daca vrea sa vorbiti despre ceva anume. De exemplu, poti spune „Ieri pareai mai entuziasmat ca vei merge la concurs. S-a intamplat ceva? ” in loc de „Ce e cu tine azi?!”.
Desigur, reusind sa il asculti pe copilul tau cu atentie si cu intentia de a-l intelege, ii vei oferi un model demn de urmat. Ii poti oferi si recomandari concrete, cu strategiile care functioneaza pentru tine atunci cand vrei sa asculti mai bine ce spun ceilalti.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: