characters characters

Trei exercitii pentru rezilienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2023    |   1436 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

exercitii de rezilienta
Rezilienta
sau capacitatea de a depasi momentele dificile depinde de sprijinul social pe care il are copilul la dispozitie, dar si de felul in care este ajutat sa inteleaga care sunt resursele sale interioare si exterioare, cum poate cauta solutii si cum isi poate regla emotiile, comportamentul si gandirea. Iata trei exercitii pentru dezvoltarea rezilientei adolescentilor si copiilor, dezvoltate de dr. Jeremy Sutton, cercetator si autor al cartii „Survive and Thrive — developing an athlete’s mindset for sport and business”.

Citeste si:


Rezilienta copiilor in situatiile de criza


13 lucruri pe care nu le fac parintii copiilor rezilienti


Trei exercitii de rezilienta

1. Exercitiu de reflectie: Cand am fost rezilient/puternic?


Cand il incurajezi sa se gandeasca la situatii din trecut in care a fost puternic din punct de vedere emotional (a depasit un esec, si-a corectat o greseala sau a fost perseverent desi a intampinat obstacole), il ajuti pe copil sa isi formeze o imagine de sine sanatoasa („Sunt capabil sa depasesc unele situatii dificile.”), dar si sa invete din respectivele situatii („Data viitoare cand ma confrunt cu o problema, pot proceda la fel.”). Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa faci acest exercitiu in profunzime:

  • Descrie o situatie in care ai fost puternic – ai depasit o situatie dificila, ai corectat o greseala sau ai depasit un obstacol. Ce s-a intamplat? Cand, unde si cum?
  • De ce calitati ai dat dovada in situatia respectiva? De exemplu: perseverenta, curaj, rabdare, calm etc.
  • Ce te-a ajutat sa activezi aceste calitati? Ce te-a inspirat sa incerci de mai multe ori? La ce te-ai gandit cand ai incercat sa te calmezi? Care era scopul pentru care luptai sau pe care incercai sa il atingi si de ce era important?
  • Cum te-au ajutat acele calitati? Ce actiuni ai realizat si care au fost urmarile lor pozitive?

2. Exercitiu de reflectie: Cand NU am fost puternic/rezilient?

  • Descrie o situatie in care nu fost puternic sau rezilient – ce s-a intamplat, unde, cand si cum?
  • Care sunt calitatile pe care nu ai reusit sa le activezi? De exemplu, poate nu ai avut suficienta rabdare, nu ai putut sa iti controlezi emotiile eficient sau nu ti-ai organizat timpul destul de bine.
  • Ce te-a impiedicat sa iti activezi calitatile de care aveai nevoie pentru a depasi situatia respectiva? Poate te-ai simtit prea descurajat sau neincrezator in propriile forte, ai fost prea furios sau frustrat, nu ai stiut ce alte solutii sa gasesti sau unde sa le cauti etc.
  • Care au fost urmarile faptului ca nu ai activat aceste calitati? De exemplu, ai luat o nota mica la test, ai renuntat la un curs care te pasiona sau nu ai terminat un proiect in care ai investit mult efort etc.

3. Compara cele doua scenarii


In final, compara cele doua situatii descrise si raspunde la intrebarile urmatoare:

  • Cum te-ai descrie pe tine insuti in prima situatie, in care ai dat dovada de rezilienta? Ce cuvinte ai folosi?
  • Ce fel de imagine de sine aveai in prima situatie? De exemplu, aveai incredere ca poti gasi solutii pentru probleme, erai flexibil si creativ?
  • Cum te-ai descrie pe tine insuti in a doua situatie, in care nu ai dat dovada de rezilienta? Poate te-ai descrie ca fiind coplesit, temator sau panicat.
  • Care era imaginea ta de sine in acele momente? De exemplu, poate te vedeai ca fiind incapabil sa rezolvi o problema atat de complexa.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe