Perseverenta la copii
Noua intrebari care o incurajeaza
Perseverenta este strans legata de convingerile pe care le avem despre propriile noastre capacitati. Daca suntem convinsi ca ne putem imbunatati capacitatea de invatare sau o anumita abilitate prin exercitiu, vom fi mai motivati sa fim perseverenti. Daca pornim de la convingerea ca talentul sau capacitatea noastra de invatare sunt fixe si limitate, vom crede ca indiferent cat exersam sau invatam, nu vom obtine rezultate mai bune.
Studiile realizate de Carol Dweck au aratat ca elevii care sunt invatati ca propriile lor capacitati pot fi imbunatatite prin exercitiu si invatare, sunt mai motivati sa invete si au intr-adevar rezultate mai bune la scoala sau in afara ei.
Asadar, este important sa vorbim copiilor despre faptul c a eforturile lor de invatare nu au ca rezultat doar note mai bune la scoala, ci si imbunatatirea propriilor abilitati si capacitati. Cu alte cuvinte, cu cat invata mai bine si mai eficient, cu atat vor fi mai capabili sa invete si alte lucruri in viitor.
Felul in care parintii sau cadrele didactice aleg sa comunice cu copiii sau elevii lor contribuie la formarea convingerilor copiilor despre propriile capacitati. De aceea, iti atragem atentia asupra catorva intrebari care, adresate copilului, il vor orienta catre perseverenta si convingerea ca poate obtine rezultate mai bune:
- Ce te-a facut azi sa nu renunti?
- Ce greseli ai facut si ce ai invatat din ele?
- Pentru ce ai depus azi mult efort?
- Ce poti sa inveti din aceasta situatie?
- Ce vei face pentru a fi mai eficient?
- Ce vei face pentru a-ti dezvolta talentul?
- Ce lucru ai aflat azi care te-a pus pe gânduri?
- Cum vei rezolva aceasta problema?
- Ce strategii vei folosi acum?
De asemenea, poti urmari video-ul de mai jos, care explica aceste concepte (in limba engleza)
Alte lucruri de care este bine sa tii seama atunci cand comunici cu copilul tau, daca iti doresti sa ii incurajezi perseverenta:
Nu pune accentul doar pe efort.
„Trebuie doar sa mai incerci o data!” este o recomandare potrivita in unele situatii, insa daca observi ca strategia folosita de copil nu da rezultate, inseamna ca este nevoie sa incerce alta. Asadar, nu doar efortul este important, ci si cat de potrivit sau eficient este acesta. Incurajeaza-l pe copil sa isi evalueze propria invatare si sa caute noi abordari sau strategii atunci cand cele folosite nu dau rezultate.
Evita sa ii trezesti teama.
Cu alte cuvinte, evita criticile sau pedepsele atunci cand copilul greseste.
Cand copiii sunt stresati sau se tem de adultul din fata lor, nu vor mai fi convinsi ca isi pot imbunatati rezultatele prin perseverenta, ci vor dori doar sa iasa din situatia in care se afla. Teama in invatare este unul dintre cele mai puternice si cele mai raspandite obstacole in calea succesului scolar. Acest lucru nu inseamna ca nu il ajuti sa isi corecteze greselile, ci ca nu le prezinti copilului ca fiind ceva de care trebuie sa se teama. In loc sa il critici pentru neatentie sau lipsa de motivatie, ofera-i feedback constructiv: concentreaza-te pe problema specifica (a scris gresit cateva cuvinte in engleza) si pe cum poate fi rezolvata (cauta cuvintele in dictionar si le scrie de cateva ori, pana le retine).
Analizeaza-ti propriile convingeri si atitudini fata de tine si copilul tau.
Majoritatea dintre noi oscilam intre convingerea ca ne putem imbunatati rezultatele si convingerea ca nu putem face acest lucru, de obicei in functie de starea noastra emotionala sau de situatie. Pentru fiecare dintre noi, anumite domenii vor parea mai greu de inteles sau de abordat. Cum reactionezi tu, ca adult, in faca dificultatilor, va influenta felul in care reactionezi atunci cand copilul tau intampina dificultati. Invata sa iti gestionezi stresul, incearca sa inveti lucruri noi la randul tau, cauta solutii diferite atunci cand intampini o problema. Toate aceste lucruri se vor reflecta in relatia cu copilul tau si vor servi drept model pentru copilul tau.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Comentează: