characters characters

Rezilienta copiilor in situatiile de criza

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 aprilie 2020    |   3269 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rezilienta copiilor in situatiile de criza
Care sunt factorii care ii ajuta pe copii sa depaseasca situatii de criza fara a fi afectati de ele pe termen lung? Studiile realizate cu ajutorul copiilor care au trecut prin situatii de criza (razboaie, dezastre naturale, violenta) au scos in evidenta factorii care influenteaza cat de mult sunt afectati copiii de acestea.

Gradul de expunere a copiilor la sursa de stres

Studiile realizate in Statele Unite in urma atacului de pe 11 septembrie 2001 au aratat ca acei copii care au asistat la atac sau locuiau in zona in care acestea au avut loc au prezentat mai multe simptome de sindrom de stres posttraumatic, anxietate de separare si anxietate decat copiii care locuiau mai departe de aceasta. Si expunerea indirecta la sursa de stres are efecte negative asupra copiilor. Acest lucru inseamna ca expunerea copiilor la stiri despre evenimente traumatice poate afecta echilibrul lor emotional.

Asadar, limiteaza accesul copiilor la stiri despre pandemie, explica informatiile pe intelesul lor, evita discutiile frecvente si prelungite despre acest subiect si ramai tot timpul o prezenta calma si rationala in aceste discutii.

Prezenta unui parinte sau adult apropiat

Studiile realizate in timpul celui de-al doilea razboi mondial au scos in evidenta cat de importanta este prezenta parintelui cand vine vorba de reactia la stres a copiilor. Anna Freud si Dorothy Burlingham in cartea „Copiii si razboiul” arata ca deseori copiii au fost victime ale atacurilor aeriene, asistand la distrugerea propriilor case sau fiind in situatii care i-au pus in pericol. Insa cand copiii au trecut prin aceste situatii alaturi de parinti, iar parintii si-au pastrat calmul, efectele asupra copiilor au fost minore, putini dintre ei fiind socati emotional: „au dormit si au mancat normal, jucandu-se cu ce jucarii au reusit sa salveze.”. Calmul parintilor este insa esential in aceasta situatie, in caz contrar anxietatea parintilor afectand negativ copiii.

Importanta unei retele sociale de sprijin (relatii apropiate cu o ruda, cu fratii, cu profesori etc.) a fost confirmata si de alte studii realizate asupra copiilor in situatii de criza.

Abilitatile de adaptare la situatii noi

Nu doar factorii externi influenteaza nivelul rezilientei copiilor, ci si cei interni. Dintre acestea, literatura de specialitate mentioneaza:

- abilitatile de rezolvare a problemelor, de planficare, functiile executive

autocontrolul si capacitatea de gestionare a emotiilor

autoeficacitatea si imaginea de sine pozitiva

- speranta si optimismul

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe