Atitudinea parintilor fata de esec si convingerile copiilor despre inteligenta lor
Ce ii spui copilului tau atunci cand are un esec? Atunci cand nu reuseste sa invete ceva sau cand ia o nota mica la scoala?
Felul in care parintii reactioneaza la esecul copiilor influenteaza felul in care copiii gandesc despre inteligenta lor. Teoria mentalitatii flexibile si mentalitatii rigide arata ca acei copii care sunt convinsi ca inteligenta lor este flexibila si ca poate fi imbunatatita prin efort au rezultate mai bune la scoala decat copiii care sunt convinsi ca abilitatile lor sunt fixe si ca efortul nu le poate influenta.
Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa aiba o mentalitate flexibila? Isi pot revizui atitudinea fata de esec.
Astfel, parintii se impart in doua categorii:
- cei care vad esecul ca pe o sansa de a invata
- parintii care vad esecul drept o experienta negativa
Parintii cu o atitudine negativa fata de esec au o serie de reactii specifice atunci cand copilul are o nereusita: se pot ingrijora in legatura cu nivelul copilului lor, il pot consola pe copil sau ii pot spune ca nu e atat de importanta abilitatea pe care copilul are nevoie sa o imbunatateasca (de exemplu, ii pot spune: „Nu e nevoie ca toata lumea sa se priceapa la matematica.”). Parintii cu o atitudine pozitiva fata de esec vor vedea situatia altfel, incurajandu-l pe copil sa invete din nereusita si sa ceara ajutor, recomandari care promoveaza o mentalitate flexibila (de exemplu, „Hai sa vedem cum poti invata matematica mai usor.”).
Astfel, studiul atrage atentia asupra importantei reactiilor si convingerilor parintilor legate de esec. Atunci cand acesta este vazut ca o experienta debilitanta, copiii vor invata ca abilitatile lor sunt fixe si ca nu pot face progrese. Autorii studiului recomanda ca parintii sa fie invatati strategii concrete pe care le pot pune in practica in cazurile in care copiii se confrunta cu un esec.
Sursa: BPS.org.uk
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si:
Esecul la scoala nu inseamna si esecul in viata
Schimba mentalitatea copilului, pentru rezultate mai bune la scoala
Adauga tu primul comentariu: