characters characters

Cum ii imprietenim pe copii cu greselile

Cand gresim, obtinem experienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 octombrie 2016    |   3223 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

greselile copiilor
„In zilele noastre, copiii sunt deseori penalizati pentru greselile pe care le fac, atat din punct de vedere academic, cat si social si sunt recompensati pentru momentele in care aleg calea cea mai sigura, mai degraba decat pentru atunci cand se provoaca pe ei insisi. Inovatia este cuvantul cheie acum, in orice domeniu de munca si necesita sa incercam toate posibilitatile existente, sa experimentam diferite perspective, fara a ne fi frica sau rusine de greselile pe care le facem.” (Dr. Kristen Race)

Teama atat de ridicata fata de greseli in zilele noastre se datoreaza, in parte, faptului ca stim ca suntem judecati si definiti de catre cei din jur in functie de greselile pe care le facem. De asemenea, noi insine ne formam imaginea despre noi si despre ceilalti si in functie de greselile sau esecurile traite.

Cum trecem de la tendinta de a ne defini in functie de greselile pe care le facem la tendinta (mult mai benefica) de a ne redefini greselile?

Greselile sunt foarte comune si naturale in randul copiilor, pentru ca ei se afla intr-un plin proces de crestere, de explorare a lumii inconjuratoare si de maturizare. Greselile sunt oportunitati deosebite pentru ei si fac parte din procesul lor de invatare. Se spune ca invatam cu adevarat atunci cand gresim si nu cand atingem succesul fara a depune eforturi.

Din perspectiva evolutionista, reactia noastra fata de greseli si teama de greseli au sens pentru ca de-a lungul timpului, supravietuirea omenirii a depins de evitarea greselilor, intr-o lume plina de pericole. Desi in prezent, nu mai exista amenintari atat de multe la tot pasul, ca in cazul stramosilor nostri, tratam greselile minore cu aceeasi seriozitate si le acordam aceeasi importanta ca si cum ne-ar pune viata in pericol.

Specialistii spun ca exista doua categorii de oameni: cei carora le e frica de greseli si incearca sa ii invinovateasca pe ceilalti fiindu-le frica sa nu fie judecati si cei care folosesc greselile pentru a-si asuma responsabilitatea si a invata noi strategii pentru a trece peste obstacole si provocari. Atitudinea fata de greseli este legata de convingerile pe care le avem despre propria capacitate de invatare. Atunci cand suntem convinsi ca putem evolua permanent si ca talentele sau inteligenta noastra pot fi imbunatatite prin efort, greselile nu vor fi privite cu teama, ci intelese ca oportunitati de invatare.

Iata cateva modalitati prin care parintii si cadrele didactice pot imprieteni copiii cu greselile, pentru a-i ajuta sa invete din ele, nu doar sa le evite.

Greseli faimoase

Realizeaza o lista impreuna cu copilul tau sau cu elevii tai a celor mai cunoscute persoane pe care le admira din mass-media si cautati informatii despre copilaria lor, greselile pe care le-au facut pana au obtinut succesul, obstacolele ce le-au aparut in cale si cum anume au invatat sa le depaseasca. Pune accentul pe efort constant, determinare si implicare, in afara de talent.

Promoveaza perseverenta si abilitatea de a invata din greseli.
Arata-i copilului tau ca apreciezi strategiile diferite, implicarea si dorinta de a reusi, efortul consistent si persistent, nu doar rezultatele obtinute. De asemenea, arata-i ca nu esti suparat daca a gresit, iar solutia pe care a gasit-o a fost nepotrivita. Recompenseaza perseverenta pe care ai observat-o atunci cand nu a renuntat in ciuda obstacolelor pe care le-a intalnit.

Conversatia de seara despre greseli

Ce poate fi mai eficient in a-ti imprieteni copilul cu greselile decat a vorbi relaxat despre ele? Va puteti face un obicei din a vorbi in fiecare seara despre greselile pe care le-ati facut in ziua respectiva, ce ati invatat din ele si cum le-ati depasit. Astfel, greselile vor deveni mai usor de abordat si, implicit, mai usor de tolerat si de valorificat.

Interviul despre greseli

Ajuta-ti copilul sa ia un interviu unei persoane pe care o cunoaste si pe care o considera de succes. Recomanda-i sa ii adreseze intrebari despre greselile din trecutul sau si despre esecurile pe care le-a avut inainte de a avea succes.

Atitudinea fata de propriile greseli

Invata-ti copilul cum sa raspunda vocii sale interioare, atunci cand greseste. Deseori copiii atunci cand gresesc se evalueaza negativ foarte puternic, iar dialogul intern este mai dur decat am crede. Daca spre exemplu, copilul tau obisnuieste sa-si spuna „Nu sunt bun la matematica”, incurajeaza-l sa adauge cuvantul „inca”: „Nu sunt inca bun la matematica”. Poti incerca activitatea Umbrela gandirii pozitive, care il ajuta pe copil sa isi reformuleze gandurile negative si pesimiste in ganduri mai optimiste si realiste. Efectul va fi reducerea autoevaluarii negative, iar impactul va fi mai mic asupra stimei de sine, decat in caz contrar.

Atunci cand copiilor le e frica sa nu faca greseli, de obicei vor atinge mai greu succesul. Atunci cand inteleg ca pot invata din greseli, vor deveni mai rezilienti si mai motivati.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/milla_oliiveira/10877328953/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe