characters characters

Cum obtin copiii succesul: prin curaj si perseverenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2014    |   7683 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


* Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6060471432/in/photostream/Copyright: Anders Ruff Custom Designs


De ce unii copii au succes, iar altii esueaza? Raspunsul care ne vine prima data in minte este inteligenta: succesul inseamna note mari si scoruri ridicate la testele de inteligenta. Totusi, in cartea sa “Cum dobandesc copiii succesul”, Paul Tough sustine ca principalele aspecte care conteaza se refera la: perseverenta, curaj, optimism, autocontrol si hotarare.


Iar cercetatoarea Angela Lee Duckworth arata ca perseverenta prezice succesul intr-o masura mai mare decat coeficientul de inteligenta:

Pentru subtitrare in limba romana apasa pe butonul din dreapta (39 languages) si selecteaza "Romanian".

Sa fii perseverent inseamna sa nu renunti in fata obstacolelor, dar si sa nu iti schimbi interesele prea des. Cu alte cuvinte, sa “te tii de treaba” orice s-ar intampla. Suna bine, nu-i asa? Nu toti ne nastem cu aceasta calitate, asa ca multi dintre noi au nevoie sa o invete sau sa si-o perfectioneze. Cu cat incepem mai devreme, cu atat mai bine. Asadar, iata cum sa cresti un copil perseverent.    


1. Incurajeaza-ti copilul atunci cand intampina dificultati si doreste sa renunte la o activitate pentru ca i se pare ca nu este suficient de bun sau de talentat.
Desigur, daca activitatea ii este complet neplacuta copilului, nu are sens sa incerci sa il obligi sa o continue. Dar daca stii ca ii face placere si ca motivul pentru care vrea sa renunte este descurajarea, fii alaturi de el si ajuta-l sa depaseasca momentul dificil.


2. Permite-i sa-si mentina ritmul alert
, sa fie in forma si activ, mai ales daca ai un copil plin de energie si dornic de actiune.


3. Promoveaza spiritul de aventura
(asta inseamna initiativa, experiente noi, provocari si competitii, dar si dobandirea si exprimarea curajului).


4. Vorbeste-i copilului despre efectele negative ale mandriei:
uneori mandria si orgoliul te pot impiedica sa obtii succesul. Atunci cand greseste, invata-l sa isi ceara scuze; atunci cand nu are dreptate intr-o discutie, invata-l sa recunoasca acest lucru cu gratie. In viitor, va avea nevoie de aceste abilitati pentru relatii sociale pozitive, dar si pentru a nu se teme sa greseasca.


5. Incurajeaza-ti copilul sa puna intrebari de fiecare data cand nu intelege ceva
(intrebarile nu sunt semn al lipsei de cunostinte, ci al determinarii de a persevera si a invata mai mult).


6. Obisnuieste-l pe copil cu efortul zilnic.
Pentru rezultate exceptionale, este nevoie de efort constant, pe o perioada lunga de timp: nu doar cateva saptamani sau luni, uneori este nevoie de ani intregi pentru a evolua si a atinge performanta.


7. Invata-l sa abordeze problemele cu care se confrunta plecand de la premisa ca exista o solutie.
Cu alte cuvinte, invata-l sa fie optimist si sa nu renunte atunci cand intampina un obstacol.


8. Ajuta-l sa vizualizeze rezultatele pe care si le doreste,
dar si actiunile pe care trebuie sa le faca pentru a reusi sa le obtina. Poate realiza un desen care sa ilustreze ce isi doreste sa obtina (de exemplu, podiumul unui concurs sportiv sau o medalie) si sa il lipeasca in camera sa. Astfel, isi va aminti atunci cand ii este greu, pentru ce anume depune efort.

In plus, ai in vedere si urmatoarele aspecte:

  • Succesul nu depinde numai de IQ.
  • Perseverenta poate fi invatata si exersata.
  • Perseverenta nu este corelata cu talentul sau cu inteligenta.
  • Motivatia copilului este importanta pentru a avea succes.


Vrei sa stii cat de perseverent este copilul tau? Poti testa perseverenta copilului tau raspunzand la intrebarile testului realizat de Angela Lee Duckworth, cercetator.


Ce inseamna pentru tine, ca parinte, un copil de succes?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Lupascu Gabriela    22.01.2014 - 04:13
    Eu sunt un profesor perseverent provenit dintr-un copil rebel, încăpățânat la modul pozitiv, care a știut ce vrea, care și-a apărat opțiunile și alegerile de încăpățânarea părinților de a face altceva decât doreau dânșii, șiastăzi mă felicit pentru acea atitudine pe care am avut-o atunci, deși copil fiind nu cunoșteam la nivel informațional nimic din toate acestea.
    Astăzi sunt un părinte model și un exemplu pozitiv pentru tânărul meu de 15 ani, care calcă apăsat pe urmele mamei sale.
  • Utilizator Anonim
    iahim68    17.01.2014 - 09:05
    Nu numai copiii ,ci si adultii obtin succesul prin perseverenta.Cheia succesului sta in motivatie,tenacitate,rabdare si perseverenta!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe